Vijenac 555

Druga stranica

Tribina Čemu još uopće kultura?, Knjižnica Bogdana Ogrizovića, 2. lipnja

Kulturom vlada nestručnost

Marko Bregović

Sadašnjost i budućnost kulture u Hrvatskoj bila je tema Tribine Trećeg programa Hrvatskog radija održane 2. lipnja u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, pod naslovom Čemu još uopće kultura? O mnogim problemima koji se vežu uz kulturu govorili su profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Dean Duda, znanstvena suradnica na Institutu za razvoj i međunarodne odnose te bivša državna tajnica za kulturu Nina Obuljen Koržinek, vlasnica kazališta Mala scena Vitomira Lončar i direktor INmusic festivala Zoran Marić, a tribinu je vodio Bojan Munjin. Glavni naglasci stavljeni su na vrlo izražene probleme financiranja kulture, na neuvjerljivost kulturne politike u Hrvatskoj, oskudnost umjetničke proizvodnje i na glomaznost administracije. Svi su se govornici složili da kultura u Hrvatskoj nikada nije bila na „nižim granama“ i da su nepotizam, korupcija i nekompetentnost u upravljanju kulturom na razini države neki od glavnih problema.

 

„Za krizu kulturnog sustava posebno je zaslužna ova Vlada kojoj kultura nije bitna“, rekla je Vitomira Lončar, koja smatra kako je nedostatak strategije kulturnog razvoja uz nekompetentnost u vođenju kulturne politike najveća prepreka kulturnjacima. Spomenula je da se neki od novih zakona iz sektora kulture, koje je donijela aktualna Vlada, mogu smatrati svojevrsnim kulturocidom i da su oni dodatno pridonijeli nepovoljnu stanju. Duda je ocijenio kako kultura ne može ići dalje bez zahvata u obrazovanje jer je reforma obrazovanja ujedno reforma kulture i obratno, a takav zahvat omogućava gradnju odnosno mijenjanje kulture „odozdo“ obrazovanjem publike i njezinim prepoznavanjem. Nina Obuljen je, uz uvažavanje svih problema, pokušala prikazati pozitivnu stranu medalje podsjetivši da kultura i umjetnost djeluju unatoč činjenici da sve više gube na važnosti, odnosno djeluju usprkos sustavu koji ih potiskuje: „Za napredak kulture treba prepoznati što je dobro, aktualno i vitalno u njoj, ono što privlači mlade.“ Kao teškoću Zoran Marić je naveo nedostatak transparentnosti, što dovodi do pogodovanja i zaštite interesnih skupina, a upozorio je i na problem prepoznavanja novih vrsta kulture, poput glazbenih događaja.

Ukratko, za jačanje položaja kulture potrebno je pokrenuti reforme, prije u obrazovanju, profesionalizirati upravljanje sustavom, postići konsenzus oko ključnih pitanja i integrirati kulturu u sve slojeve zajednice kako bi ostala važnim čimbenikom društvenoga života i pridonijela pametnijem društvu, poruka je odaslana s tribine.

Vijenac 555

555 - 11. lipnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak