Vijenac 551

Matica hrvatska

Susret bosanskohercegovačkih ogranaka Matice hrvatske iz Bugojna i Gruda

Početak dobre suradnje

Anita Visković

Dva ogranka Matice hrvatske iz Bosne i Hercegovine – iz Bugojna i Gruda – započela su uspješnu suradnju kulturnim programom i prijateljskim druženjem u hercegovačkim Grudama 11. travnja. Mladi članovi Ogranka Matice hrvatske u Bugojnu sudjelovali su u manifestaciji Uskrs s Maticom hrvatskom u Gorici, Općina Grude likovnim ostvarenjima, glazbom i poezijom.

 


Otvaranje izložbe Antonija Džolana u Grudama

 

U sklopu kulturnoga druženja predstavljena je poezija bugojanskog pjesnika Zdenka Antunovića kazivanjem njegovih pjesama Domovina, Vjetar, Molitva i Kruna od Drače, uz glazbenu pratnju maestra Ivice Svetinovića na gitari. Posjetitelji su imali priliku razgledati i radove akademskoga kipara i predsjednika bugojanskog OMH Antonija Džolana te samoukog umjetnika Dejana Borosa, o kojima je govorio Jozo Marić, član OMH u Grudama s višegodišnjim radnim stažem u Bugojnu. Džolanovu izložbu, koja je prije četiri godine gostovala u gotovo svim gradovima središnje Bosne, otvorio je Mladen Begić, ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u Vladi Županije zapadnohercegovačke. 

Predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Grudama Mario Bušić izrazio je zadovoljstvo što je došlo do zajedničkog susreta dvaju ogranaka. Naglasio je kako je to tek početak suradnje između ta dva grada koji je ujedno potpora mladomu Ogranku Matice hrvatske u Bugojnu da ustraje u radu. Zahvalivši na pozivu, zadovoljstvo je izrazio i predsjednik OMH u Bugojnu te domaćine upoznao s dosadašnjim radom najmlađeg ogranka Matice hrvatske u BiH, kao i planovima za budućnost. Rekao je da je Ogranak prošle godine suorganizirao izložbu uskrsnih pisanica i organizirao simpozij o sv. Antunu Padovanskom, zatim darovao Matičine knjige najboljim učenicima, a u prosincu 2014. organiziran je iznimno uspješan drugi božićni sajam na bugojanskom gradskom trgu. Dodao je da 2015. Ogranak planira osigurati prostor za rad, obnoviti književni časopis Obzorja koji je 1980-ih izlazio u Bugojnu te pokrenuti Dane Frane Jezidžića, bugojanskoga književnika za djecu, jednoga od 22 u ratu nestala Bugojanca. Džolan je istaknuo i dobru suradnju s Matičinim ograncima u Grudama, Čitluku i Mostaru, a govoreći o povijesti Bugojna rekao je kako je Matica u Bugojnu djelovala još u 19. stoljeću, dok je njezin rad nastavljen obnoviteljskom skupštinom u rujnu 2013.

Večer je obogaćena nastupima muške izvorne skupine Kali Bugojno, a nakon službenoga programa druženje je nastavljeno uz pjesmu i razgovor u Fratarskom podrumu u Gorici, gdje su dogovoreni i neki budući zajednički projekti.

Vijenac 551

551 - 16. travnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak