Vijenac 550

Matica hrvatska

Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj: Vanda Dabac

Zahtjevna izvedba

Zlatko Stahuljak

U Matici hrvatske 23. ožujka nastupila je violinistica Vanda Dabac uz glasovirsku pratnju Renate Hil. Vanda Dabac (Bjelovar, 1996) učila je violinu kod Vande prof. Novoselec u Bjelovaru, a od 2014. studira u razredu prof. Anđelka Krpana na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Vrhunske rezultate ostvarila je već kao učenica na državnim natjecanjima u disciplini dua osvojivši dvije prve nagrade te primivši dva puta Oskar znanja i niz drugih nagrada. Usavršavala se u nekoliko navrata u domovini, a polazila je i seminar u ljetnom kampu koledža u Bryn Mawru u Pennsylvaniji, gdje je nakon audicije dobila mjesto u Zlatnom orkestru. Nastupala je u TV-emisiji Majstori svirači u duu i kao solistica. Svirala je i u Komornom gudačkom orkestru HGM-a s kojim je nastupala na Osorskim glazbenim večerima, u Zagrebu, Koprivnici i Bjelovaru.

 


Vanda Dabac / Snimio Mirko Cvjetko

 

Program njezina koncerta sastojao se od Dua za dvije violine, op. 16, br. 5, Ivana Mane Jarnovića, u kojem je nastupila kao gošća Eleonora Hil, kćerka Renate. Slijedila su zatim dva stavka iz Sonate br. 3 za violinu solo u C-duru, BWV 1005, J. S. Bacha, Mozartova Sonata za violinu br. 32 u B-duru, KV 454, Wolfganga, Allegro non troppo iz Koncerta za violinu br. 3 u h-molu, op. 61, Camille Saint-Saensa i na kraju Introdukcija i Tarantela, op. 43 Pabla de Sarasatea.

Glazbeno i violinistički vrlo zahtjevno na početku je izveden violinski duo hrvatskog skladatelja Ivana Mane Jarnovića. Izvedba dviju rjeđe izvođenih stavaka iz 3. sonate za violinu J. S. Bacha, bila je manje sretna zbog memorativnog zastoja u stavku Allegro assai. Sjajno je bila izvedena Mozartova sonata, gdje se u disciplini dua pokazala vrlo sigurnom i pijanistica Renata Hil, školovana u rodnom Splitu, na MA u Novom Sadu i u Salzburgu, a sada je korepetitorica u Zagrebu. Stavak iz koncerta Saint-Saensa bio je prvorazredno glazbeno i tehnički izveden. Vrhunac koncerta osamnaestogodišnje Vande Dabac bila je vrlo poznata i često izvođena virtuozna skladba violinista P. de Sarasatea uz sjajan izgovor zvučne violine nedavno preminula graditelja Slavka Domitrovića iz Siska, prije nastavnika na Školi za gradnju i restauraciju gudačkih instrumenata, koji je iza sebe ostavio je niz sjajnih violina.

Na kraju treba kazati kako je vrlo dobro sastavljen koncert od djela komorne glazbe, discipline solo violine i discipline dua s glasovirom, pa zatim stavka iz koncerta za violinu i virtuozne glazbe, a mogao bi osim užitka biti i putokaz dobra usmjerenja budućim umjetnicima i njihovim pedagozima u načinu izbora programa.

Vijenac 550

550 - 2. travnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak