Vijenac 556

Druga stranica

Dodjela priznanja Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa

Demetrova nagrada Hrovatu

Goran Galić

Hrvatskom kazališnom kritičaru, prevoditelju i književniku Borisu B. Hrovatu 13. lipnja uručena je Demetrova nagrada za životno djelo Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa. Dugogodišnjem članu i predsjedniku Društva od 2001. do 2005. nagradu je dodijelilo stručno povjerenstvo u sastavu: Boris Senker, Mira Muhoberac i Sanja Nikčević, a svečanost uručenja održana je u prostorijama Društva hrvatskih književnika.

 


Boris B. Hrovat Boris B. Hrovat

 

„U vrijeme današnje medijske buke i sve većega gubitka prostora ozbiljne kritike, potrebno je podsjetiti da kazališna kritika može biti onakva kakvu piše Hrovat – stručna, znalačka, argumentirana, estetski vrijedna, kazališno sadržajna, umjetnicima poticajna, publici korisna“, kazala je Sanja Nikčević. Mira Muhoberac istaknula je da je Hrovat kao samozatajni intelektualac, vrhunski profesionalac koji vjeruje u važnost profesionalne udruge i zaštitu profesije, pisao za važne medije, ali je ostao izvan ideoloških i interesnih klanova te sačuvao vlastitu neovisnost i objektivnost. „Njegove kritike razumljive su i jasne u svojim stavovima, a istančan stil pisanja dokaz da je kritika literarni kreativni žanr“, dodala je.

Primajući Demetrovu nagradu Hrovat je rekao da ne postoji važnije profesionalno priznanje od onoga koje dodjeljuju sudionici istoga posla. „Kazalište mi je pružilo mogućnost da sudjelujem u svojevrsnoj pustolovini, čudu koje ipak ne može biti racionalizirano, razjašnjeno i koje nastaje čak i kad se svjetla pozornice ugase“, naglasio je te dodao da je ljepota kazališta, kao i svijeta, u raznolikosti, mnogovrsnosti i uvažavanju razlika kao potencijalnih prednosti.

Boris B. Hrovat kao kazališni kritičar već 35 godina prati kazalište i o njemu piše u vodećim medijima.

U svom kontinuiranu djelovanju od 1979. bio je glavni kazališni kritičar u dva najutjecajnija dnevnika tog vremena, u Večernjem listu od 1981. do 1990. i u Vjesniku od 1990. do 1992. Hrovat piše i za radio te za novine i časopise s područja kulture, među ostalima i za Vijenac, u kojem je dugogodišnji stalni suradnik. Kritike i prikaze objavljuje u Češkoj i Sloveniji i osobito u Italiji, gdje kao stalni dopisnik kazališne revije Sipario upoznaje europske kazališne stručnjake i publiku s hrvatskim glumištem. Na Trećem programu Hrvatskog radija uređuje književne emisije Hrvatska proza i Antologija pripovijetke, a stalni je suradnik Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža. Uredio je nekoliko antologijskih izbora s područja suvremene talijanske književnosti i teatra i na hrvatski preveo mnoge važne drame, osobito s talijanskoga govornog područja, koje su uprizorene na daskama hrvatskih kazališta i u programu HRT-a. Autor je romana Putovanje, Lorenzaccio, romana za djecu Askalon i zbirke pripovijedaka Doživljaji Prosvijetljenog.

Vijenac 556

556 - 24. lipnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak