Vijenac 557

Glazba

Otvaranje Riječkih ljetnih noći 2015.

Buran i zanimljiv početak

Gloria Fabijanić Jelović

Ovogodišnje Riječke ljetne noći, dvanaeste po redu, otvorene su trima zanimljivima novim programima, a riječka ih je publika s osobitom pažnjom popratila. Performans nazvan Otkaz Frljiću i Blaževiću, u kojem su sudjelovali Oliver Frljić i Marin Blažević čitajući poruke ispunjene mržnjom prema tom dvojcu koji vodi kazalište, upućivane s društvenih mreža, završio je neredom, bacanjem jaja i fizičkim napadom nekolicine nezadovoljnika na pročelnika riječkoga gradskog Odjela za kulturu Ivana Šarara, no mnogobrojna je publika vrlo dostojanstveno otrpjela njihovo nedemokratsko i netolerantno ponašanje.

 

 

 


Iz baleta Ljubav čarobnica

 

Uslijedilo je otvaranje izložbe Kazalište priča u Muzeju Grada Rijeke. To je prvi put da je predstavljena Zbirka kazališne građe odvojena od drugih zbirki u cjelini. Posjetitelji su mogli razgledati zanimljive predmete iz vremena gradnje i otvaranja Općinskog kazališta, danas Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, poput originalne projektne dokumentacije bečkih arhitekata Fellnera i Helmera te metalne tube koja je na dan otvorenja Kazališta, 3. listopada 1885, simbolično položena u njegove temelje.

Na izložbi su se mogle vidjeti i skice, kostimi i makete prvih profesionalnih scenografa i kostimografa u riječkom teatru, poput Vladimira Žedrinskog, Sergeja Kučinskog, Antuna Žunića i Ružice i Doriana Sokolića. Izložbom i katalogom obuhvaćene su i dvije iznimne kazališne osobe, skladatelj Ivan pl. Zajc i komediograf Drago Gervais. Kruna otvaranja bio je koncert filmske glazbe Johna Williamsa naslovljen Od Jurskog parka do Ratova zvijezda orkestra riječke Opere pod dirigentskom palicom Igora Vlajnića i uz duhovite najave programa ovogodišnjeg Festivala i skladbi koncerta, u izvedbi glumaca, plesača i pjevača riječkoga Kazališta. Izvedene su skladbe iz filmova Ratovi zvijezda, Ralje, E.T., Jurski park, Superman, Indiana Jones i Otimači izgubljenog kovčega, Harry Potter i kamen mudraca i Zatočenik Azkabana. Publika, koja je pratila izvrsno izveden koncert na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske, bila je oduševljena.

 


Iz opere Kratki život

 

Uz mnoštvo filmova u riječkom Art kinu Croatia, ponoćnih performansa u organizaciji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, kao i dramskih predstava, od kojih je vrlo posjećena i gledana bila svaka izvedba Trilogije o hrvatskom fašizmu, na Ljetnoj pozornici uprizorena je i dvostruka baletna predstava Šeherezada i Carmen u koreografiji Lea Mujića i Ronalda Savkovića, a prvo premijerno uprizorenje na Ljetnoj pozornici u Opatiji doživjela je i koncertno-scenska izvedba opere i baleta Kratki život i Ljubav čarobnica Manuela de Falle, pod dirigentskim vodstvom Ville Matvejeffa i u koreografiji Ronalda Savkovića. Glazba koja je čarobno napisana, glazba u kojoj se čuje i osjeća svaki uzdah, čežnja, bol, strast i ljubav, patnja i smrt, takva je glazba španjolskog skladatelja Manuela de Falle koju je orkestar sjajno i s velikom preciznošću i nadahnuto darovao publici prve ovogodišnje srpanjske večeri, vođen nenadmašnim glazbenim i dirigentskim talentom maestra Ville Matvejeffa.

Prvi dio, Ljubav čarobnica (El amor brujo) u kojem se kao solistica predstavila toplim i čistim altom Ivana Srbljan i muški baletni ansambl sa solisticom Cristinom Lukanec nije uspio dodirnuti osjetila publike jer je ozvučenje bilo bez snage, pa je i efekt te emotivne glazbe izostao. Drugi dio, Kratki život (La vida breve) pokazao je svu ljepotu sopranskoga glasa solistice Anamarije Knego Vidović u ulozi Salud, kao i eleganciju i sklad pokreta baletne prvakinje Marte Kanazir. Zbor je bio uigran, a solističke dionice efektno i snažno izveo je tenor Marko Fortunato. Bilo je to ostvarenje u koje je uloženo mnogo truda i rada protagonista, pohvalno je da izvedbu nije ometala glazba s opatijskih terasa, jedino je izostao potpuni doživljaj prelijepe glazbe zbog nedovoljno čujna ozvučenja, koje nije uspjelo oslikati lijepo izrađene dinamičke nijanse zbora, orkestra i solista.

Vijenac 557

557 - 9. srpnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak