Vijenac 552

Matica hrvatska

SREDIŠNJICA

Marko Bregović

NOĆ KNJIGE U MATICI

U Noći knjige 23. travnja 400 sudionika u 180 gradova i mjesta diljem zemlje pripremilo je više od tisuću programa i akcija, koji su zadovoljili sve knjiške sladokusce. U manifestaciju koja se održava uz Dan hrvatske knjige i Svjetski dan knjige i autorskih prava otpočetka je uključena i Knjižara Matice hrvatske. Uvodni dio ovogodišnjeg programa sastojao se od glazbene točke, predstave i recitala zagrebačkih gimnazijalaca 1, 3. i 4. gimnazije, dok je glavni dio programa bio Razgovor o književnosti i umjetnosti u 20. stoljeću između akademika Tonka Maroevića i akademika Viktora Žmegača. Dvojicu erudita najavio je glavni tajnik MH Zorislav Lukić kazavši kako su oni dobar primjer u ovim teškim vremenima, koja nisu naklonjena knjizi, a posebno ne ozbiljnim knjigama, da se ozbiljno uložen trud cijeni i nailazi na rezultat. Razgovor između akademika vođen je na temelju nedavno izdane knjige Viktora Žmegača – Strast i konstruktivizam duha – Temeljni umjetnički pokreti 20. stoljeća.

 


Akademici Tonko Maroević i Viktor Žmegač

 

Maroević je istaknuo kako Žmegačeva knjiga pomaže u novom shvaćanju 20. stoljeća priznavši da mu je u nekim pogledima otvorila oči. Pohvalio je lakoću čitanja „toga epohalnog djela“ i rekao da se iz knjige mnogo toga može naučiti, uz ostalo i zbog Žmegačeva korištenja tehnikama kolaža, montaže i pretapanja pri usporedbama različitih kultura, umjetnosti i stilova. „Ova knjiga je puna, kao šipak koštica, raznih spoznaja i podataka te citata, u njoj je kontekst povezan s nevjerojatnom slobodom i gipkošću“, rekao je Maroević. Na njegovo pitanje nije li možda prenaglasio važnost prvoga djela 20. stoljeća na račun drugoga, Žmegač je odgovorio kako su prva tri desetljeća 20. stoljeća od neizmjerne važnosti za shvaćanje današnje umjetnosti zbog tadašnje pojave nove koncepcije historiografije, koja se ne svodi više samo na političku historiografiju, već vodi računa o kulturnom ambijentu, odnosno ona gospodarski i kulturni ambijent izjednačava. „Kulturni ambijent je ono što je živo, ono što i danas živi i utječe na dijelove naših života“, poručio je Žmegač.

U ugodnom razgovoru, koji je bio prožet britkim humorom, publici su podarili nova saznanja i spoznaje o književnosti i umjetnosti 20. stoljeća. Kao prigodan završetak još jedne kratke, ali plodonosne noći za knjigu, uslijedilo je neformalno druženje s Matičinim autorima i istaknutim članovima Matice hrvatske.

Vijenac 552

552 - 30. travnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak