Vijenac 548

Likovna umjetnost

LIKOVNI GLOBUS

Marko Kružić

 

Kolekcija Vugrinec

Zagreb – Umjetnički paviljon predstavio je novi ciklus Privatne kolekcije u javnoj instituciji, koji započinje izložbom Kolekcija Vugrinec: remek-djela hrvatske moderne. Do 12. se travnja možete upoznati s pomno odabranom zbirkom Davora Vugrineca, koja se smatra jednom od najatraktivnijih privatnih zbirki u Hrvatskoj, unutar koje se nalaze djela Mašića, Čikoša Sesije, Ivekovića, Kraljevića, Becića, Hermana, Uzelca, Trepšea, Gecana. Idejna je autorica ciklusa Jasminka Poklečki Stošić, dok je autor izložbe Igor Zidić. Informacije na www.umjetnicki-paviljon.hr.

 

Bizarij Saše Jantoleka

Umag – Izložba Bizarij Saše Jantoleka otvorena je u MMC Pučkog otvorenog učilišta Ante Babić u Umagu. Riječ je o instalacijama i skulpturama iz nekoliko Jantolekovih recentnih ciklusa, ali i o novim radovima. Kustosica izložbe Višnja Slavica Gabout piše kako je Jantolekov likovni svijet izgrađen od neočekivanih zajedništava mnoštva različitih, pronađenih predmeta i materijala, najčešće običnih i banalnih, koji u novome kontekstu dobivaju novo značenje. Bizarij Saše Jantoleka možete pogledati do 20. ožujka te na www.uciliste-umag.hr.

 

Karneval paralelnih svjetova

Zagreb – U Galeriji Vladimir Filakovac otvorena je izložba Karneval paralelnih svjetova Monike Meglić i Melinde Šefčić. Marijana Paula Ferenčić otkriva kako su radovi Monike Meglić odraz njezinih mitologija kojima samoj sebi tumači bit postojanja uvijek na granici između stvarnog i nestvarnog, živog i neživog dok Melinda Šefčić duhovnim maskama konstruira izraze vlastitog bića osvještavajući svoje transformacije, mijene i razvoje ujedinjavajući prošlost sa sadašnjošću. Izložba je otvorena do 18. ožujka, a više informacija potražite na www.ns-dubrava.hr.

 

Retrospektiva Naste Rojc

Dubrovnik – Kritička retrospektiva Naste Rojc otvorena je u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Iz galerije javljaju kako se retrospektiva sastoji od portrea, autoportreta, slikama simbolističkih i fantazmagoričnih tema, motiva mrtve prirode, ali i pejzažima među kojima se našli i motivi Dubrovnika. Izložbu slikarice koju često opisuju kao osobu ispred svoga i našega vremena, koncepcijski potpisuje Ivanka Reberski, a možete je pogledati do 5. travnja, a informirati se na www.ugdubrovnik.hr.

 

Apstraktno... u Osijeku

Osijek – Suradnjom Feđe Gavrilovića i Igora Loinjaka nastala je grupna izložba Apstraktno – figurativno – rasklapanja – preklapanja, postavljena u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti na kojoj su postavljeni radovi šesnaestoro umjetnika među kojima su Silvo Šarić, Gordana Bakić, Zoltan Novak, Ana Petrović, Zlatan Vrkljan, Josip Zanki i Anabel Zanze. Izloženi su radovi, koje možete pogledati do 8. ožujka, postavljeni u dijaloški odnos kroz koji se nastoji pokazati u kojoj se mjeri figurativno i apstraktno mogu preklapati, ali i rasklapati. Više na www.mlu.hr.

 

Odabrani za T-HT@msu.hr

Zagreb – Iz zagrebačkoga Muzeja suvremene umjetnosti javljaju kako je međunarodno stručno povjerenstvo odabralo sudionike natječajne izložbe Nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost T-HT@msu.hr. Među više od stotinu i šezdeset radova pristiglih na natječaj, odabrano je njih 31 uz još troje pozvanijih autora. Među odabranim autorima, čija ćete djela vidjeti na izložbi su i Grgur Akrap, Boris Cvjetanović, Aleksandar Garbin, Ana Opalić, Jasenko Rasol, Marko Tadić, Nikola Vrljić. Ostale informacije potražite na www.msu.hr.

 

Vijenac 548

548 - 5. ožujka 2015. | Arhiva

Klikni za povratak