Vijenac 555

Druga stranica

Proglašeni dobitnici nagrada Vladimir Nazor za 2014.

Nagrađen Zvonimir Majdak

Goran Galić

Hrvatski prozaik, pjesnik, dramatičar i književni urednik Zvonimir Majdak, autor kultnoga romana Kužiš, stari moj (Matica hrvatska, 1970), ovogodišnji je dobitnik nagrade Vladimir Nazor za životno djelo u području književnosti, priopćeno je iz Ministarstva kulture. Nagradu za glazbu dobit će hrvatski kornist i glazbeni pedagog Prerad Detiček, za filmsku umjetnost dramaturg i scenarist Ivo Štivičić, dok će nagrada za likovne i primijenjene umjetnosti pripasti Jagodi Buić, hrvatskoj kostimografkinji i jednoj od najslavnijih tapiseristica na svijetu. Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo na polju kazališne umjetnosti dodijeljena je glumici Mariji Kohn, a nagrada za arhitekturu arhitektu Ivanu Crnkoviću.

Uz nagradu za životno djelo istaknutim umjetnicima koji su stvaralaštvom obilježili svoje vrijeme, a kojih djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske, odbor nagrade Vladimir Nazor pod predsjedanjem akademika Milivoja Solara tradicionalno dodjeljuje i godišnju nagradu umjetnicima za najbolja umjetnička ostvarenja koja su bila objavljena, izložena, prikazana ili izvedena tijekom protekle godine, kao i skupini umjetnika za kolektivna umjetnička ostvarenja. Ovogodišnji su laureati godišnje nagrade Vladimir Nazor Josip Mlakić za roman Svježe obojeno (Fraktura, 2014), Martina Gojčeta Silić za vokalni recital Nade i spomeni, hommage à Zinka Kunc, Emir Hadžihafizbegović za ulogu u filmu Takva su pravila, Marko Tadić za izložbu Pogled u čudu, Jelena Miholjević za ulogu Olge u predstavi Tri sestre Dramskoga kazališta Gavella i arhitekti Vedran Pedišić, Emil Špirić, Erick Velasco Farrera i Juan José Núñez Andrade za školu i vrtić u zagrebačkom naselju Kajzerica.

Odbor nagrade Vladimir Nazor priznanja dodjeljuje na prijedlog komisija koje osniva za pojedina područja umjetnosti. Predsjednika i članove odbora, na prijedlog ministra kulture, imenuje Hrvatski sabor iz redova umjetnika, kulturnih i javnih djelatnika. 

Nagrade ovogodišnjim laureatima bit će uručene 19. lipnja u 20 sati na središnjoj svečanosti u zagrebačkom muzeju Mimara.

Vijenac 555

555 - 11. lipnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak