Vijenac 548

Druga stranica

Nagrade Hrvatskog arheološkog društva, Matica hrvatska, 24. veljače

Goran Galić

Zanimanje za arheologiju

Ugledni arheolozi Kristina Mihovilić iz Pule te Kornelija Minichreiter i Zorko Marković iz Zagreba laureati su godišnje nagrade Josip Brunšmid Hrvatskog arheološkog društva koja im je uručena 24. veljače u dupkom punoj velikoj dvorani Matice hrvatske.

Prisutne arheologe i goste u ime Predsjedništva Matice hrvatske pozdravio je Matičin potpredsjednik Stipe Botica, a okupljenima se obratila i predsjednica Hrvatskog arheološkog društva Jacqueline Balen.

Kristina Mihovilić, muzejska savjetnica i voditeljica Prapovijesne zbirke Arheološkog muzeja Istre, nagrađena je za izložbeni projekt Histri u Istri koji je obuhvaćao trojezičnu izložbu popraćenu znanstvenom monografijom, 3D-rekonstrukcijama, videovodičima, katalogom i predstavom. Jednu od najvećih izložbi 2013. u RH u prostoru Sveta srca u Puli tijekom šest mjeseci posjetilo je više od jedanaest tisuća posjetitelja. Izložba je okupila brojne materijalne dokaze postojanja naroda koji je na prostoru Istre živio prije dvije tisuće godina i koji je Istri dao i ime.

Kristina Mihovilić autorica je niza članaka u relevantnim arheološkim publikacijama kao i mnogih monografija. Vodila je razna terenska istraživanja po Istri, a sudjelovala je i na skupnim izložbama poput Čarobne Istre, koja je gostovala u Beču, Parizu, Berlinu, Hannoveru i Lisabonu. Među njezinim samostalnim izložbama izdvajaju se Nekropola Limske gradine u Rovinju i Histri i Etruščani, koja je obišla svijet od New Yorka do Prištine.

Uz istarsku arheologinju nagradu su podijelili njezini zagrebački kolege Kornelija Minichreiter i Zorko Marković, koji su nagrađeni za znanstveno djelo Beketinci Bentež, naselja iz eneolitika, ranoga i kasnoga srednjega vijeka. Riječ je o opsežnom monografskom djelu koje znanstveno prezentira rezultate arheoloških iskopavanja u Slavoniji, na lokalitetu Bentež kod Beketinaca.

Kornelija Minichreiter u Slavoniji i Baranji obavila je više od 130 arheoloških istraživanja, a autorica je i 220 stručnih i znanstvenih radova. Zorko Marković napisao je dvjestotinjak priloga u stručnim glasilima, katalozima, znanstvenim časopisima i zbornicima, autor je i koautor arheoloških izložbi u Koprivnici, Križevcima, Našicama i Zagrebu. S nagrađenom kolegicom obavio je tijekom 2007. i 2008. opsežna istraživanja na trasi autoceste Slavonika kod Beketinaca iz čega je izrastao rad, vrstan prinos osvjetljavanju eneolitika.

Svečanost je svojim nastupom uveličala ugledna hrvatska pijanistica Tamara Jurkić Sviben.

Vijenac 548

548 - 5. ožujka 2015. | Arhiva

Klikni za povratak