Vijenac 553

Matica hrvatska

Proljeće s Maticom u Samoboru

Plodonosan rad Samoborčana

Goran Galić

Od pjesničkih susreta i japanske haige, do samoborskog majuša i erotske poezije Zlate Bujan Kovačević – kulturni itinerar Ogranka Matice hrvatske u Samoboru ponudio je čak šest raznovrsnih travanjskih događaja.

Samoborski matičari, predvođeni predsjednikom Ogranka Gordanom Črpićem i tajnicom Nadom Lokmer, 13. travnja organizirali su tradicionalne Susrete samoborskih pjesnika koje vodi Zvonko Jurčević, dok je 16. travnja u gradskom muzeju otvorena izložba haiga Trenutak, člana samoborskog OMH Ive Markulina. Autor koji se može podičiti nizom nagrada za haiku na smotrama u Japanu i domovini, pojasnio je da je tradicionalna japanska haiga kombinacija crteža četkicom (kistom) i kaligrafski ispisane haiku-pjesme.

 


Majuš – samoborski običaj kićenja zdenca

 

Minimalistička književna forma japanskoga podrijetla u središtu pozornosti bila je i 18. travnja u samoborskoj gradskoj knjižnici, gdje su održani 23. haiku-susreti Darko Plažanin. Riječ je o manifestaciji na kojoj Ogranak MH u Samoboru od 1978. okuplja haiku-pjesnike iz cijeloga svijeta, a održava se uz Međunarodni dan haiku-poezije. Riječanin Boris Nazansky ove je godine dobio nagradu koja nosi ime pokojnoga profesora Vladimira Devidea, jednoga od utemeljitelja haiku-poezije u Hrvatskoj i osnivača Društva hrvatskih haiku-pjesnika.

Nešto drukčija poezija, podrijetlom bliža samoborskom podneblju, uz kapljicu dobra vina mogla se čuti 24. travnja na 12. večerima vina i pjesme, manifestaciji u organizaciji udruge Samoborska vinska cesta koju redovito pohode i članovi MH. Vrlo živo bilo je i 30. travnja, kad je, u organizaciji Ogranka MH Samobor i uz sudjelovanje članova udruge Etno fletno, po osmi put održana manifestacija Majuš. Majuš je oživljeni stari narodni običaj samoborskoga kraja, opisan u knjizi Milana Langa Samobor – narodni život i običaji, prema kojem mladići iz šume donose bukove grane koje zabadaju pored zdenca, a djevojke ih kite šarenim papirnatim trakama, uz pjev marijanskih napjeva. Taj drevni, sredinom prošloga stoljeća gotovo zaboravljen samoborski običaj kićenja zdenca predvečer uoči 1. svibnja obnovljen je zahvaljujući Ogranku MH Samobor 2007, od kada se redovito održava, a simbolizira pozdravljanje i prizivanje proljeća i lijepa vremena.

Travanjska zbivanja samoborski matičari zaključili su istu večer u Galeriji Prica promocijom šesnaeste knjige svestrane spisateljice Zlate Bujan Kovačević, samoborske Goranke, koja se predstavila zbirkom poezije Erotikon u izdanju OMH u Delnicama. Knjigu nadahnutu erotskim crtežima pokojnoga Grge Marijanovića, čuvena hrvatskoga animalista, uz autoricu predstavili su umjetnikova supruga i predsjednica delničkog OMH Nives Marijanović, Ivo Kalinski i voditelji likovnog odjela OMH u Samoboru Željko Nemec, dok su pjesme čitali samoborski pjesnici Vanda Bartulica i Zoran Perović. Nives Marijanović kazala je da Zlata Bujan Kovačević dugogodišnjim radom sustavno pridonosi kvaliteti i izgradnji hrvatske kulture.

Vijenac 553

553 - 14. svibnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak