Vijenac 555

Matica hrvatska

MLADI GLAZBENICI U MH: Tomislav Ružak

Barok na čembalu

Zlatko Stahuljak

U Velikoj dvorani Matice hrvatske 25. svibnja u Zagrebu, na kraju ovosezonskog dvanaestog ciklusa Mladi glazbenici, nastupio je na čembalu Tomislav Ružak (1997). Glazbeno obrazovanje započeo je kao učenik glasovira Osnovne glazbene škole u Vrbovcu, a nastavio u Glazbenoj školi Alberta Štrige u Križevcima, upisavši 2011. čembalo, glavni predmet u razredu prof. Zlate Životić, kao prvi učenik čembala u povijesti glazbenih škola. Redovito nastupa solistički i u komornim sastavima barokne glazbe, a usavršavao se i na majstorskim tečajevima za interpretaciju barokne glazbe u Francuskoj i u domovini. Maturant je glazbene škole i gimnazije, a želja mu je ove jeseni upisati studij čembala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, kako piše u najavi njegova nastupa.

 


Snimio Mirko Cvjetko

 

 

Na početku recitala čembalist Tomislav Ružak izveo je slabo poznatu skladbu pod naslovom Frotola (skladatelj Andrea da Montona, iz Motovuna), a na kraju Kukavicu (skladatelj/čembalist Louis-Claude Daquin), kao i dvojice anonimnih autora, prvu iz rukopisne zbirke engleske glazbe iz početka 17. stoljeća, a drugu, Sonatu u G-duru, iz Franjevačkoga samostana na Košljunu. U sredini svojega programa, uz kratku stanku, Tomislav Ružak svirao je djela poznatih baroknih skladatelja rođenih u drugoj polovici 17. stoljeća, Domenica Scarlattija, Johanna Sebastiana Bacha, Françoisa Couperina i Jean-Philippea Rameaua, te Sonatu Carla Philippa Emanuela Bacha, rođena u 18. stoljeću, sina Johanna Sebastiana.

Muzikalno izveden program Tomislav Ružak u cijelosti je svirao iz nota. Ali, kažu stručnjaci, to je uobičajeno s obzirom na glazbenu uporabu čembala pretežito kao pratnje ili continua. Uz sjajnu nadarenost koja obećava studij na Muzičkoj akademiji, Tomislav Ružak ipak treba iz izvođačke prakse bilo koje vrste ubuduće ukloniti, iako rijetke, čujne zahvate netočnih tonova.

Na koncu još jedne sezone ciklusa Mladi glazbenici u MH, sa zadovoljstvom možemo reći da ne oskudijevamo s nadarenim umjetnicima kojima želimo nove izazove i uspjehe u muzičkom ostvarivanju. Uz pohvale Matici i umjetničkom voditelju Goranu Končaru, zahvalu upućujemo Gradskom uredu za kulturu Grada Zagreba te Zakladi Adris koji već niz godina podupiru Ciklus.

Vijenac 555

555 - 11. lipnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak