Vijenac 553

Druga stranica

Ususret 300. obljetnici utemeljenja Sinjske alke

Alkari u prijestolnici Europe

Goran Galić

Sinjska alka – biser svjetske nematerijalne baštine pod zaštitom UNESCO-a – predstavljena je u prijestolnici Europske Unije 4. i 5. svibnja. Svečanost otvaranja izložbe fotografija 300. obljetnica Sinjske alke u Europskom parlamentu bila je središnji dio programa, a veliku pozornost izazvala je i povorka pedesetak sinjskih alkara koji su prodefilirali ulicama grada. Alkare su ugostili predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Bruxellesu Ivica Sršen i eurozastupnik Andrej Plenković, koji je u suradnji s Viteškim alkarskim društvom Sinj organizirao izložbu i gostovanje.

 


Antonio Tajani i alkarski vojvoda Ante Vučić

 

Na svečanosti otvaranja pred tristotinjak dužnosnika europskih institucija, eurozastupnika, veleposlanika, diplomata, vojnih predstavnika govorili su prvi potpredsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, alkarski vojvoda Ante Vučić, župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja i dogradonačelnica Sinja Kristina Križanac. Na svečanosti je bio i fra Petar Klapež, gvardijan sinjski i upravitelj Svetišta Gospe Sinjske.

„Kulturna baština iznimno je važan resurs ukupnoga gospodarskog rasta, zapošljavanja i socijalne kohezije EU-a. Zato je treba cijeniti i poticati također financiranjem iz fondova EU-a“– kazao je Tajani, koji je Alku usporedio s talijanskim giostrama. „Alka je sinonim borbe za slobodu hrvatskog naroda. Hvala svima koji su omogućili da alkari u svečanim odorama dođu u ovu institucije ujedinjene Europe i najave svoj jubilej, 300. obljetnicu čudesne obrane Sinja i utemeljenja Sinjske alke. Naše veliko slavlje bit će 9. kolovoza. Pozivam sve da toga dana dođu u Sinj kako bismo zajednički proslavili Alku, danas kao dio baštine cijele Europske Unije“, kazao je alkarski vojvoda Vučić otvarajući izložbu. Zlatko Ževrnja naglasio je važnost toga viteškog natjecanja za razvoj turizma u Dalmaciji, dok je Andrej Plenković kazao da Hrvatska, kao najmlađa članica Unije, predstavljanjem Alke u Bruxellesu daje svoj doprinos obilježavanju Europskog tjedna i Dana Europe.

Sinjske alkare primili su i hrvatski veleposlanik u Kraljevini Belgiji Mario Nobilo te dekan briselske katedrale Claude Castiau, koji je nad alkare zazvao Božji blagoslov. Katedralom je potom odjeknula himna nebeske zaštitnice O Gospe Sinjska.

Vijenac 553

553 - 14. svibnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak