Vijenac 548

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Čitluk

Publikacija Ivanke Sablić Općina Čitluk: ruralni razvoj – poljoprivreda i turizam predstavljena je 22. veljače u Hotelu Brotnjo. Knjižica je objavljena u nakladi Agroekološko-turističke udruge Čerin, kojom autorica predsjedava te uz pomoć Općine Čitluk i čitlučkog ogranka MH, a predstavili su je čitlučki načelnik Ivo Jerkić, predsjednik čitlučkog OMH Andrija Stojić, predstavnik Turističke zajednice HNŽ Krešimir Milićević i sama autorica.

Autorica potanko prikazuje zemljopisne, gospodarske i poljoprivredne značajke kao i prirodne resurse općine Čitluk nudeći mogućnosti i smjernice njihova poboljšanja i učinkovita djelovanja u svrhu što boljega povezivanja ruralnog i hodočasničkog turizma te unapređivanja turističke ponude na području općine Čitluk. Program su uveličali učenici Osnovne glazbene škole Brotnjo i mladi članovi folklorne sekcije HKUD-a Brotnjo iz Čitluka. (G. G.)

Buje

Pred prepunom kinodvoranom Pučkog otvorenog učilišta Buje, uz nazočnost dožupanice Istarske županije Giuseppine Rajko, pročelnika za kulturu Istarske županije Vladimira Torbice, gradonačelnika Buja Edija Andreašića i mnogobrojnih gostiju predstavljen je najnoviji uradak Ogranka Matice hrvatske u Bujama, CD pod naslovom Ćuvik prez meštjera dua Anite i Dantea Marušića.

 


Novi CD Ogranka

 

Taj glazbeni materijal djelo je rijetke izravnosti protkan šansonijerskom jednostavnošću, s minimalnom vintage-izvedbom. Pjesme artikuliranim sadržajem vizija, uspomena i introspekcije na marušićanskom govoru uz tradiciju narodnih napjeva tog hrvatskog kraja odaje duboku pripadnost zavičaju.

Riječ je o još jednom prinosu bujanskog OMH očuvanju tradicije narodnih napjeva i govora toga kraja koji neumoljivo nestaje. Tim projektom Ogranak je započeo program obilježavanja materinskog jezika, u sklopu kojega će održati niz predavanja čakavskoga dijalekta po školama i ustanovama Bujštine. Recenzent CD-a vrsni je etnomuzikolog Dario Marušić. (Zlatan Varelija)

Dubrovnik

U Saloči od zrcala 26. veljače održan je koncert na kojem su nastupili Žana Lekić na flauti i Oleksij Molčanov na klaviru. Izveli su skladbe Roberta Schumanna, Ante Grgina, Edwarda Germana, Petra Iljiča Čajkovskog te Julesa Mouqeta. Glazbena večer organizirana je u suradnji Saveza Crnogoraca Hrvatske, Društva crnogorsko-hrvatskoga prijateljstva Dubrovačko-neretvanske županije, Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku te Dubrovačkih knjižnica Dubrovnik. (G. G.)

Đurđevac

U Pastoralnoj dvorani Župe sv. Jurja 22. veljače pred dvjestotinjak posjetitelja predstavljena je knjižica Molitvice naših baka, zbirka usmenih pučkih pjesama molitvica, koje je učiteljica Željka Mihočka, tajnica đurđevačkog ogranaka, dvadesetak godina sakupljala s učenicima od njihovih baka kazivačica. U predstavljanju su sudjelovali Zdravko Seleš, mali recitatori i njihove bake te dječji crkveni zbor i autorica. U drugom dijelu večeri predstavljen je 15. kalendar plakat poezije Mirno teku rijeke posvećen Dragi Britviću. O pjesniku je govorio urednik Zdravko Seleš, a njegove je uglazbljene stihove izveo Duo Sonorus. Za kraj večeri Nikola Cik govorio je o petnaest godina kalendara plakata poezije đurđevačkog ogranaka MH, a ova godišnjica obilježena je izložbom koja će ostati u stalnom postavu đurđevačkog župnog dvora. (G. G.)

Jastrebarsko

U dvorani Centra za kulturu Jastrebarsko 20. veljače održana je izborna skupština Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom. U novi upravni odbor izabrani su Klementina Škrabe (predsjednica), Želimir Hrković (potpredsjednik), Stjepan Volarić (tajnik) te Josip Falica, Zvonimir Kufrin, Vesna Tadić i Nino Škrabe (članovi), a u novi nadzorni odbor Kristinko Malnar, Ana Međaković i Radmila Stanković.

 


Klementina Škrabe

 

Klementina Škrabe potom je nazočne upoznala s bogatim planom rada Ogranka u sljedećem razdoblju od dvije godine.

Tjedan prije 13. veljače Dramski studio Jaska i Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom u Glazbenoj školi Jastrebarsko priredili su veseli glazbenoscenski program Sunčanom stranom ulice s pedesetak izvođača. Program je osmislila voditeljica Dramskog studija i predsjednica jaskanskog OMH Klementina Škrabe, a želja „večeri dobrih vibracija“ bila je pružiti sudionicima i gledateljima sat i pol uživanja u dobroj poeziji, duhovitim dramskim prizorima, veselim plesovima, zvucima klasične glazbe i šarolikim kostimima. Tako su se mogli čuti stihovi omiljenih hrvatskih i jaskanskih pjesnika, a uz njihove pjesme u izvedbi kostimiranih glumica i glumaca jednako dobro uklopili su se stihovi Williama Shakespearea i estradnoga kantautora Nene Belana. Program su vodili iskusni glumci i recitatori Antonio Agostini i Hrvoje Sertić, a na koncu glumci na čelu s Lovrom Penićem Ivankom kao Shakespeareom najavili su jednim prizorom novu predstavu Dramskog studija Jaska Striček Vilček ili Kako je Shakespeare postao Špeksir prema tekstu Nine Škrabea i u režiji Klementine Škrabe, koja će se premijeru imati ovoga proljeća. (G. G.)

Marija Bistrica

U organizaciji Svetišta Majke Božje Bistričke i Ogranka Matice hrvatske u Mariji Bistrici započele su ovogodišnje korizmene tribine u kapelici sv. Petra u Mariji Bistrici. Prva tribina održana je 20. veljače s temom Vjera i nevjera – Crkva i društvo. Predavač je bio Davor Pavuna, ugledni fizičar hrvatskog i svjetskog glasa iz Lousanne, Švicarska, a moderator Branimir Bilić.

 


Davor Pavuna gostovao je na korizmenoj tribini

 

Pavuna je u predavanju povezao znanost i vjeru te mnoge vjerske teme proveo kroz prizmu znanosti. Istaknuo je kako je sve u svemiru zapravo jednostavnije nego što mislimo jer sve funkcionira po određenim zakonima. Čak i religija, koja označava odnos prema Bogu. Znanost, pak, taj odnos prema Bogu tumači. Velik broj zainteresiranih uključio se u burnu raspravu pitanjima, komentarima i svjedočanstvima. Zaključak prisutnih sveo se na činjenicu kako bi vjernici trebali biti aktivniji i odgovorni za ono što željno iščekuju, a to je raj poslije ovog života. Profesor Pavuna za kraj je izrekao snažan poticaj kojim je vrlo dobro započeo korizmeni hod prema Uskrsu: „Izađite i učinite jedno dobro djelo! Ajmo u akciju ljubavi!“ Tema druge korizmene tribine, održane 27. veljače, bila je Potrebe i budućnost mladih u Hrvatskoj. (Manuela Prlić)

Makarska

U organizaciji Ogranka MH u Makarskoj 1. ožujka u dvorani Župe Kraljice Mira predstavljen je roman Sjene časne sestre Benardine Crnogorac, objavljen u nakladi Ogranka. Uz autoricu

o romanu su govorili predsjednik makarskog OMH Ivan Ivanda te fra Miljenko Stojić, dok su u glazbenom dijelu nastupili župni i dječji zbor. Kako je u osvrtu na književno djelo naglasio predsjednik makarskog ogranka Matice hrvatske Ivan Ivanda, „Roman Sjene kroz priču o učiteljici Košuti ponajprije govori o odnosu pojedinca i sustava, odnosno kako se osoba kršćanskog svjetonazora postavlja prema nepravednom sustavu u kojem živi i radi“, kazao je Stojić. Ulomke su čitali Marta Crnogorac i Željan Tamburović. (G. G.)

Opatija

Ogranak MH u Opatiji 24. veljače u Vili Antonio u Opatiji priredio je predavanje Roberta Žigulića Stari lovranski pomorci i kapetani – prvih 100 godina lovranskog uzleta. Predavanje se bavilo stoljećem procvata lovranskog pomorstva, od 1750. do 1850. Poimenično su obrađeni predstavnici lovranskih kapetana i pomoraca toga doba, a također su obrađena i analizirana dva pronađena popisa lovranskih pomoraca iz toga doba. O ondašnjim lovranskim pomorcima pisali su i relevantni svjetski mediji, što dokazuje činjenicu da su Lovran i njegovi žitelji u prošlosti nešto značili i izvan kvarnerskih prostora. (G. G.)

Orašje

U franjevačkom samostanu u Tolisi 21. veljače održana je redovita izborna skupština Ogranka Matice hrvatske u Orašju. Okupilo se četrdesetak članova oraškog ogranka MH , a došao je i Matičin potpredsjednik Stjepan Sučić. Na skupštini je prihvaćen novi Statut te izvješće Vidana Janjića o radu Ogranka u protekle dvije godine, iz kojega treba izdvojiti petnaestak priredaba u organizaciji Ogranka, financijsko izvješće koje je izložio Zvonko Baotić te prijedlog plana i programa rada Ogranka za 2015. i 2016. Zatim je govorio i potpredsjednik Matice Stjepan Sučić. Izrazivši zahvalnost oraškome ogranku Matice hrvatske za sve učinjeno, Sučić je istaknuo povećanje članstva i obujma rada kao njegove najvažnije zadaće u budućnosti. Predložio je još prikupljanje građe za budući leksikon književnih djela oraških književnika te formiranje zbirke slika oraških slikara.

 

 


Franjevački samostan u Tolisi

 

Za predsjednika OMH u Orašju ponovno je izabran Vidan Janjić, za dopredsjednike Marijan Damjanović i Joso Živković Soja, uz koje će u Predsjedništvu biti još Magdalena Mišković, Zvonko Baotić, fra Marijan Živković i Nada Živković. U nadzorni odbor izabrani su Joso Damjanović Đole, Miroslav Đurić i Željko Nedić. Pročelnik Odjela za nakladništvo bit će Nedjeljko Nedić, pročelnica Odjela za povijest Paulina Hrsto, pročelnik Gospodarskoga odjela Marijan Oršolić Bano, pročelnik Odjela za promicanje narodnog zdravlja i socijalne skrbi Perica Jelečević, na čelu Odjela za promicanje prosvjete, kulture i znanosti bit će Pejo Pejić, Odjel za zaštitu ljudskih prava vodit će Anto Baotić, a Odjel za književnost Marijan Damjanović. (Nedjeljko Nedić)

Osijek

Pobjednica je ovogodišnjeg anonimnog natječaja osječkog ogranka MH za najbolji neobjavljeni prozni tekst u 2014. Nada Vukašinović iz Zagreba sa zbirkom kratkih priča Bolest. Autorica je „izbrusila snažnu, kompaktnu, gustu prozu, premda se čita tečno i lagano, tako da bivamo nježno nošeni njenom rečenicom u, ispočetka, maglovitom, kontekstualno nepreciziranom ambijentu ili situaciji. To početno nesnalaženje čitatelja i nesiguran osjećaj u kakav tekst zapravo ulazi, izvrstan je autoričin postupak stvaranja i održavanja napetosti, pa slutimo da nas vodi k važnoj neočekivanosti“, stoji u odluci natječajnoga povjerenstva u sastavu: Ivan Trojan, Tatjana Ileš i Igor Gajin. „Panorama Bolesti su propala industrija, nezaposlenost, prosjaci, roblje vrlog novog kapitalizma. Iz takva svijeta autorica ulazi u intimu egzistencijalnih kriza, klaustrofobiju nesnošljivog obiteljskog suživota, tragedije gubitka i poraza“, istaknuto je u odluci. (G. G.)

Široki Brijeg

Gojko Jelić novi je predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Širokom Brijegu. Jelić je na tom mjestu zamijenio Predraga Kožula, koji je na čelu širokobriješkog ogranka Matice hrvatske bio dvanaest godina. Prije izbora Kožul podnio je izvješće članovima izborne skupštine o radu te financijsko izvješće istaknuvši podatak da je širokobriješki ogranak Matice hrvatske u 12 godina izdao 44 djela, organizirao brojne izložbe, promocije knjiga te kazališne predstave. Nakon toga održani su izbori, a uz novoga predsjednika Jelića predsjedništvo odsad čine: Ivo Čolak, Ivan Dugandžić, Ante Ćužić, Željka Šaravanja, Miro Naletilić i Hrvoje Mandić. U Nadzorni odbor izabrani su Blanka Kraljević, Jerko Ivanković i Predrag Kožul. (G. G.)

Velika Gorica

Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici 25. veljače održao je izvještajnu skupštinu u Muzeju Turopolja. Kako je naglasio predsjednik Ogranka Stjepan Rendulić, u radu Ogranka posebno se ističu susreti Matičin četvrtak u Muzeju Turopolja i Matičin književni natječaj koji traju neprekidno od 2009. U tom razdoblju održan je još niz projekata, a primjerice 2011. otvorena je čitaonica u Velikoj Mlaki.

 


Stjepan Rendulić

 

„Prošle godine osnovani su novi programi Identitet Hrvata u Banatu i Zaštita turopoljskoga dijalekta kao nematerijalno kulturno dobro, koji još nisu profilirani i detaljizirani jer se još čekaju odgovori nadležnih institucija“, napomenuo je predsjednik. Ogranak se može pohvaliti i izdavačkim programom koji, uz časopis Luč, tek ove 2015. pokazuje veći napredak. „Upravo je predstavljen drugi broj časopisa Luč, a do kraja godine predviđa se i treći broj. Petogodišnji Zbornik izabranih radova s Matičinih književnih natječaja je u tisku i bit će predstavljen 11. ožujka. Potkraj godine očekuje se izdanje iznimno vrijedna djela: drugo i prošireno izdanje Turopoljske čitanke iz pera Ive Pranjkovića.“ Za 2015. Ogranak također priprema niz zanimljivih i poučnih predavanja u sklopu Matičina četvrtka, a u tijeku je šesti književni natječaj Turopoljska poculica. (Ana Peternac)

Vinkovci

Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima 13. veljače predstavio je svoj Godišnjak br. 31 posvećen sveučilišnom profesoru – ocu hrvatske farmacije Juliju Domcu (Vinkovci, 1853–1926, Zagreb). Višnja Sorčik, urednica Godišnjaka, kazala je kako je uvodni članak o Domcu napisala Suzana Inić, a tu su i prilozi dviju profesorica iz vinkovačke Gimnazije koje su istražile ostale fizičare, biologe i kemičare koji su radili na vinkovačkoj Gimnaziji i dali vrijedan prinos hrvatskoj znanosti. Novi broj donosi i povijesni osvrt na prve kućne brojeve i kartu tih prvih kućnih brojeva, što je napravio profesor Marko Landeka. Od likovnih tema ističe se rad Dejana Durakovića o vinkovačkom kiparu i slikaru Jozi Matakoviću te vrijedni radovi arheologa iz Gradskog muzeja Vinkovci Hrvoja Vulića i Anite Rapan Papeša, koji su pisali o istraživanjima na lokalitetu Kamenica. Na kraju su i dva književna osvrta Ružice Pšihistal i Ivane Petričević te sjećanja na vinkovačkog slikara fra Vendelina Karačića i Matu Damjanovića, pučkoga pjesnika.

 

 


Julije Domac
(1853–1926) – otac hrvatske farmacije

 

Julije Domac rođen je u Vinkovcima u ljekarničkoj obitelji. Diplomirao je farmaciju u Beču, a doktorirao u Grazu. Bio je prvi Hrvat s doktoratom iz kemije i prvi Hrvat koji je dao izvorni prilog europskoj kemiji, objavom znanstvenih radova u međunarodnim znanstvenim časopisima (1881. i 1882). Utemeljio je Zavod za farmakognoziju 1896. – prvi takav zavod u ovom dijelu Europe, a u reformi farmaceutskoga studija zalagao se za vizionarsku ideju stvaranja samostalnoga Farmaceutskog fakulteta. Medalja Julije Domac najviša je godišnja nagrada Hrvatskoga farmaceutskog društva, utemeljena 1955, u spomen na njega, a dodjeljuje se za izniman prinos u promicanju farmacije i farmacijskih znanosti. Zalaganjem Julija Domca hrvatsko ljekarništvo uzdiglo se na svjetsku razinu. (G. G.)

Zadar

U dvorani Ogranka MH u Zadru 19. veljače prikazana je zbirka pjesama Ante Marka Šarunića Va kamiku školja. Uz autora, u programu su sudjelovali Božidar Šimunić i Tomislav Meštrić, a glazbeno su ga obogatili zadarski kantautor Atilio Orović te ženska klapa Kapric iz Zadra. Va kamiku školja druga je zbirka pjesama Ante Marka Šarunića pisana na rodnoj čakavici otoka Molata. Kako je naglasio Šimunić, „taj molatski govor u njegovoj poeziji pršti, buja, prelijeva se na odgovarajući način uporabljen u izricanje pjesnikova doživljaja i tematskih, lirskih refleksija, misli i razmišljanja“. (Anica Serdarević)

Vijenac 548

548 - 5. ožujka 2015. | Arhiva

Klikni za povratak