Vijenac 557

Glazba


Lijepe operne arije u Dvoru

Miljenko Jelača

 

Oduševljenim pljeskom brojne publike koja je ispunila Atrij Kneževa dvora zaključen je u subotu 4. srpnja 8. međunarodni festival opernih arija Tino Pattiera, koji se održava u spomen na istaknutog europskog opernog umjetnika prve polovice 20. stoljeća, tenora rođena u Cavtatu. Četverodnevna smotra pjevačke umjetnosti privukla je i ove godine brojnu publiku, jer kao u gotovo svim našim primorskim gradovima, osim Rijeke i Splita, koji imaju operna kazališta, za tu vrstu glazbenoscenske umjetnosti zanimanje je daleko veće od mogućnosti priređivanja opernih izvedbi.

 


Solisti i maestro Noam Zur / Snimio Zoran Marinović

I ove kao i lanjske godine festival je održan u organizaciji Dubrovačkoga simfonijskog orkestra, a nakon Normana Widjaje umjetničko je vodstvo preuzeo izraelski maestro Noam Zur. Doveo je u Dubrovnik četvero, mahom mlađih pjevača. Sopranisticu Allu Vasilevitsy, Izraelku rođenu u Rusiji, argentinsku mezzosopanisticu Marisu Martins, španjolskoga tenora Xaviera Morena te basa Yurija Kissina, rođena u Sibiru, s pariškom adresom, ali i djelovanjem u Izraelu.

Festival je imao tri tematske večeri. Prva je bila Mozart gala, izbor fragmenata iz Amadeusovih opera, pa recital Schumannovih i pjesama španjolskih autora koje su pjevali Martinson i Moreno uz klavirsku pratnju Stefani Grbić i treća, Una serenata italiana, s fragmentima iz opera Verdija, Puccinija, Donizettija i Rossinija.

Završna, subotnja, večer donijela je izbor iz Don Giovannija, Cosi fan tutte i Figarova pira (Mozart), Traviate (Verdi), Kćeri pukovnije i Ljubavnog napitka (Donizetti), Seviljskog brijača (Rossini) i Puccinijeve opere Gianni Schicchi (O, mio babbino caro), osvojivši sve simpatije opere željnih slušatelja.

Vijenac 557

557 - 9. srpnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak