Vijenac 554

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Belišće

OMH u Belišću provodi edukaciju Kako istraživati ambijentalnu povijest. Voditelj aktivnosti jest povjesničar Zdenko Samaržija, a edukacija se provodi u obliku radionica. Svrha je uputiti istražitelje ambijentalne prošlosti, heterogene po obrazovanju, u metodologiju povijesnih istraživanja te podizanje kvalitete istraživanja ambijentalne prošlosti, osobito povijesti sela i ruralnoga načina življenja. U šest dvosatnih radionica sudionici će razviti istraživačke kompetencije, a voditelji radionica uputit će ih u relevantnu literaturu i načine korištenja objavljenom i neobjavljenom građom. Stručnu potporu voditelju edukacije dat će gostujući povjesničari i arhivari. (Zdenko Glasovac)

Bugojno

U organizaciji Središnjice i OMH u Bugojnu 22. svibnja u Kristalnoj dvorani Općine Bugojno održano je predavanje o glagoljici. Gost predavač bio je predsjednik Matice hrvatske Stjepan Damjanović, redoviti profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i jedan od najcjenjenijih hrvatskih stručnjaka za hrvatsku glagoljašku baštinu.

 


Bugojanski matičari s predsjednikom MH

 

Govoreći o pismu Hrvata tijekom povijesti Damjanović je u predavanju iznio niz zanimljivosti, a posebno se osvrnuo na Baščansku ploču. Kako bi publici i slikovno približili temu, organizatori su priredili izložbu likovnih radova učenika Prve osnovne škole Jaklić Bugojno o temi glagoljice. Moderatorica večeri bila je učenica 8. razreda Barbara Ivoš, a za glazbeni predah pobrinuo se učenik 6. razreda Marko Tustonja, koji je izveo Mozartove skladbe Musette i Turski marš na harmonici. U razgovoru s članovima OMH u Bugojnu Damjanović je ohrabrio mlade bugojanske matičare izrazivši zadovoljstvo njihovim entuzijazmom i rezultatima. (G. G.)

Dubrovnik

Knjiga Renate Lachmann Od ljubavi do nostalgije. Ogledi o hrvatskoj književnosti i projekti Tekstualne mreže ranonovovjekovne Hrvatske i Epistemološki modeli hrvatske književne historiografije (1913–1980) predstavljeni su u 21. svibnja u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Predsjednica dubrovačkog ogranka Matice hrvatske Vesna Čučić rekla je da je Renate Lachmann poznata njemačka slavistica, koja je istražujući u Dubrovniku desetljećima, što u arhivu što u znanstvenoj knjižnici, u gradu stekla prijatelje. „Iza romantičnoga naslova krije se rigorozna humanistička znanost. Riječ je o vrlo kvalitetnim rezultatima znanstvenog rada, studijama koje su svojedobno bile vrlo važne i utjecajne“, istaknuo je Tomislav Bogdan. Lahorka Plejić Poje kazala je kako je projekt Tekstualne mreže ranonovovjekovne Hrvatske zamišljen s namjerom objave kritičkih izdanja starih tekstova koji još nisu vidjeli svjetlo dana. (G. G.)

Jastrebarsko

U kapeli Svetog Duha u Jastrebarskom 23. svibnja održana je već tradicionalna poetsko-glazbena večer Svetom Duhu na čast, u organizaciji Ogranka MH u Jastrebarskom i Glazbene škole Jastrebarsko. U glazbenom dijelu priredbe nastupili su Gradsko pjevačko društvo Javor pod ravnanjem Milana Stipića, profesorice Glazbene škole Jastrebarsko Iva Barač (violina) i Elizabeta Skobe (glasovir), mlada jaskanska violinistica Ana Paula Lovretin te gošće iz Samobora, Vokalni ansambl Angeluš, pod ravnanjem Terezije Penić. Večer je bila posvećena 180. obljetnici objavljivanja pjesme Horvatska domovina Antuna Mihanovića i 200. obljetnici rođenja velikana hrvatske povijesti i kulture, Josipa Jurja Strossmayera. Stihove hrvatskih preporodnih pjesnika predstavili su mladi glumci Dramskog studija Jaska Antonio Agostini, Leon Bastašić, Maja Golešić i Anamaria Škoc te velikan jaskanskoga glumišta Želimir Hrković. Program je osmislio i režirao Nino Škrabe. (G. G.)

Križevci

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima 15. svibnja organizirao je predstavljanje knjige Tamása Pálosfalvija The Noble Elite in the County of Körös (Križevci) 1400–1526 (Plemićka elita u Križevačkoj županiji 1400–1526), objavljene u Budimpešti prošle godine u izdanju Povijesnog instituta Mađarske akademije znanosti. Knjigu su predstavili autor i Marija Karbić, viša znanstvena suradnica Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Hrvatskog instituta za povijest. Riječ je o prvom predstavljanju djela koje plemstvu Križevačke županije pristupa kao skupini (naime, dosad su bile istraživane samo pojedine obitelji, koje su mu pripadale), što je autoru omogućilo da njome stvori cjelovitiju sliku onovremenoga društva Križevačke županije, ali i srednjovjekovne Slavonije u cjelini. Moderatorica promocije Renata Husinec pohvalila je objavljivanje prijevoda u Hrvatskoj kao korisno i stručnoj javnosti i svim zainteresiranima za prošlost naših zemalja. (G. G.)

Nova Gradiška

Predstavnici Ogranka MH u Novoj Gradiški 16. svibnja sudjelovali su na komemoraciji u povodu 70. obljetnice blajburške tragedije i Križnoga puta razoružane hrvatske vojske i civila, tjedan nakon završetka Drugoga svjetskog rata. Poslije mise koju je predvodio kardinal Bozanić članovi Ogranka zapalili su svijeće kod spomen-obilježja na Blajburškom polju i pomolili se za duše žrtava. (Josip Ostić)

Požega

U organizaciji Ogranka MH u Požegi u Gradskoj knjižnici i čitaonici 14. svibnja gostovao je književnik i redatelj Miroslav Međimorec. Autora i njegov književni opus predstavila je Grozdana Cvitan, urednica u AGM-u, a odabrane ulomke iz knjiga čitala je Vedrana Međimorec. Govorilo se o bogatom životnom putu književnika koji je nakon Filozofskoga fakulteta završio studij režije na Akademiji za kazališnu i filmsku umjetnost. Kao redatelj, Međimorec je djelovao u mnogim sredinama. U vrijeme Domovinskog rata kao dragovoljac s glumcem Svenom Lastom sudjelovao je u obrani Sunje, da bi nakon rata ostao aktivan u vojnoj i diplomatskoj službi. U prikazu njegova književnoga rada naglasak je bio na novim romanima Lovac na generala i Kostino pismo. (Vesna Vlašić)

Rijeka

U organizaciji Ogranka MH u Rijeci 21. svibnja u Državnom arhivu u Rijeci predstavljena je pjesnička zbirka Z Branke Arh. Knjigu objavljenu u Matičinoj nakladi predstavili su Danijela Bačić-Karković, Jolanda Todorović i Goran Crnković, predsjednik OMH u Rijeci. Četvrta knjiga Branke Arh oslikana je minimalističkim crtežima Nives Kavurić-Kurtović. (G. G.)

Samobor–Zaprešić

Jubilarni, 25. susreti na Perkovčevu grobu, u organizaciji Ogranaka MH u Samoboru i Zaprešiću te osnovnih škola iz Samobora i Šenkovca održani su 20. svibnja. Manifestacija tradicionalno povezuje Samoborce, Šenkovčane, Brdovčane i Zaprešićane, jer je znameniti hrvatski velikan Ivan Perkovac rođen u Harmici pokraj Brdovca, a umro u Samoboru. Stoga se svake godine na njegovu grobu u Samoboru priređuje spomen u znak poštovanja i zahvalnosti za djela kojima je pridonio obogaćenju hrvatske kulture i hrvatskome narodu. Kao i proteklih i ove je godine pripremljen pjesničko-glazbeni program, a pozdravnim riječima obratili su se ravnateljica OŠ Ivana Perkovca iz Šenkovca Vesna Javor, potpredsjednik Ogranka MH u Zaprešiću Božidar Novak i predsjednik samoborskog ogranka Gordan Črpić. Ogranak MH u Samoboru učenicima iz Šenkovca pripremio je i bogat program razgledavanja zbirke samoborskog muzeja, obilaska groba Julijane Ljubice Engler Cantilly (Vrazove Ljubice), razgledavanje likovne zbirke iz donacije Zlatka Price te nezaobilazno uživanje u samoborskim kremšnitama. (Lada Lokmer)

Sveta Nedelja

Svetonedeljske vedute naziv je likovne kolonije održane 16. svibnja u organizaciji Likovnog odjela Ogranka MH u Svetoj Nedelji. Nastavila se tako odlična suradnja likovnih umjetnika, članova ogranaka MH iz Samobora, Zaprešića i Svete Nedelje.
Unatoč kišnom vremenu, Zdenka Resar, voditeljica Likovnog odjela OMH u Svetoj Nedelji, hrabro je povela kolege slikare središtem Svete Nedelje u potrazi za nadahnućem. Barokna župna crkva, zanimljivi gostinjac Crkvenjak, šarenilo svetonedeljske tržnice, brezine grane poprskane kapljicama kiše, poput pamuka bijele ivančice razbacane po livadi podno crkve samo su neki od motiva koji su umjetnike potaknuli na stvaranje dojmljivih djela. Radove nastale na likovnoj koloniji Svetonedeljske vedute javnost će moći razgledati u Gradskoj vijećnici Svete Nedelje na izložbi u povodu Dana Grada od 28. svibnja (Petrunjela Krajačić).

Varaždinske Toplice

U sklopu manifestacije Svibanjski dani 18. svibnja u organizaciji OMH u Varaždinskim Toplicama na grob Ivana Kukuljevića Sakcinskog položeni su vijenci. Uz počasti i zahvale za razvoj školstva, istaknuta je Kukuljevićeva uloga u razvoju glazbene i kazališne umjetnosti, kojoj je posvećena ovogodišnja manifestacija Kukuljevićevi dani u Varaždinskim Toplicama s tematskim književno-znanstvenim skupom Kukuljevićevo dramsko stvaralaštvo u povijesti Varaždinskih Toplica i hrvatskog glumišta. Predstavljen je i ovogodišnji suvenirski blok s faksimilom Kukuljevićeva glagoljskog epitafa s kalendarom. (Božena Filipan)

Virovitica

U prostorima Zavičajnoga društva Virovitičana u Zagrebu 20. svibnja predstavljen je pretisak knjige Dogodjaji svieta znamenitoga znanstvenika Mirka Danijela Bogdanića (1760–1802) u organizaciji virovitičkog ogranka MH. Riječ je o knjizi u Hrvatskoj ne osobito poznata učenjaka, astronoma, matematičara i povjesničara iz Virovitice, izdanoj 1792. u Beču, čiji se donedavno jedini primjerak čuvao u Zbirci starih knjiga i rukopisa Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

 


Mirko Danijel Bogdanić (1760–1802)

 

Knjigu koja u petnaest poglavlja na hrvatskom jeziku ambiciozno govori o povijesti svijeta, od biblijskoga prvog čovjeka Adama do perzijskoga kralja Kira, predstavili su predsjednik Ogranka Ivan Zelenbrz i profesorica Tatjana Kren, a nazočne je u ime MH pozdravio Matičin potpredsjednik Stjepan Sučić. Zelenbrz je naglasio kako knjiga nije namijenjena samo bibliofilima već i istraživačima hrvatske povijesti, astronomima te posebno jezikoslovcima zbog jezika kojim je pisana. Davši bogat uvid u život i rad toga znanstvenika, koji je zbog svog velikog doprinosa na području kartografije u Mađarskoj danas vrlo cijenjen, Krenova je poručila: „Nadam se da će ova knjiga potaknuti znanstvenike raznih struka da je krenu proučavati jer je ona pravo literarno blago.“ (Marko Bregović)

 

Vijenac 554

554 - 28. svibnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak