Vijenac 556

Glazba

Najava nove koncertne sezone 2015/16. HRT-a

Na visini zadatka

Miljenko Jelača

Od svih sudionika u pripremanju koncertnih priredbi u hrvatskoj metropoli, Glazba HRT-a,   specijalizirani odjel nacionalne javne radiotelevizijske kuće, ima najsloženiji zadatak, jer   priprema koncertne (za publiku i pretplatničke) priredbe koje su istovremeno i radijske emisije (jer se izravno ili odgođeno prenose) kao i televizijski programski prinosi, pa su stoga i u pripremi i planiranju zahtjevniji, a po raznolikosti izričaja umjetničkih ansambala (simfonijski orkestar, pjevački zbor, tamburaški i jazz-orkestar) i programski najsloženiji zadatak.

 

 


Enrico Dindo novi šef dirigent i Simfonijski orkestar HRT-a / Snimio Dinko Bažulić

 

Da će dva najveća zagrebačka orkestra, Simfonijski HRT-a i Zagrebačke filharmonije, u novu sezonu krenuti pod vodstvom lani konačno izabranih novih šefova dirigenata, već znamo. No novog šefa dirigenta ima i Jazz orkestar HRT-a. Sva su trojica strani državljani i na takav su izbor bitno utjecali svojim izjašnjavanjem (u skladu s međunarodnom praksom) glazbenici svakog od orkestara pa je i to (za pretežnu dosadašnju hrvatsku praksu) još jedna zanimljivost.   

Simfonijski orkestar HRT-a umjetnički će voditi Enrico Dindo, talijanski violončelist i u novije vrijeme i dirigent. Podsjećamo da je Dindo učenik i „našeg“ Talijana Antonija Janigra, koji je kao violončelist i dirigentski vodio Zagrebačke soliste (a dirigentsku karijeru s mjesta orkestralnog violončelista počeo je i Arturo Toscanini).

Kao što i dolikuje, Dindo će kao čelist i dirigent početi Majstorski ciklus 1. listopada, a ravnat će još trima koncertima. Od hrvatskih dirigenata simfoničarima će dirigirati Pavle Dešpalj, Ivan Repušić i Mladen Tarbuk, a gostovat će Aleksandar Marković, Stanislav Kočanovski, Pascal Rophé i francuski flautist Patrick Galois kao solist i dirigent (pamtimo ga kao jednog od odličnih sudionika svojevremenih dubrovačkih festivala komorne glazbe).

Kanconjer, zajednički program Zbora i Simfonijskog orkestra, ima četiri koncerata kojima će   dvaput ravnati Tonči Bilić, po jednom Pavle Dešpalj i Mladen Tarbuk, a počinje 29. listopada praizvedbom Requiema Srećka Bradića, koji je ove godine izabran za rezidencijalnog skladatelja. U Kanconjeru se ističe na kraju ožujka izvedba Bachove Mise u h-molu, kojom će ravnati Tonči Bilić.

Sfumato je afirmirani ciklus koncerata Zbora HRT-a koji počinje 6. listopada u crkvi sv. Katarine izvedbom Vespera Claudija Monteverdija i donosi osam brižno pripremljenih vokalnih umjetničkih priredbi, od kojih ističemo Bachov Božićni oratorij 22. prosinca te koncerte s djelima Jakova Gotovca i Borisa Papandopula.

Djela hrvatskih, mahom suvremenih, skladatelja izvodit će Simfonijski orkestar i Zbor u posebnom ciklusu šest koncertnih priredbi na Prisavlju u Studiju Zvonimira Bajsića pod nazivom Bajsić u 8.

Kao što smo već spomenuli, i Jazz orkestar ima novoga šefa dirigenta izabrana na natječaju. To je talijanski glazbenik Andreas Marinello. Jazz-ciklus ima deset koncerata kojima će uz Marinella ravnati i prijašnji šef dirigent Saša Nestorović te i poneki gosti iz inozemstva. Uz Jazz orkestar nastupit će i vokalni i instrumentalni solisti, a ciklus počinje 17. rujna, kada će pod Marinellovim vodstvom pjevati doajenke hrvatske popularne glazbe Gabi Novak i Zdenka Kovačiček.  

I napokon sezona nudi sedam koncerata Tamburaškog orkestra U ozračju tambure. Pod vodstvom Siniše Leopolda ugostit će niz vokalnih i instrumentalnih solista, kojima će to biti   posebno drago gostovanje uz tamburaše što nastavljaju s izvodilačkom praksom prilagođavanja specifičnoga zvuka svog orkestra glazbi i drugih stilskih izričaja.

Vijenac 556

556 - 24. lipnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak