Vijenac 553

Glazba

Petrit Çeku i Dubrovački simfonijski orkestar, Knežev dvor, 1. svibnja

Trijumfalan nastup

Sanja Dražić

Knežev dvor po riječima umjetnika koji su u njemu nastupili posebno je mjesto, izaziva jedinstveno nadahnuće, oduševljava čarobnim spojem akustike i kamena u kojem se sadašnjost prožima s davnim vremenima. Vjerojatno i publika ima sličnu priču. Prvi koncert u Kneževu dvoru znači početak najboljega dijela dubrovačke glazbene godine. Čast otvaranja sezone tradicionalno pripada Dubrovačkom simfonijskom orkestru. Orkestar ove godine obilježava devedeset godina postojanja, a prisjećanje na dugo razdoblje koje je započela grupa glazbenika amatera, entuzijasta složnih i neumornih u svojoj zamisli, rezultira dugom listom vrhunskih domaćih i stranih glazbenika. Obljetnica će se slaviti do kasne jeseni, a gostovat će brojni umjetnici iz Hrvatske i svijeta. Orkestar će prije i poslije Igara u Kneževu dvoru svirati utorkom i petkom, četvrtak je rezerviran za recital i komorni program.

 


Petrit Çeku u kreativnom zanosu / Snimio Željko Tutnjević

 

Prvi koncert u Kneževu dvoru, ujedno drugi obljetnički (slavlje je počelo s Pavlom Dešpaljem i Ivom Dropulićem tjedan dana prije u Franjevačkoj crkvi), održan je 1. svibnja. S Dubrovačkim simfonijskim orkestrom nastupili su dirigent Tomislav Fačini i gitarist Petrit Çeku. Publika je bila brojna te se sa svih strana približila izvođačima. Večer je započela Sorkočevićevom Simfonijom br. 7 u G-duru. No nismo baš bili poneseni onim što smo čuli. U svakom slučaju Sorkočevićeva je glazba zvučala neusporedivo bolje nego prošloga ljeta na Igrama u interpretaciji Zagrebačkih solista. Ali potkrale su se sitnije i veće nepreciznosti, nedostajalo je profinjenosti i zvuk je imao nepotrebnu težinu. Recimo nešto i o programskoj knjižici. Kad su na programu domaći skladatelji, bilo bi dobro da se napiše pokoja riječ i o njima. Bila bi to korisna informacija i lijepa uspomena brojnoj stranoj publici, a nama dobra promocija. A solist Petrit Çeku dubrovačkoj je publici poznat mnogo prije nego što je počeo osvajati svijet, s državnih natjecanja. Pa nas je posjećivao i kao zreli umjetnik i svaki ponovni susret nadograđuje to posebno iskustvo. Çeku je nastupio u Rodrigovu Concierto de Aranjuez za gitaru i orkestar. I što reći? Da je njegov trijumfalni nastup vrhunski glazbeni doživljaj! Jer Petritovo sviranje nesvakidašnji je spoj vrhunske tehničke vještine, muzikalnosti, profinjenosti i sjajna prožimanja s djelom. Çeku je potpuno ponesen glazbom i ona ga vodi, ali on ujedno tako savršeno kontrolira ravnotežu s pratećom dionicom pomažući da izvedba bude jasna i jednostavna za praćenje. Dugotrajan pljesak izvođači su nesebično nagradili Cavatinom iz filma Lovac na jelene Stanleyja Myersa. I ponovno oduševili publiku!

U drugom dijelu večeri čuli smo Simfoniju br. 5 u c-molu, op. 67 Ludwiga van Beethovena. I tu su se ponekad potkrale sitne zamjerke, ali važno je da je Peta bila jezgrovita, s dramatskim nabojem i moćna cjelina. Time je sezona u Kneževu dvoru počela uspješno, a pogled na program koji nas čeka u sljedećim mjesecima veseli i obećava. Stoga je Županijska nagrada uručena na proslavi nekoliko dana nakon koncerta došla zaista u prave ruke. Jer Dubrovački simfonijski orkestar stalni je i kvalitetni nositelj glazbenog života, a sliku o Dubrovniku na najbolji način pronosi i Hrvatskom i svijetom.

Vijenac 553

553 - 14. svibnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak