Vijenac 557

Druga stranica, Naslovnica

Izjava Matice hrvatske o napadima na blaženoga Alojzija Stepinca

Uvijek ćemo štovati Stepinca

Predsjedništvo Matice hrvatske

Hrvatski katolici i katolici iz drugih zemalja, brojni pripadnici drugih religija i nevjernici još su za života kardinala Alojzija Stepinca izražavali poštovanje prema njegovoj žrtvi i ustrajnoj obrani Katoličke crkve i hrvatskoga naroda. Molili su se na njegovu  grobu i prije nego što je on proglašen blaženim. Tako će biti i ubuduće neovisno o tome kada će blaženi Alojzije Stepinac biti proglašen svecem.

Napadi na blaženoga Alojzija Stepinca samo iznova dokazuju njegovu veličinu jer dolaze od onih koji o njemu sude s polazišta ideologija kojima se on suprotstavljao (a danas ih osuđuje sav demokratski svijet) ili se ne mogu pomiriti s postojanjem hrvatske države. Njegova odlučnost, spremnost da podnese i najveće patnje, uspravnost čestitoga čovjeka, hrabroga i vjernoga pastira koja se ne da slomiti inspiracija su svim naraštajima hrvatskoga naroda i trajni poziv da svoju zemlju i narod volimo i branimo. Zato će blaženi Alojzije Stepinac uvijek biti kriv onima koji nas žele  ukloniti s povijesne pozornice.

Pozivamo sve građane Republike Hrvatske da ne prolijevaju žuč nad izjavama ministra-provokatora i nad „popravcima“ njegova premijera koji su samo nov oblik napada. Umjesto zgražanja nad crnilom upalimo svoju ma i najmanju svijeću u čast blaženoga Alojzija Stepinca, svijeću istine i ljubavi. Odgovorimo na uvrede širenjem i jačanjem njegova kulta, širenjem i produbljivanjem znanja o njegovu životu i djelu. Ogranci Matice hrvatske osobito su prikladna mjesta da ta znanja dostojanstveno, onako kako bi nam sam Kardinal to preporučio, posredujemo našim članovima i svim zainteresiranima.

Pozdravljamo glasove razuma koji dolaze od povjesničara, posebice onih koji u svojoj sredini odolijevaju političkoj promidžbi i nude provjerljive činjenice.

Iz drugih vjerskih zajednica šalju nam poruku da je svetac samo onaj koga sve vjerske zajednice drže svecem. Vrijedi li to samo u slučaju blaženoga Alojzija Stepinca? Jesu li druge vjerske zajednice tako postupale kad su proglašavale svoje svece?

Blaženi Alojzije Stepinac primjer je čovjeka koji nije pristajao na kompromis između pravde i „mudrosti ovoga svijeta“. Izražavamo stoga žalost što diplomatske igre odgađaju njegovo proglašenje svetim, ali ojačani njegovim primjerom čekat ćemo pravdu dokle god bude trebalo.

Očekujemo od Vlade Republike Hrvatske da najodlučnije zapriječi vrijeđanje hrvatskih građana i prijetnje hrvatskoj samostalnosti i da jasno da do znanja da u Hrvatskoj nisu dobrodošli oni s lošim namjerama.

U Zagrebu, 30. lipnja 2015.

Predsjedništvo Matice hrvatske

Vijenac 557

557 - 9. srpnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak