Vijenac 550

Matica hrvatska

U Matici predstavljena Izabrana djela Augusta Cesarca

Otkrivanje Cesarca

Goran Galić

„August Cesarec nije apologet komunizma, nego pravi ekspresionistički pjesnik,“ rekao je u Matici hrvatskoj 24. ožujka akademik Ante Stamać na predstavljanju dvosveščanih Izabranih djela Augusta Cesarca koja je Matica objavila u biblioteci Stoljeća hrvatske književnosti.

Knjige je uz Stamaća predstavio njihovih priređivač Milan Mirić.

 


Ante Stamać i Milan Mirić / Snimio Mirko Cvjetko

 

Mirić smatra kako je Cesarec bio umjetnik u svojemu najintimnijem zahtjevu prema sebi i prema onomu što je u životu činio. „Na putovanjima Europom nastojao je doći do mjesta kojima je prošao osamljenik, revolucionarni fantast i nacionalni vizionar Eugen Kvaternik“, kazao je i dodao da se Cesarec upravo likom Kvaternika vratio svojoj mladosti i zanosima vlastitom slobodnom zemljom.

Stamać je rekao da hrvatsko pučanstvo ni prije nije znalo, a i danas malo zna o Augustu Cesarcu, što bi ove dvije knjige izbora, prema njegovu sudu, mogle promijeniti. Napomenuo je kako je Cesarec autor osam romana, a njegovu Carevu kraljevinu ocijenio je ključnim romanom dvadesetih godina prošlog stoljeća, osvrnuvši se i na njegovu dramu Sin domovine, izvedenu pet puta i na kraju skinutu s repertoara 1939. Govoreći o Cesarčevu ekspresionizmu taj umjetnički pokret nazvao je Oktobarskom revolucijom prije njezine institucionalizacije i dodao kako ekspresionisti traže novu os svijeta koja treba mijenjati dosadašnji svijet. Apostrofirao je kako su negdašnje političke strukture ustrajavale na tragičnome Cesarčevu kraju kazavši kako se i danas malo zna o tom završetku.

U prvom svesku Izabranih djela objavljene su Cesarčeve pjesme, izbor iz novela, članci, eseji i putopisi s naglaskom na Stjepana Radića i njegovu republiku, španjolski susreti i drama Sin domovine uz predgovor priređivača Milana Mirića. Drugi svezak donosi roman Careva kraljevina, pripovijesti Sudite me! i Tonkina jedina ljubav.

Vijenac 550

550 - 2. travnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak