Vijenac 555

Glazba

Najava glazbenoga programa 66. dubrovačkih ljetnih igara

Povratak tradiciji

Miljenko Jelača

Za mjesec dana počinju 66. dubrovačke ljetne igre. O dramskom programu i njegovim upitnicima uglavnom se već dosta pisalo. Stoga ćemo nešto više o glazbenom programu ovdje pokušavati prikazati.

Već objavljeni pretprogram početkom veljače, o kojemu smo pisali, dao je naslutiti svojevrsni povratak tradiciji. Sačinio ga je intendant Mladen Tarbuk, još dok je bio pomoćnik prijašnjeg intendanta (u ostavci) Krešimira Dolenčića i to je u najvećem dijelu i konačni program s kojim nas je upoznao sada Tarbukov pomoćnik za glazbeni program Mladen Janjanin.

 


Završni koncert prošlogodišnjih Igara

 

 

Ono što nije bilo jasno naznačeno u petprogramu, a jasno je sada – Dubrovačke ljetne igre, poput Varaždinskih baroknih večeri, uvode institut zemlje partnera i to je ove godine Slovenija. Stoga će na početku (kao što je to godinama činila Zagrebačka filharmonija) najprije zasvirati Slovenska filharmonija i to već druge festivalske večeri, 11. srpnja (a slovenski glazbenici sudjelovat će i na svečanosti otvaranja). Pod vodstvom Uroša Lajovica izvest će 4. simfoniju u f-molu P. I. Čajkovskog, a u prvom dijelu pratiti dvojicu hrvatskih mladih pjevača, tenora Domagoja Dorotića i baritona Leona Košavića u izvedbi arija iz opera Verdija, Ponchiellija i Giordana te zasvirati i orkestralne priloge iz Moći sudbine, Gioconde i Trubadura.

Sljedeće tri večeri ispunjava nastup baleta Slovenskoga narodnog gledališča iz Maribora, koji ponavlja lanjsku koprodukcijsku (s Ljubljana festivalom) baletnu priredbu Opasne veze u koreografiji Valentine Turcu i Lea Mujića, a izvodi prvi put novu, ovogodišnju koreografiju svog ravnatelja, rumunjskog umjetnika Edward Cluga, Rekvijem za 2 stolice (zasnovan na Mozartovu rekvijemu) i Pergolesijevu Stabat mater. Od slovenskih umjetnika čut ćemo još jednom, nakon niza godina, Slovenski oktet s duhovnim skladbama i pjesmama slovenskih autora. Napokon s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom svirat će i Dubravka Tomšič Srebotnjak, koja uz dubrovačke brani i slovenske boje.

Od drugih gostovanja klasičnih glazbenika valja izdvojiti violinista Guya Braunsteina i pijanista Itamara Golana s Beethovenovim sonatama za violinu i klavir te Ivu Pogorelića, koji će uz Komorni studio Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem Zoltana Kocsisa svirati Chopinov koncert u f-molu.

Sopranistica Lana Kos pjevat će pjesme ruskih autora uz pratnju Ljudmile Ivanove u Kneževu dvoru, a u istom prostoru svirat će i ruski Arensky Piano Trio te mladi pijanist Aleksander Kutuzov.

U Franjevačkoj crkvi gostovat će Zbor HRT-a pod ravnanjem Tončija Bilića sa solistima i ponoviti izvedbu Rossinijeve Male svečane mise. Festivalski gost je i komorni vokalni ansambl Antiphonus pod vodstvom Tomislava Fačinija, s kojim nastupa i lutnjist Edin Karamazov.

Dubrovački simfonijski orkestar ima dva koncerta klasične glazbe, ali i dva nastupa u kojima će imati ulogu pratećega tzv. revijskog orkestra. U glazbenom programu naime ima dosta priredbi drugih glazbenih vrsta osim klasičnih, koje se odvijaju pod nazivom Noćne serenate i počinju nešto kasnije (u 22 ili 23 sata, a redovni počinju u 21.30).

Dubrovačka klapa Kaše i gosti ponovit će uspješni program pjesama Đela Jusića, koji će koncertom i ravnati. Pratit će pod vodstvom Mladena Tarbuka i Amiru Medunjanin, novi glas bosanskoga sevdah-jazza, koja će pjevati u aranžmanima Ante Gela i Bojana Zulfikarpašića. Od džezista najpoznatiji je gost američki pjevač Gregory Porter, a na Orsuli će pjevati i Thana Alexa Pavelić, hrvatska džezistica s boravkom u New Yorku. Recitale će imati i Tereza Kesovija u Kneževu dvoru i Ibrica Jusić u ljetnikovcu Skočibuha. Na Igrama gostuje i Roby Lakatos s ciganskim glazbenim vratolomijama. Tradicionalni folklorni program ove će godine ispuniti dubrovački folklorni ansambl Linđo s četiri priredbe na tvrđavi Revelin. Na završnom koncertu 25. kolovoza pred crkvom Sv. Vlaha nastupit će uz Simfonijski orkestar HRT-a – lanjski dobitnik Nagrade Orlando – Hrvatski barokni ansambl, svi pod ravnanjem Zoltana Kocsisa.

Vijenac 555

555 - 11. lipnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak