Vijenac 547

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

Umrla Assia Djebar

FRANCUSKA/ALŽIR – Alžirska spisateljica Assia Djebar umrla je u 78. godini u Parizu.

Najpoznatija autorica Magreba u svojim je romanima prekinula šutnju o zločinima kolonijalizma, tematizirala položaj žene u muslimanskom svijetu i zalagala se za demokratsku obnovu Alžira. Autorica, koja je bila i članica Académie française, 2000. dobila je Mirovnu nagradu njemačkoga knjižarstva, a 1996. dodijeljena joj je i ugledna američka nagrada Neustadt. Rođena kao Fatima-Zohra Imalayène u Cherchellu, Assia Djebar bila je prva Alžirka koja je primljena na studij na elitnoj École Normale Supérieure de Sèvres. U prvom romanu, La Soif, objavljenu 1957, kao i u drugim djelima, primjerice Les Impatients, tematizirala je borbu za neovisnost i situaciju alžirskih žena. Od kraja rata za neovisnost 1962. radila je na Sveučilištu u Alžiru, a nakon povratka u Pariz 1965. posvetila se kazalištu. U domovinu se vratila 1974, gdje je radila na sveučilištu i bavila se povijesnim istraživanjem ženskih biografija, a snimala je i TV-filmove. Nakon desetogodišnje spisateljske stanke i udaje za alžirskog pisca Maleka Alloulu uslijedili su novi romani, među njima Loin de Médina, Ombre sultane, Femmes d'Alger dans leur Appartement.

     

Objavljeni finalisti lajpciške nagrade

NJEMAČKA – Prvi put na popisu finalista za nagradu Lajpciškog sajma knjige našla se i pjesnička zbirka.

Regentonnenvariationen Jana Wagnera jedna je od pet knjiga nominiranih u kategoriji beletristike, uz Zeiden, im Januar Ursule Ackrill, Johnny und Jean Terese Präauer, Die

Sprache der Vögel Norberta Scheuera i Das Lächeln der Alligatoren Michaela Wildenhaina. Nagrada Lajpciškoga sajma smatra se jednom od najvažnijih književnih nagrada u Njemačkoj. Predaje se od 2005. u kategorijama beletristike, publicistike/esejistike te prijevoda, a pobjedniku donosi po 15.000 eura. Nagrada će biti predana 12. ožujka na Sajmu. Njemački su izdavači u utrku za nagradu poslali 405 rukopisa.

     

Izlazi drugi roman Harper Lee

SAD – Više od pola stoljeća nakon što je objavljen njezin roman Ubiti pticu rugalicu (To Kill a Mockingbird) izlazi drugi roman američke danas 88-godišnje autorice.

Roman pod naslovom Go Set a Watchman Harper Lee napisala je još pedesetih godina prošloga stoljeća, ali nikada nije objavljen. Rukopis je ponovno otkriven jesenas, a nastavak je njezina debitantskog i dosad jedinog objavljenog romana. Roman Ubiti pticu rugalicu nagrađen je svojedobno Pulitzerovom nagradom i jedno je od najpopularnijih djela američke književnosti. Govori o djetinjstvu i odrastanju u ozračju rasizma na američkom jugu tridesetih godina. Po romanu je snimljen i film s Gregoryjem Peckom, koji je za ulogu odvjetnika Atticusa Fincha nagrađen Oscarom.

     

Umro južnoafrički pisac Brink

JAR – Južnoafrički pisac i borac protiv Apartheida André Philippus Brink umro je u 79. godini na letu iz Europe u Capetown.

Rođen 1935, autor je pisao na engleskom i afrikanskom, a rano se počeo boriti protiv Apartheida te je, kako je rekao samo zahvaljujući pisanju, uspio dalje živjeti u Južnoafričkoj republici. Njegov roman Kennis van die Aand bila je prva knjiga na afrikanskom koja je u JAR-u bila zabranjena. Po romanu A Dry White Season iz 1979. snimljen je film s Marlonom Brandom, Donaldom Sutherlandom i Susan Sarandon. Roman je nagrađen i francuskom Prix Médicis za stranu književnost.

       

Adenauerova nagrada Marici Bodrožić

NJEMAČKA – Njemačka spisateljica hrvatskoga podrijetla Marica Bodrožić dobila je nagradu Zaklade Konrada Adenauera.

Prema navodima žirija, 41-godišnja autorica svojim književnim pogledom razbija krute slike prijatelja i neprijatelja te čini vidljivima probleme radne migracije te multietničkih i vjerskih sukoba. Marica Bodrožić 2002. objavila je Tito ist tot, uslijedile su zatim zbirke priča i romani, među njima Der Spieler der inneren Stunde, Kirschholz und alte Gefühle. Nagrada dotirana s 15.000 eura bit će joj predana u svibnju u Weimaru. Predaje se od 1993, a među dosadašnjim su dobitnicima Hilde Domin, Günter de Bruyn, Herta Müller, Daniel Kehlmann, Uwe Tellkamp, Martin Mosebach i Rüdiger Safranski.

        

Umrla Colleen McCullough

AUSTRALIJA – Australska spisateljica Colleen McCullough, autorica međunarodnoga bestselera The Thorn Birds, umrla je u 77. godini.

Australski premijer Tony Abbott spisateljicu je nazvao „jedinstvenom australskom osobnošću“. Roman po kojemu je snimljena serija Ptice umiru pjevajući prodan je u svijetu u 30 milijuna primjeraka, a serija s Richardom Chamberlainom u doba emitiranja bila je druga po gledanosti svih vremena u SAD-u te je osvojila više nagrada. Colleen McCullough prvi roman, Tim, objavila je 1979, a uslijedila su još 24 romana. Posljednji, Bittersweet, objavljen je 2013. Po zanimanju liječnica, McCullough je više godina radila kao znanstvenica na elitnom američkom sveučilištu Yale.

 

 

Vijenac 547

547 - 19. veljače 2015. | Arhiva

Klikni za povratak