Vijenac 548

Glazba

JAZZ AD LIBITUM

Nova jazz-izdanja

Mladen Mazur

Diskografski izdavač Aquarius Records obogatio je svoj jazz-katalog još dvama CD-ima. Prvi je disk istaknutoga zagrebačkog trubača, krilničara i skladatelja Davora Križića Experiment, a potom CD Human Link sopran- i alt-saksofonista te flautista i skladatelja Mire Kadoića.

Bez obzira na stilske, programske i skladateljske značajke, protagoniste tih izdanja povezuje nekoliko podudarnosti. Križić i Kadoić višegodišnji su stalni istaknuti članovi i solisti Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije, u kojem imaju temeljnu egzistenciju, ali i mogućnost te slobodu skladateljskog i interpretativnog izražavanja s vlastitim manjim sastavima. U danas već poslovično skladateljskom diskursu modernoga jazza, obojica su nove diskografske uratke u potpunosti ispunila originalnim skladbama bez ijednoga jazz-standarda te razumljivo i svojim konceptima odgovarajućih aranžmana i improvizacija. Napokon, i Križić i Kadoić, svaki su na svoj način odani modernom jazz-izričaju, kojem se ne može osporiti originalnost s tek ponekim natruhama harmonijskih rješenja Theloniousa Monka, Charlieja Mingusa, Johna Coltranea, pa možda i Milesa Davisa.

 

 


Izd. Aquarius Records, Zagreb, 2014.

 

 


Izd. Aquarius Records, Zagreb, 2015.

 

Nakon pune četiri godine postojanja njegova malog sastava primjereno nazvana Experiment Davor Križić dočekao je zreli trenutak da se odvaži izdati CD istoimenoga septeta, u kojem su uz njega snimali nizom provjereni zagrebački džezisti; tenor-saksofonist i dirigent Jazz orkestra HRT-a Saša Nestorović, trombonist i pijanist Luka Žužić, gitarist Elvis Penava, pijanist Joe Kaplowitz, sve članovi spomenutog big banda, potom mladi, nadareni kontrabasist Zvonimir Šestak i provjereni zagrebački all round bubnjar Kruno Levačić. Program diska sastavljen je od originalnih skladbi Davora Križića, Joea Kaplowitza i Elvisa Penave, a započinje izvedbom Križićeva originala Davor’s Tune, temeljenim na unisonom zvuku puhačkih instrumenata u izvedbama pojedinih tema, što podsjeća na razdoblje hard bop-jazza. Stilski primjerena originalna i moderna sola autora izmjenjuju se s tenor-saksofonom i gitarom, da bi ih potom smirio glasovir našeg Amerikanca Joea Kaplowitza s možda prenaglašenim zvukom bubnjeva u pratnji. Križić je napisao još dvije skladbe predstavljene na disku, Some Blues IV i Echoes Of A Dream. U izvedbi prve u kojoj trombonist Žužić svira i be-bop-glasovir, autor ne pokazuje sordinirano sviranje trube kakvo pamtimo u bluesu Silvija Glojnarića, iz suradnji sa zagrebačkim RTV big bandom. Zanimljiv je i aranžman skladbe gitarista Elvisa Penave In Love With Everything, u laganijem tempu koji se stilski također potpuno uklapa u programski koncept diska. Solističke dionice Križića i drugih solista dobivaju nešto drukčiji džezistički smisao s natruhama free jazza, pri čemu stilski dominira tenor-saksofon Saše Nestorovića. Programu se s dvjema originalnim skladbama, Black Widow Robes i Relinquishing, pridružuje i pijanist Joe Kaplowitz, koji je nastojao potpuno, kako stilski tako i aranžerski, biti sukladan zamišljenom programom diska sastava Experiment, koji u potpunosti opravdava svoje ime.

Kadoićev je Mirokado i ovaj put hrvatsko-slovenski sastav. Disk Human Link donosi isključivo Kadoićeve skladateljske domete. Kadoić je dulje vrijeme proveo u saksofonskoj liniji big banda ljubljanske radiotelevizije, a na disku demonstrira noviji pristup aranžmanu i zvuku malog sastava, jer smo ga dosad na pločama navikli slušati u formaciji kvarteta. Sada u grupi valja spomenuti pijaniste Blaža Jurjevčića i Marka Črnčeca, trombonista Matjaža Mikuletića, kontrabasista Nikolu Matošića i gosta bubnjara Matthiasa Danecka, a u projektu je s trima izvedbama zastupljen i zagrebački gitarist Ivan Kapec. Kadoić je saksofonist i flautist Parkerove provenijencije, što se osjeća i u solima ovakva originalna repertoara, ona su mu sada modernija, ali još harmonijski logična i jasna. Kadoićev se recentniji, stilski uravnotežen i dinamičan skladateljski opus predstavljen na disku Human Link sastoji od devet njegovih originala: Cool Nature, Dark Matter, Intermediate Space, Island Chase, Midnight Caravan, Dark Energy, Voodoobuddha Nit, Sea Of Tears i Blue Land. Unatoč zadatostima autorovih zamisli, interpretacije svih članova sastava odražavaju na ovom disku u improvizacijama logično individualna glazbena raspoloženja i tehnički dotjerano shvaćanje takva tipa modernog jazza.

Vijenac 548

548 - 5. ožujka 2015. | Arhiva

Klikni za povratak