Vijenac 551

Druga stranica

Viktoru Žmegaču uručena nagrada Višnja Machiedo

Čuvar europskoga duha

Goran Galić

Akademik Viktor Žmegač laureat je nagrade Hrvatskoga centra PEN-a Višnja Machiedo za 2014, koja se dodjeljuje autoru najboljega književno-esejističkog djela objavljena na hrvatskom jeziku. Tako je odlučio odbor u sastavu: Mladen Machiedo, Tonko Maroević, Sibila Petlevski, Tomica Bajsić i Nadežda Čačinovič, koji je najboljom knjigom eseja proglasio Žmegačevu Europa X 10 u izdanju Profila. U konkurenciji je bila i autorova najnovija knjiga Strast i konstruktivizam duha – temeljni umjetnički pokreti 20. stoljeća u izdanju Matice hrvatske, koja je prema ocjeni žirija „bliža znanstvenom iskustvu“.

„Danas sam naročito počašćen i emotivno dirnut jer prvi put primam nagradu koja se zove po osobi koju sam osobno poznavao i neobično poštovao. Višnju Machiedo bilo je nemoguće ne poštovati. Bila je žarište duha, senzibilnosti, obrazovanosti, širokih horizonata i iznimne dobrote“, rekao je akademik Žmegač na svečanosti uručenja nagrade u Vili Arko 27. ožujka. Deset Žmegačevih eseja žiri koji je predstavljao akademik Tonko Maroević ocijenio je plodonosnim zauzimanjem za europski duh i kulturu, koju od početaka karakterizira individualnost i originalnost. „Unatoč nekim evidentnim simptomima europskog zaostajanja i učestalim jadikovkama o izumiranju europske tradicije, Žmegač odlučno afirmira vrijednosti po kojima Europa ostaje uzorom razvijenom svijetu, poput pluralizma i demokratičnosti, individualizma i ideje originalnosti“, rekao je Maroević.

Književna nagrada nazvana po nedavno preminuloj prevoditeljici, esejistici, antologičarki i kritičarki prvi put je dodijeljena 2014, a dobitnica je bila Ingrid Šafranek za zbirku ogleda o francuskoj književnosti Bijela tinta.

Vijenac 551

551 - 16. travnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak