Vijenac 548

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Iva Krtalić Muiesan

Umro pjesnik Philip Levine

SAD – Američki pjesnik Philip Levine, dobitnik Pulitzerove nagrade, umro je u kalifornijskom Fresnu u 87. godini.

Levine je debitirao 1963. pjesničkom zbirkom On the Edge, a za zbirku Ashes: Poems New and Old 1980. dobio je američku Nacionalnu književnu nagradu, kao i jedanaest godina poslije za What Work Is. Najveći uspjeh postigao je 1995. sa The Simple Truth, zbirkom za koju je nagrađen Pulitzerom. Kao sin rusko-židovskih useljenika djetinjstvo je proveo u radničkoj sredini u Detroitu. Poslije je i sam radio između ostaloga kao vozač kamiona i u tvornici automobila. Pjesnički uzor bio mu je Walt Whitman te se u svojoj poeziji bavio svakodnevnim iskustvima, portretima američke radničke klase i nasljeđem židovskoga useljeništva.

 

Sergio Ramírez dobitnik Fuentesove nagrade

MEKSIKO – Nikaragvanski pisac i političar Sergio Ramírez dobio je Nagradu Carlosa Fuentesa, vrijednu 250.000 dolara, koju mu je predao je meksički predsjednik Enrique Peña Nieto.

72-godišnji Ramírez nakon sandinističke revolucije u Nikaragvi od 1979. bio je u vladi, a od 1984. do 1990. i potpredsjednik u vladi Daniela Ortege. Zbog neslaganja s Ortegom, kojega je optužio za dogmatski kurs, osnovao je stranku Movimiento de Renovación Sandinista. Ramírez je objavio pedesetak knjiga, koje su prevedene na brojne jezike, među njima zbirku priča De tropeles y tropelías, romane Te dio miedo la sangre?, Un Baile de Máscaras i Margarita, está linda la mar, za koji je 1998. dobio španjolsku nagradu Alfaguara.

 

U Leipzig dolazi više izlagača nego lani

NJEMAČKA – Na Lajpciški sajam knjige od 12. do 15. ožujka dolazi 2.194 izlagača, što je 4 posto više nego prošle godine.

„Knjižarsko tržište trenutno prolazi najjaču strukturnu promjenu u zadnjih 25 godina, a Lajpciški sajam dobro se drži u toj oluji“, rekao je njegov direktor Oliver Zille. Sajam koji je, za razliku od frankfurtskoga, tradicionalno sajam publike, lani je sa 175.000 posjetitelja postigao rekord, a zajedno s festivalom Leipzig čita grad je posjetilo 237.000 ljudi. Ovogodišnje je tematsko težište 50. obljetnica njemačko-izraelskih odnosa, pa tim povodom u Leipzig dolazi i 40 izraelskih autora, među njima Amos Oz. Na festivalu Leipzig čita najavljeno je 3.200 priredbi na 410 lokacija u gradu.

 

Neruda ipak umro prirodnom smrću

ČILE – Posmrtni ostaci čileanskoga nobelovca Pabla Nerude dvije godine nakon što su ekshumirani vraćeni se u grob na pjesnikovu imanju u Isla Negri.

Pjesnik i prijatelj socijalističkog predsjednika Salvadora Allendea umro je 23. rujna 1973. godine u dobi od 69 godina, 12 dana nakon državnog udara kojim je započela vojna diktatura Augusta Pinocheta. Dugo je postojala teza da je Neruda otrovan, nakon što je njegov tajnik Manuel Araya ispričao kako mu je šest sati prije smrti u bolnici dana tajanstvena injekcija. Analize provedene u laboratorijima u Čileu, SAD-u i Španjolskoj pokazale su da je Neruda umro od raka prostate. Kao član Čileanske komunističke partije, namjeravao je u Meksiku osnovati vladu u egzilu i boriti se protiv Pinocheta. Za vrijeme vojne diktature, koja je trajala do 1990, prema službenim podacima ubijeno je 3.200 ljudi, a još 38.000 mučeno je u Pinochetovim zatvorima.

 

Polemike oko izraelske nagrade

IZRAEL – Izraelski premijer Benjamin Netanjahu povukao je veto koji je uložio protiv trojice sudaca u žiriju za najvažniju umjetničku nagradu zemlje, što je dovelo do prosvjeda izraelskih intelektualaca.

Međunarodno ugledni autor David Grossman, koji se već godinama zalaže za pomirbu s Palestincima, u znak prosvjeda protiv premijerove intervencije povukao je svoju nominaciju. I više drugih autora najavili su tada bojkot Izraelske nagrade, koja se svake godine predaje u više kategorija, među njima i književnosti. Netanjahu je ove godine isključio trojicu članova iz žirija, kojemu je predbacio da je proteklih godina birao „sve više ekstremista“ među laureate, na što je oporba optužila premijera da vodi kampanju pred izbore 17. ožujka.

 

Handke donirao novac na Kosovu

KOSOVO – Austrijski pisac Peter Handke na Kosovu je osobno donirao 50.000 eura.

Prema navodima lista Novosti, 72-godišnji Handke darovao je novac koji je dobio s Ibsenovom nagradom kosovskom mjestu Velika Hoča, u kojemu živi srbijanska zajednica od 700 ljudi. Handke je već 2007. posjetio to mjesto i tom prigodom gradonačelniku Dejanu Baljoševiću predao 50.000 eura, koliko je bila dotirana Nagrada Heinricha Heinea koja mu je te godine dodijeljena. Svoja iskustva obradio je u knjizi Die Kuckucke von Velika Hoča iz 2009. Prigodom predaje Ibsenove nagrade u prosincu u Oslu, Handkea su zbog prosrbijanskih stajališta napali demonstranti. Kao reakciju najavio je da će ostatak novca nagrade vrijedne 306.000 eura vratiti norveškoj vladi.

 

 

Vijenac 548

548 - 5. ožujka 2015. | Arhiva

Klikni za povratak