Vijenac 552

Druga stranica

Na Danima hrvatske knjige dodijeljene nagrade DHK-a Judita, Davidias i Slavić

Od glagoljice do Matoša

Goran Galić

Docentica na Odjelu za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru Marijana Tomić, pokojni ugledni fonetičar, prevoditelj i povjesničar Jugoslav Gospodnetić te mladi pjesnik i fizičar Goran Gatalica laureati su ovogodišnjih Dana hrvatske knjige. Nagrada Judita za najbolju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini u 2014. Mirjani Tomić dodijeljena je za knjigu Hrvatskoglagoljski brevijari na razmeđu rukopisne i tiskane tradicije (Naklada Ljevak, 2014), dok je Gospodnetić nagradu Davidias dobio za posthumno objavljen prijevod pjesama Antuna Gustava Matoša na francuski: La rose mystérieuse – Tajanstvena ruža, (Dominis Publishing, Ottawa, Canada, 2014). Nagradu Slavić za najbolji objavljeni autorski prvijenac Goran Gatalica dobio je za zbirku poezije Krucijalni test koju je prošle godine objavio Ogranak Matice hrvatske u Daruvaru.

Nagrade Marijani Tomić i Goranu Gatalici svečano su uručene u Splitu 22. travnja, na Dan hrvatske knjige. Prisutne je pozdravio predsjednik DHK-a Božidar Petrač, a uz svečanost dodjele nagrada održan je i poetski program Hrvatski pjesnici Marulićevu Splitu.

„Otvaranjem novih pogleda na proučavanje hrvatskoglagoljke baštine, uvođenjem digitalne tehnologije u kodikološka i paleografska istraživanja i povezivanjem filologije i povijesti knjige – knjiga Marijane Tomić s pravom je zaslužila da joj pripadne nagrada Judita“, istaknuto je u obrazloženju Bratislava Lučina. Primajući nagradu, autorica je najavila nove studije o hrvatskom glagoljaštvu kazavši kako Hrvatska i Europa malo znaju o glagoljaškom opusu.

Govoreći o Gospodnetićevu prepjevu Matoševih 49 pjesama Cvijeta Pavlović u obrazloženju je istaknula da je prevoditeljski zadatak bio je iznimno težak, ali je uspio jer zbirka na pravi način prikazuje cjelinu Matoševe veličine. „Zbirka Tajanstvena ruža u potpunosti udovoljuje zamisli nagrade Davidias. Zahvaljujući vrijednu pothvatu Jugoslava Gospodnetića Matoševa ritmička riječ zvuči, ječi, zvoni i odjekuje na jeziku u kojemu je Matoš pronašao velik broj estetskih uzora.“

Željka Lovrenović kazala je da Goran Gatalica dokazuje da se znanost i poezija mogu uspješno nadopunjavati i dodala kako poetska zbirka Krucijalni test uspješno objedinjuje intimističku, ljubavnu i duhovnu liriku. Gatalica je rekao da će nagrada Slavić njegovoj zbirci dati pečat prepoznatljivosti, a najavio je i knjigu duhovne poezije Gospodin razvlači dugu na standardnom jeziku te zbirku kajkavskih pjesama Žigosanje duše.

Vijenac 552

552 - 30. travnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak