Vijenac 558 - 560

Glazba

JAZZ AD LIBITUM

Jubilej Hrvatskoga jazz kluba

Mladen Mazur

Početkom svibnja 2000. registriran je (kao udruga) Hrvatski jazz klub u Zagrebu. Osnovan nekoliko mjeseci prije u podrumskim prostorima Hrvatskoga glazbenog zavoda na inicijativu većeg broja utemeljitelja, istaknutih hrvatskih kulturnih djelatnika, afirmiranih jazz-entuzijasta i ljubitelja jazza, klub je trebao nadoknaditi prazninu nastalu ukidanjem Jazz kluba Zagreb zalaganjem tadašnjega tajnika Društva hrvatskih skladatelja (DHS) Ive Josipovića te predsjednika i potpredsjednika Jazz kluba Zagreb Branka Kralja i Miljenka Prohaske. Nije jasno kako je DHS moglo ukinuti nešto što nije ni osnovalo niti sudjelovalo u organizaciji ni financiranju i o čemu Organizacijski odbor Jazz kluba Zagreb, kao organizator tradicionalnog Zagrebačkog jazz-festivala i drugih manifestacija i koncerata jazza, nije nikada bio obavješten.

Jazz klub Zagreb osnovan je na inicijativu legendarnoga zagrebačkog džezista Marjana Moše Marjanovića i programskog službenika Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski Nevena Šperande te pisca ovih redaka, i trebao je u početku nositi ime Jazz klub Lisinski. No kako u sklopu spomenute dvorane nije nađen prikladan prostor za djelovanje kluba, zahvaljujući dvojici inicijatora, članova DHS-a, kao privremeno je rješenje nađen prostor naklade Zabavne melodije, koja je tada djelovala u sklopu DHS-a.

 

 

 


Riječki gitarist Darko Charlie Jurković, sudionik New Zageb Jazz Meetinga

 

Naziv novoosnovanog Hrvatskoga jazz kluba (kao strukovne udruge) stvarao je nedoumicu jer se u početku mislilo da je riječ o nekom lokalu u kojem se svira jazz. Hrvatski jazz klub odmah po osnutku počeo je s aktivnostima, iako više nije mogao organizirati jazz-festival u Zagrebu. Od prvih aktivnosti valja spomenuti uspjele i dobro posjećene tematske jazz- slušaonice svakoga posljednjeg četvrtka u mjesecu u suradnji s Glazbenim odjelom zagrebačke Gradske knjižnice od 2001–04. s raznim temama. U sklopu tih slušaonica sa svojim pratećim sastavima predstavili su se pijanist Zlatko Dvoržak, harmonikaš Marijan Krajina, violinist Risto Ibrić, sopran-saksofonst Željko Kovačević, vibrafonist Igor Savin, trombonist Mario Šincek, usni harmonikaš Tomislav Goluban te brojni drugi jazz-glazbenici. S dolaskom nove direktorice Gradske knjižnice ta je suradnja iznenada prekinuta. Nastavila se u prostorima nekadašnjeg Art-Net kluba, u kojem je nastupao niz jazz-glazbenika i sastava, među kojima pijanist Igor Savin, koji je u sklopu aktivnosti kluba u Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu održavao i seminar za mlade jazz-glazbenike, potom Trio Trilikum, vokalistica Jasna Bilušić, tenor-saksofonist Saša Nestorović, sastav Sick Swing Orkestra i drugi. I prostor zagrebačkog kluba Sax bio je mjesto suradnje HJK-a. U klubu su među ostalima nastupili sastav Željka Kovačevića i drugi domaći džezisti, a valja pridodati i priredbe u HGZ-u gdje su održani zapaženi koncerti, među njima i slavljenički koncert bubnjara Borisa Texa Beninija, s kojim su tada svirali gitarist Ante Mažuran, pijanist Julije Njikoš i kontrabasist Krešimir Remeta.

Hrvatski jazz klub nije djelovao samo na području grada Zagreba. S Centrom za kulturu u Čakovcu suorganizirao je koncert jazz-orkestra mladih iz Njemačke (Jugend Jazzorchestra Niedersachsen) te organizirao nastup Big banda Čakovec s vokalisticom Zdenkom Kovačiček na međunarodnom Olymp jazz festivalu u Bittingheimu-Bissingenu pokraj Stuttgarta. Zahvaljujući naporima HJK-a u višegodišnjim programima tog festivala nastupili su Sick Swing Orchestra i sastav pjevačice Lele Kaplowitz s pijanistom Joeom Kaplowitzom. Neko vrijeme tijekom 2010. surađivalo se i sa slovenskim gradom Ptujom, u kojem je HJK gostovao s američkim blues-gitaristom i pjevačem Jerryjem Ricksom te bračnim parom Kaplowitz, s kojima su bili riječki glazbenici, kontrabasist Damjan Grbac i bubnjar Tonči Grabušić, te Toti Big band iz Maribora. U požeškom kazalištu HJK je predstavio mali sastav usnoga harmonikaša Tomislava Golubana. Treba spomenuti i nekoliko jazz-koncerata koje je HJK održao u zagrebačkom jazz-klubu u Gundulićevoj ulici s kvartetom riječkog alt-saksofonista Denisa Razumovića Razza s gitaristom Spartakom Črnjarićem, mađarskim alt-saksofonistom Tamasom Benyeijem, kvartetom slovenskoga bubnjara Drage Gaje i američkim vokalistom Milesom Griffithom. Tu je i višegodišnja suradnja s Međunarodnim centrom za kulturu u Travnom, u kojem je uz niz edukativnih jazz koncerata, HJK pokrenuo i međunarodni jazz-festival New Zagreb Jazz Meeting. U sklopu tog festivala koji je oživio kulturnu scenu Novog Zagreba, od 2008. do danas nastupili su The Cool Jazz Duo saksofonista Saše Nestorovića i pijanista Veljka Glodića, Kvartet Denisa Razumovića Razza iz Rijeke, Kvartet LeKap, kvartet mađarskog violinista Csabe Deseöa, sastav gitarista Darka Charlieja Jurkovića, Kvartet Drage Gaje iz Ljubljane, Trio gitarista Maria Igreca, Swing Party sastava Sharf Club, sastav Back Bone Blues američkog vokalista Roberta Loua Johnsona, Django Group gypsyswinging-jazza Damira Kukuruzovića iz Siska te potkraj prošle godine nastup trubača i vokalista sa stalnom adresom u São Paolu, Andrije Zvonka Bušića s pjevačicom Karin Mihaljević i u kombinaciji s našim glazbenicima, pijanistom Marijanom Gruberom, kontrabasistom Mirom Vujićem i bubnjarom Borisom Beštakom.

Na kraju, u petnaestogodišnjim je aktivnostima HJK-a i višegodišnje izdavanje glasila kluba Swingin’ News, u nas jedinih tiskovina te vrste koja prati gotovo sva jazz-događanja u Hrvatskoj. Dosad je izašlo 45 brojeva, ali s obzirom na gotovo nikakvu dosadašnju financijsku pomoć te najnovije posvemašnje ukidanje subvencija za djelatnost nekih neprofitnih udruga, i taj segment višegodišnje aktivnosti Hrvatskoga jazz kluba dolazi u pitanje.

Vijenac 558 - 560

558 - 560 - 23. srpnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak