Vijenac 547

Druga stranica

Pretpremijera dokumentarnoga filma In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri

Rasvjetljavanje prešućivane povijesti

Martina Lončar

U prepunom Kinu Europa s velikom se pozornošću 11. veljače pratila pretpremijera dokumentarnoga filma In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri u produkciji kuće Laudato, filma čija je misao vodilja osvijetliti zanemarene povijesne činjenice te progovoriti istinito i dostojanstveno, radi boljega razumijevanja povijesti, a time i budućnosti, o ubojstvu 66 hercegovačkih franjevaca za komunističke vladavine. Film prikazuje povijesne okolnosti u kojima se zločin dogodio te uz mnogo arhivske građe, svjedoka toga vremena i iscrpnih povjesničarskih analiza oslikava vrijeme o kojem se ni danas ne zna cjelovita istina.

Vikar Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije Ivan Ševo uoči projekcije istaknuo je kako je povijesno pamćenje važno jer se tako čuva hrvatski identitet, koji su upravo franjevci čuvali radeći u narodu i za narod. Prešuti li se istina u ime lažnoga mira i suživota, povijest će se ponoviti, a fra Ševo se nada kako će primjeri franjevaca potaknuti u mladima ljubav prema vjeri i domovini. Provincijal hercegovačkih franjevaca s 231 fratrom, u svibnju 1945. ostaje tek s njih 66; svi su oni živjeli pod komunističkom strahovladom koja ih je progonila i uhićivala, tako da je do Domovinskoga rata oko devedeset hercegovačkih franjevaca montiranim sudskim procesima utamničeno, a smatra se, među ostalim, kako na području Širokoga Brijega postoji više od stotinu masovnih grobnica. Fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva Fra Leo Petrović i 65 subraće, nastoji da Crkva fratre jednoga dana proglasi blaženima i svetima, a ovaj film ubrza rad na otkrivanju istine. Povjesničar Tomislav Đonlić istaknuo je kako je službena verzija povijesti institucionalizirana laž koja je odgovarala Komunističkoj partiji, napomenuvši kako je upravo Okružni komitet za Zapadnu Hercegovinu uz potporu Partije odgovoran za zločine: svećenici te posebno fratri proglašavani su narodnim neprijateljima jer su s jedne strane bili moralna i intelektualna elita, a s druge strane iz čiste mržnje prema vjeri.

Producentica filma Ksenija Abramović podsjetila je kako je prošlo sedamdeset godina od Drugoga svjetskoga rata, a da nema popisa žrtava komunističkoga zločina te da je Hrvatska prva u Europi po ubojstvima „duhovnih pastira“. Zaključnu riječ uoči projekcije imala je redateljica filma Nada Prkačin izjavivši kako je film radila s mnogo ljubavi te da je on osuda mučitelja, ali još više davanje počasti mučenicima. 

Vijenac 547

547 - 19. veljače 2015. | Arhiva

Klikni za povratak