Vijenac 548

Matica hrvatska

Novi broj časopisa Ogranka Matice hrvatske u Karlovcu

Svjetlo karlovačke misli

Marko Bregović

Časopis Svjetlo karlovačkog ogranka Matice hrvatske javlja se na književnom nebu dva puta godišnje donoseći bogatstvo tema i sadržaja. Kao publikacija duge tradicije (utemeljen 1884. s nekoliko obustava, obnovljen 1990) svjedoči o svježini i bogatstvu karlovačke kulturne i znanstvene misli te o neumoljivu radu karlovačkog ogranka koji ove godine slavi 25. godišnjicu obnove djelatnosti. Uz pregršt tema iz karlovačkoga kraja, ni u novom dvobroju ne nedostaje književnosti, likovne umjetnosti, kulturne baštine, društvenih istraživanja i tema iz drugih područja.

 


Izd. Ogranak Matice hrvatske u Karlovcu, 2014.

 

U povodu prošlogodišnje 200. obljetnice rođenja našeg velikana – prvoga bana pučanina Ivana Mažuranića, počast tom graditelju moderne Hrvatske odalo je i uredništvo Svjetla. U tekstu Ivan Mažuranić u Karlovcu – 200. obljetnica rođenja Slavice Medunić-Pecoje i Ane Pecoje opisan je njegov opširan rad s posebnim osvrtom na djelovanje u Karlovcu, gdje je neko vrijeme živio s obitelji, radio kao odvjetnik, gradio književnu karijeru, te bio izrazito aktivan u društvenom i kulturnom životu grada.

Bogat prinos kulturnoj baštini dala je Mirica Rapić živopisnim tekstom o molitveniku Putni tovaruš Ane Katarine Zrinski rođ. Frankopan. Rapić navodi kako su plemenitaške obitelji Zrinski i Frankopan, često usko povezane bračnim vezama i prijateljstvima, osim obrambenih stupova protiv osvajača hrvatskih zemalja bile i duboko vjerničke obitelji povezane s Katoličkom crkvom, a ta se njihova vjera vidi u donacijama za izgradnju sakralnih objekata, ali i u brojnim molitvenim knjižicama koje su izdali članovi te dvije obitelji.

Dosadašnja dijalektološka istraživanja istočnoga karlovačkoga Pokuplja iznimno je djelo Marine Marinković u koje iscrpno opisuje dosadašnja dijalektološka istraživanja jezičnog identiteta karlovačkog kraja, mjestu susreta triju hrvatskih narječja, što je zanimljiv, rijedak i specifičan primjer dijalektološke razvedenosti.

Književnost je u ovom broju zastupljena prozom i poezijom Gorana Jakšića, dok likovni izlog nudi prikaz odabranih karikatura uglednoga karikaturista Borislava Josipovića. Nastavak donosi pregled rada Karlovačkog ogranka MH, odabrane tekstove karlovačkih osnovnoškolaca, rubriku Karlovački vremeplov, zanimljive oglede, prikaze i osvrte te čak tri nekrologa, među kojima je i nekrolog Mladenu Muiću – nedavno preminulu članu uredništva časopisa Svjetlo

Snažan izričaj regionalne pripadnosti očituje se i u ovom broju časopisa koji od davne 1884. prati aktualna događaja iz grada Karlovca donoseći priloge iz raznih grana kulture, povijesti, umjetnosti i znanosti te članke o znamenitostima grada na četiri rijeke i njegove okolice.

Vijenac 548

548 - 5. ožujka 2015. | Arhiva

Klikni za povratak