Vijenac 554

Kolumne

Ropotarnica

Pumperice

Pavao Pavličić

U pumpericama su građani odlazili na izlete, nogometne utakmice, hipodrom, a koji put i u ribičiju

 

Priznajte da je dobar ovaj naslov. Dobrih naslova ima dvije vrste. Jedni jasno i glasno poručuju o čemu će u tekstu biti riječi, pa čitatelj počinje čitati zato što ga tema zanima. Drugi su mutni i zagonetni te pozivaju čitatelja da otkrije o čemu je u napisu zapravo riječ. Ovaj moj naslov pripada u tu drugu skupinu: i vi ste se latili čitanja zato što nemate pojma što su to pumperice, pa želite doznati što stoji iza te riječi.

Zato ću vam odmah objasniti što je posrijedi: pumperice su komad odjeće, a zovu se još i pumphozne. Možda ste ih nekad vidjeli na filmu ili u televizijskoj seriji, osobito ako se radnja zbiva u dvadesetim ili tridesetim godinama 20. stoljeća. Ali gledajući te filmove i serije, mogli ste steći krivi dojam i o pumpericama i njihovu statusu: sve navodi na zaključak da su one bile tipične samo za engleski i američki svijet i da su ih nosili isključivo pripadnici boljega društva, kad igraju golf ili taj tamo njihov kriket. Ali takav bi dojam bio posve pogrešan. Jer pumperice smo imali i mi, a nosili su ih i obični ljudi. Pumpericama mi mnogo dugujemo.

A nismo propustili ni da im odamo počast: u nekima od najboljih naših filmova i one zauzimaju važno mjesto. Svakako se sjećate nenadmašnoga Golikova djela Tko pjeva zlo ne misli? E, pa kad ga idući put budete gledali – a hoćete sigurno, jer svi ga povremeno gledamo – obratite onda pozornost i na pumperice.

Znam da se pitate kako ćete obratiti pažnju, kad vam još nisam ni rekao kako pumperice izgledaju. Evo, dakle, žurim se da ispravim taj propust.

U gornjem svome dijelu, oko struka, i dalje niz noge, one su bile posve iste kao i sve druge hlače: imale su sa strane džepove, imale su džepić za sat, imale su stražnji džep za novčanik, imale su gajke kroz koje se mogao provući pojas ili gumbe na koje su se mogli zakopčati hozntregeri. Njihova neobičnost počinjala je nešto niže. Jer one nisu završavale u visini članaka na nogama kao ostale hlače (kod kojih je završetak uvijek bio obilježen pompoznim manšetama), nego odmah ispod koljena: ondje su se nogavice širile u nekakvu napuhanu formu (valjda su se hlače zato i zvale pumperice), a bile su pričvršćene uz nogu gumom koja je bila u njih ušivena. Naravno, potkoljenice nisu mogle ostati gole, pa su se uz pumperice nosile osobite dokoljenke, u tonu s bojom hlača, a bile su načinjene od vune.

Pa kad već spominjem materijal, da odmah kažem kako su se pumperice izrađivale od nekih tkanina s dezenom, a često su bile karirane. Ali ne treba po tome nipošto zaključiti da su zbog toga bile znak nekakve neozbiljnosti i ležernosti, nego su, naprotiv, poručivale da je njihov vlasnik decentan i dobrostojeći čovjek. Jer pumperice su rijetko dolazile same: uz njih je redovito išao i sako, od iste tkanine kao i hlače, ispod sakoa mogao je biti prsluk, a često se javljala još i kapa, u obliku kačketa ili beretke. A uz tu se odjeću onda nosila i kravata, pa kad biste na filmu nekoga vidjeli u tzv. američkom planu (tj. snimljenog do koljena), niste ni po čemu mogli zaključiti da je na njemu išta neobično; tek kad biste vidjeli cijelu figuru, onda bi vam dužina hlača otkrila da je tu riječ o osobitoj odjeći i osobitoj prigodi.

Ta prigoda bila je manje ili više vezana uz slobodno vrijeme, pa se nastanak pumperica i datira u doba kad su se građani počeli češće i masovnije baviti fizičkim aktivnostima. U pumpericama su oni odlazili na izlete, na nogometne utakmice, na hipodrom, a koji put i u ribičiju. A po tome se već vidi da pumperice nisu ništa drugo nego stilizirana sportska odjeća. Izvorno, one su nastale za potrebe onih koji se penju po planinama ili bazaju kroz šume, a ondje nije zgodno da se čovjeku za nogavice hvata čičak niti da mu šiblje zapinje za odjeću, pa su tako načinjene te hlače do koljena. A poslije su one malo dotjerane i tako su se povezale uz pojam rekreacije, premda nije bilo zabranjeno nositi pumperice i u svakoj drugoj prilici koja nije posve formalna.

Po toj stilizaciji može se zaključiti da izvorna funkcija pumperica nije bila strogo praktična, a da se ni poruka što je one odašilju nije ticala isključivo društvenoga statusa vlasnika, nego da su tu postojala još i neka dodatna značenja. Ili, da kažem sasvim otvoreno: taj je komad odjeće imao i važnu ulogu u odnosima između spolova. Pumperice su, naime, bile dobar način da muškarci pokažu noge, bilo ženama, bilo opet jedni drugima, jer dobro oblikovane noge nisu samo estetska činjenica, nego i dokaz snage. Nije u tome smislu nikakvo čudo što su pumperice doživjele veliki uzlet upravo u ono doba kad su i ženske suknje bile kratke, dakle u doba čarlstona. A uza sve to, pumperice su uspostavile i neku vezu s tradicijom, pa iz te veze crple društveni ugled: u 18. stoljeću dugo je vladala moda kad su se nosile hlače do koljena i bijele čarape, u koje su ljudi onda stavljali uloške, da im noge izgledaju jače.

A da su pumperice bile važne upravo zbog svojih poruka – što socijalnih, što seksualnih – vidi se po tome što one zapravo nisu bile praktične. Onaj njihov napuhani dio pleo se čovjeku oko nogu, znao je zasmetati kod vožnje biciklom, priječio je brz hod. Ukratko, praktična svrha pumperica pomalo je gurnuta na marginu. Uostalom, onaj tko se doista kanio penjati po brdima ili probijati kroz šipražje, mogao je odjenuti prave planinarske hlače, koje također sežu do koljena, ali su uske i nemaju na sebi nikakvih kerefeka. Njih još i danas nose konzervativniji planinari.

A prave pumperice pomalo su nestale. Nije ih uspjelo spasiti čak ni to što su ih u jednom trenutku bile prihvatile i žene (u rano doba uniseks-mode, kad su one vezale i kravate). Jer ukus se promijenio. Postalo je jasno da muškarci u tim hlačama izgledaju smiješno, a da žene imaju i druge mogućnosti da otkriju noge. Tako su pumperice zaboravljene toliko temeljito, da danas treba objašnjavati što su bile i što su značile.

A ipak, ona potreba kojoj su one barem djelomično udovoljavale – potreba sa pokazivanjem nogu – nije posve nestala. Zato se i sad mogu ljeti na sredovječnim muškarcima vidjeti hlače što sežu malo ispod koljena, a dalje su noge gole. Te hlače imaju točno istu duljinu kao nekadašnje pumperice.

Vijenac 554

554 - 28. svibnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak