Vijenac 558 - 560

Matica hrvatska

Važne teme

Petar Vukelić

Novi broj Zadarske smotre, drugi u 2015, obradovat će zaljubljenike u književnost, arheologiju, povijest, jezikoslovlje i druga humanistička područja. Na prvim stranicama nalazi se tekst Marijane Fabijanić, rasprava o procesu jezičnoga posuđivanja romanizama u suvremenoj čakavskoj poeziji. Glavni urednik Smotre Josip Lisac piše o Kruni Krstiću i pokazuje svestranost rada toga leksikografa, psihologa, književnika i povjesničara, kojega pojedine struke poznaju samo unutar svojih niša, a koji je u teškim životnim uvjetima, riječima autora „stvorio mnogo“.

Početnu rubriku književno je obogatio Esej o magarcima novinara i scenarista Omera Raka. Tekst nudi etnografski prikaz života u Rakovu Selu kod Šibenika, a  magarac  kao objekt priče poslužio je autoru za jahanje po misaonom prostranstvu od filozofije preko umjetnosti do religije. Koliko obitelj Vrančić znači za povijest središnju Dalmaciju ne može se dovoljno naglasiti, a u ovom broju Smotre studijom o Rodoslovlju obitelji Vrančić  prilog temi daje Tomislav Pavičić. U prvoj rubrici nalaze se i vrijedna studija Šime Ljubičića Novi podatci o Jurju Barakoviću te sažetak doktorskog rada o starohrvatskom nakitu Radomira Jurića. Ivan Pederin koji, iako je danas u mirovini, još neumorno piše, u novoj studiji objašnjava vezu između logora Jasenovac i jugounitarističke ideologije.

 

 

 


Izd. OMH u Zadru, 2015.

 

Iduća rubrika, proza, donosi pripovijetku Pjesma garde hrvatske Ivice Matešića Jeremije, dok poetske stranice ispisuju pjesme čakavske pjesnikinje Marine Čapalija, pjesnika Igora Šipića i književnika Tomislava Žigmanova. Rubrika s prijevodima donosi Marasov prijevod Sannazarove Arkadije, dok memorabilije o liječniku Lovri Dojmiju piše Mirko Jamnicki Dojmi. U rubrici In memoriam Šimun Musa i Ivan Pehar oprostili su se posljednji put s pokojnim književnikom i urednikom Krešimirom Šegom i Markom Vasiljom. Osvrti i prikazi nude dvadeset i dva osvrta na nova izdanja i na recentne kulturne događaje.

Časopis Ogranka Matice hrvatske u Zadru nadovezuje se na tradiciju Zadarske revije koja izlazi od 1952, a preoblikovanje, s poštovanjem prema prethodnicima, doživljava 1992. Vizija uredništva jest ponuditi časopis koji se brine za svoj zavičaj, što ga ne sprječava da se pogledom uzdigne na važna pitanja vezana uz Hrvatsku i svijet.

Vijenac 558 - 560

558 - 560 - 23. srpnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak