Vijenac 547

Glazba

Ljupko i umjetnički nadmoćno

Miljenko Jelača

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u ciklusu Lisinski subotom imala je sreću da je baš 14. veljače mogla ponuditi doista poseban, umjetnički vrijedan, nesvakidašnji program, ugostivši ugledne francuske glazbene umjetnike Natalie Dessay i Michela Legranda na početku treće godine njihove europske turneje kojom predstavljaju zajedništvo zapisano na albumu Entre elle et lui (Između nje i njega) što su snimili prije dvije godine (od 25. do 27. veljače 2013). Treba reći da je 24. veljače Legrandov rođendan (godine broji od 1932) pa će ih za pet dana imati 83!

 


Natalie Dessay / Snimio Davor Šiftar

 

Michel Legrand skladao je glazbu za više od dvjesto filmova u kojima je i znatan broj njegovih pjesama. Glazba mu je stilski eklektična, ali raspoznatljiva i lako pamtljiva.

Natalie Dessay, umjetnica koja je željela biti balerina i glumica, pa i pjevačica, a postala je sve to te za svijet najviše koloraturna sopranistica, dospjevši i do solistice njujorškoga Metropolitana i milanske Scale. Ne želeći biti samo operna pjevačica, snimila je s Legrandom album koji od jeseni 2013. koncertno predstavljaju po Europi. U Zagrebu su Dessayeva i Legrand na bini imali i kontrabas koji svira Pierre Boussaguet i bubnjeve za kojima je Laurent Naizeau.

Taj Legrandov trio počeo je svirku njegovim jazz-standardom Watch What Happens, a prisjetio se Michel i svojih druženja s Milesom Davisom pa glasom zamijenio Milesovu trublju u još jednom jazz-broju. Jazz-svirka je bila i predah za Natalien pjev.

Natalie Dessay nadmoćno je, lijepo i pjevački primjereno počela nizati Recet pour un cake d’amour, Le cinema, Papa Can You Hear Me?, La valse de lilas, posebno zablistala u blues-pjesmi Le rouge et le noir. Zajedno s Michelom pjevala je Les moulins de mon oeur, duet Guya i Genevieve iz Šerburskih kišobrana, ili pjesmu What are You Doing The Rest of Your Life, i druge da bi kraj označio Mon dernier concert iz Šerburskih kišobrana. Ljupko i umjetnički nadmoćno!

Vijenac 547

547 - 19. veljače 2015. | Arhiva

Klikni za povratak