Vijenac 551

Druga stranica

Predstavljen program Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous

Spoj s francuskom kulturom

Goran Galić

Velike izložbe Augusta Rodina u Zagrebu i Splitu, izvedba amblematske francuske opere Pelléas et Mélisande Claudea Debussyja u zagrebačkom HNK-u, Concert spirituel pod vodstvom najvećega dirigenta francuske barokne glazbe današnjice Hervéa Niqueta u Varaždinu, izložba Normandija – rađanje impresionizma u Osijeku i veliki bal 14. srpnja na glavnom zagrebačkom trgu neki su od 150 događaja koje će od svibnja do rujna u 22 hrvatska grada ponuditi Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj. Riječ je o manifestaciji multidisciplinarnoga karaktera što će hrvatskoj publici predstaviti francusku kulturu u svoj njezinoj raznolikosti i bogatstvu, upoznajući je i s inovativnim dostignućima suvremene Francuske na različitim umjetničkim i društvenim područjima.

„Ovaj festival vrhunac je suradnje u povijesti hrvatsko-francuskih veza“, rekao je Berislav Šipuš, zamjenik ministra kulture, na predstavljanju programa 8. travnja u zagrebačkom HNK, s čim se složila Michele Boccoz, veleposlanica Francuske u RH, kazavši da je festival osmišljen kao počast dugoročnim vezama dviju kultura, što svjedoče i 93 godine Francuskog instituta u Zagrebu. „Festival nosi simbolički naslov sastanka i susreta, ali ga se najpreciznije može opisati kao sezonu jer traje pet mjeseci tijekom kojih ćemo se s francuskom kulturom družiti u velikoj mjeri u svim dijelovima Hrvatske“, rekla je Alemka Lisinski, glavna izbornica za Hrvatsku, uz koju je s francuske strane programe birala Anne Coutard.

Uz spomenute programe, u sklopu Festivala koji će službeno biti otvoren 5. svibnja Rodinovom izložbom u Umjetničkom paviljonu, u planu je znanstveni skup o teoretičaru Rolandu Barthesu; splitsko kazalište PlayDrama priprema praizvedbu predstave George Kaplan suvremenoga francuskog dramatičara Frederica Sonntaga, a francuski filmovi prikazivat će se na Festivalu tolerancije te u Motovunu i Vukovaru. Zagrebački Tomislavac 20. i 21. lipnja ispunit će zvuci francuske glazbe, a za sam kraj manifestacije 26. rujna ostavljen je program Besana noć, koji će ponuditi cjelonoćni obilazak kulturnih točaka u gradu.

I pretprogram Festivala donosi vrijedne sadržaje. Devetoga travnja već je održano zagrebačko predavanje jednog od najutjecajnijih svjetskih ekonomista Thomasa Pikettyja; 15. travnja u crkvi sv. Marka na zagrebačkom Gornjem gradu nastupio je francuski orguljaš Thomas Ospital, a na 28. Muzičkom biennalu Zagreb jedno od ključnih skladateljskih imena bit će ugledni francuski kompozitor Bruno Mantovani. Festival s partnerima organiziraju ministarstva kulture i vanjskih poslova RH, Francuski institut i Veleposlanstvo Francuske u Hrvatskoj.

Vijenac 551

551 - 16. travnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak