Vijenac 553

Glazba

Susreti na povijesnim klavirima

Marija Saraga

U srijedu, 29. travnja, umjetnička organizacija Cristoforium koncertom pijanista Ljubomira Gašparovića u Maloj dvorani Hrvatskoga glazbenog zavoda za sezonu 2015/16. najavila je dva nova koncertna programa – ciklus Pleyel Svetislava Stančića te ciklus na povijesnim klavirima Cristoforium, instrumentima u vlasništvu Ljubomira Gašparovića. Za najavni koncert Gašparović je odabrao dva instrumenta iz svoje zbirke, fortepiano Carla Schmidta iz 1840-ih ili 1850-ih godina te Bechstein iz 1869, a na njima je izveo Za Elizu, bagatelu u a-molu Ludwiga van Beethovena, a potom i Beethovenovu Sonatu br. 8 u c-molu, op. 13, Patetičnu.

 


Ljubomir Gašparović za povijesnim klavirima / Snimio Luka Kedžo

 

Slijedile su izvedbe Dječjih prizora Roberta Schumanna te Impromptua u As-duru, op. 142, br. 2 Franza Schuberta. Instrumenti su lijepo zazvučali u prostoru Male dvorane, posebice Bechstein iznimno topla tona i s dugim odjekom, čiji je zvuk ispunio svaki kut dvorane, obgrlivši publiku raskošnim baršunom. Između izvedbi Gašparović je ukratko predstavio instrumente na kojima svira, ali i najavio što nas očekuje u dvama novim koncertnim ciklusima koji kreću u idućoj sezoni. Oba ciklusa izgrađena su oko istaknutih instrumenata iz Gašparovićeve zbirke: ciklus Cristoforium u Maloj dvorani HGZ-a donosi koncerte na već spomenutom fortepianu Karla Schmidta i onom Josepha Simona iz 1845, oba u vlasništvu Ljubomira Gašparovića, koji ih je i restaurirao. Na tim će glazbalima muzicirati svjetski i hrvatski umjetnici specijalizirani za izvođenje na povijesnim instrumentima, belgijski pijanist Jan Vermeulen, Amerikanac Malcom Bilson te Ljubomir Gašparović kao pratnja sopranistici Vlatki Oršanić.

Drugi ciklus Pleyel gradi se oko utemeljitelja zagrebačke pijanističke škole Svetislava Stančića, čija se 120. obljetnica rođenja obilježava 2015, a na njegovu će instrumentu, sada u vlasništvu Ljubomira Gašparovića, u Velikoj dvorani HGZ-a nastupiti izraelski pijanist Boris Giltburg, Austrijanac Stefan Vladar, dok će istaknuti hrvatski pijanisti odati počast Stančiću i njegovim učenicima – Đorđe Stanetti svirat će u čast Svetislava Stančića, Hari Gusek časti Darka Lukića, Ljubomir Gašparović Ivu Mačeka, a najmlađi među njima, Lovre Marušić, svira u spomen na Melitu Lorković. Na svojim recitalima oni će izvesti i po jedno djelo hrvatskoga skladatelja posvećeno Stančiću ili njegovim učenicima.

Vijenac 553

553 - 14. svibnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak