Vijenac 552

Druga stranica

Dodijeljene nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za 2014.

Luki Bekavcu nagrada za književnost

Goran Galić

Na Dan Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 29. travnja u Akademijinoj palači svečano su dodijeljene nagrade HAZU-a za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u 2014. Za područje književnosti nagrada je pripala Luki Bekavcu i njegovu romanu Viljevo (izdavač Fraktura), koji je 14. travnja u Londonu proglašen i jednim od dvanaest dobitnika Europske nagrade za književnost. U polju likovnih umjetnosti nagrađen je kipar Šime Perić za svoju retrospektivnu izložbu priređenu u Zagrebu i Splitu, a u području glazbe Ivana Tomić Ferić za knjigu Julije Bajamonti: glazbeni rječnik. Transkripcija, prijevod, komentari (izdavač Hrvatsko muzikološko društvo), dok je laureat za polje društvenih znanosti Krešimir Kužić s knjigom Hrvatska obala u putopisima njemačkih hodočasnika XIV–XVII. st. (izdavač Književni krug). Nagrade za područje prirodnih znanosti dodijeljene su Vladislavu Tomišiću (kemija) i Toniju Nikoliću; za medicinu Marijanu Klarici, a za tehničke znanosti Šimi Malenici.

 


Luka Bekavac

 

„Po svojem temeljnom interesu roman Viljevo, za koji se nagrađuje Luka Bekavac, pripada fantastici jer se u njemu istražuje komunikacija s drugim svjetovima i ujedno komunikacija kroz vrijeme. Forma je teksta inovativna: jedna su poglavlja koncipirana kao osobne ispovijesti likova, druga kao protokoli auditivne komunikacije s paralelnim svemirom, treća kao znanstvene rasprave itd. Pri tome ti formalni eksperimenti nikad nisu sami sebi svrha nego se nalaze u funkciji razvijanja fabule i umnožavanja njezinih značenja“, stoji u obrazloženju nagrade koje naglašava da taj razmjerno složen način izlaganja ne odbija čitatelja niti mu nameće prevelike teškoće u praćenju teksta: „Ukratko, roman Viljevo donosi u našu prozu zanimljive inovacije na koje i ova nagrada želi upozoriti.“

U obrazloženju nagrade kiparu Periću naglašeno je „prevratno značenje njegova slikarstva oko pedesetih prošlog stoljeća“, dok je knjiga Ivane Tomić Ferić ocijenjena jedinstvenim djelom hrvatske glazbene kulture, prvim takve vrste u Hrvatskoj. Kružićeva knjiga, posvećena zapisima 59 njemačkih putopisaca koji su u 16. i 17. stoljeću istočnom obalom Jadrana putovali u Svetu Zemlju, ocijenjena je vrsnom znanstvenom sintezom koja donosi obilje povijesne i etnografske građe.

Vijenac 552

552 - 30. travnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak