Vijenac 550

Druga stranica

Londonska izložba Definiranje ljepote. Tijelo u antičkoj grčkoj umjetnosti

Apoksiomen u British Museumu

Goran Galić

Brončana statua lošinjskoga Apoksiomena izložena je od 24. ožujka u londonskom British Museumu u sklopu izložbe Definiranje ljepote. Tijelo u antičkoj grčkoj umjetnosti, koja prvi put predstavlja neke od najvažnijih antičkih grčkih skulptura iz fundusa  British Museuma, kao i vrijedne grčke skulpture iz drugih svjetskih zbirki i muzeja. Središnja je tema izložbe način prikazivanja i eksperimentiranja s prikazom ljudskog tijela u antičkoj grčkoj skulpturi tijekom dvaju tisućljeća.

 


Iz postava izložbe

 

British Museum statui lošinjskog apoksiomena (mladića koji nakon natjecanja strugačem s tijela skida ulje i prašinu) posvetio je posebnu pozornost. U suradnji s Ministarstvom kulture RH, Hrvatskim restauratorskim zavodom u Zagrebu i uz potporu Veleposlanstva RH u Londonu 10. travnja održat će se posebno cjelodnevno predstavljanje Apoksiomena.  Viša konzervatorica Iskra Karniš Vidović iz Hrvatskoga konzervatorskog zavoda održat će predavanja o otkriću i obnovi kipa te o istraživanjima, konzervatorskim radovima i izložbama vezanim uz kip brončanog atletičara. O antičkoj grčkoj skulpturi i samoj statui govorit će Peter B. Campbell sa Southampton Universityja te sedmero kustosa British Museuma. Arhitekt Saša Randić prikazat će novi Muzej Apoksiomena u Malom Lošinju, zamjenica gradonačelnika Maloga Lošinja Ana Kučić predavat će o otoku Lošinju, dok će program kolokvija prigodnim izlaganjem zaokružiti hrvatski veleposlanik u Londonu Ivan Grdešić.

Lošinjski je najbolje očuvan od osam poznatih kipova toga ikonografskog modela u svijetu. Pretpostavlja se da potječe iz 2. ili 1. stoljeća pr. Kr., a nakon izranjanja 1999. u potpunosti je restauriran i 2006. prvi put izložen u Hrvatskoj u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Kip je otad izlagan na više izložaba, a najposjećenija je bila ona u Louvreu, od studenoga 2012. do veljače 2013. U svoj bi trajni dom trebao useliti u drugoj polovici 2015, kada je planirano otvaranje  Muzeja Apoksiomena u Malom Lošinju, dok se u Londonu može razgledati do 7. srpnja.

 

Vijenac 550

550 - 2. travnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak