Vijenac 556

Druga stranica

Nagrađena Ivana Šojat

Goran Galić

Ivana Šojat, Luko Paljetak i Stijepo Mijović Kočan laureati su nagrade Večernjeg lista za kratku priču Ranko Marinković, koja je 18. lipnja na svečanosti u Hotelu Esplanade dodijeljena pedeseti put. Prvom nagradom u visini 20.000 kuna nagrađena je Ivana Šojat za priču Hrabrost, drugom u visini 8000 kuna Luko Paljetak za priču Varšavski koncert, a trećom u iznosu od 5000 kuna Stijepo Mijović Kočan za priču Dovršen u 17,34. Odluku o laureatima donio je ocjenjivački sud u sastavu: akademik Milivoj Solar, Helena Sablić-Tomić, Drago Glamuzina, Denis Derk i Tomislav Sabljak, koji je birao između 609 pristiglih radova, od kojih je Večernjak u prošloj sezoni objavio njih 49.

 


Ivana Šojat

 

Predsjednik žirija Milivoj Solar u obrazloženju nagrada kazao je da priča Hrabrost Ivane Šojat prema ocjeni povjerenstva „sažima cjelokupnost promašenog života u razgovoru sina i oca na samrti“, dok Paljetkova priča „vrlo dojmljivo ostvaruje ugođaj pretapanja sadašnjosti i prošlosti“. Za priču Stijepe Mijovića Kočana žiri je kazao da „uspijeva sažeti tragediju promašenoga braka u odnos izazovne rječitosti i šutnje umjesto odgovora“.

Tomislav Sabljak apostrofirao je važnost kratke priče i tradicije Večernjeg lista da je njeguje i potiče kao žanr u hrvatskoj književnosti. „Želim Večernjaku da nastavi s tradicijom čuvanja identiteta hrvatske kratke priče, usprkos invaziji uvozne tzv. GMO-literature, jeftine i loše literature, koja prodire i preplavljuje police knjižara kao GMO-hrana tržnice.“

Vijenac 556

556 - 24. lipnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak