Vijenac 546

Glazba

Gottlieb Wallisch održao je koncert u dubrovačkoj katedrali

Svečano i pamtljivo

Miljenko Jelača

 

Vlasići je povijesni naziv za dane uz najvcću dubrovačku svečanost, festu, Dan sv. Vlaha, zaštitnika, parca Dubrovnika. Uz festu sv. Vlaha s pučkim vjerskim manifestacijama povezano je i mnoštvo kulturnih pa i glazbenih događaja, glazbenih svečanosti. Završna svečanost umjetničke glazbe bio je koncert Dubrovačkoga simfonijskog koncerta u Katedrali 1. veljače. Orkestar je vodio Tomislav Fačini, sadašnji prvi gost dirigent. Kao solist svirao je ugledni austrijski, bečki pijanist Gottlieb Wallisch. Wallisch je već prije bio sudionik Dubrovačkih ljetnih igara, posljednji put u srpnju 2010. U toj prigodi Wallischa je ugostio Austrijski kulturni forum iz Zagreba i Hrvatsko austrijsko društvo u Dubrovniku.

Gottlieb Wallisch je prije dolaska u Dubrovnik svirao zapaženi klavirski recital u Zagrebu, u  Hrvatskom glazbenom zavodu u prigodi obilježavanja dvadesete obljetnice članstva Austrije, Finske i Švedske u Europskoj Uniji, što su pripremila njihova veleposlanstva u Zagrebu. U toj prilici i kao gost predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj izveo je djela J. S. Bacha i Franza Liszta, Sebastiana Themessla, Selima Palmgrena, Wilhelma Stenhammara i Franza Schuberta.

Za koncert u dubrovačkoj katedrali Wallisch je pripremio izvedbu Beethovenova 4. klavirskog koncerta u G duru, op. 58. Koncertnu svečanost počeo ja Dubrovački simfonijski orkestar, koji je pod pouzdanim i angažiranim vodstvom Tomislava Fačinija primjereno i lijepo odsvirao orkestralnu idilu Večer Dubrovčanina Blagoja Berse (početkom te glazbene idile svakodnevno se zvučno oglašava i III. program Hrvatskog radija. Potom je orkestar praizveo Cantus V – muziku za orkestar suvremenog austrijskog skladatelja, Bečanina Rolanda Freisitzera (1973), i tako došao do središnje točke koncerta, Beethovenova koncerta. U slušateljstvom prepunoj katedrali skladno je otpočeta izvedba glazbe bonskoga velikana koju je klavirom izvanredno donosio Gottlieb Wallisch. Bila je to profinjena i promišljena interpretacija što je isticala svaku inventivnost, ljepotu i sadržajnost Beethovenova genija kojoj je i orkestar s Fačinijem predano dao prinos, ostvarivši tako zajedničku, pamtljivu i svečanosti primjerenu interpretaciju.

Dan uoči feste, na Svijećnicu, Kandeloru, u festivalskoj palači predstavljen je pretprogram ovogodišnjih 66. dubrovačkih ljetnih igara. Program bi trebala otvoriti Slovenska filharmonija pod vodstvom Uroša Lajovica. Najavljuje se i koncert Ive Pogorelića s Komornim studiom Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem Zoltána Kocsisa. Dubravka Tomšič Srebotnjak nastupit će uz Dubrovački simfonijski orkestar koji ove godine obilježava devedesetu obljetnicu djelovanja. Prema objavljenim pojedinostima očekujemo povratak tradiciji predviđenim izvedbama uglednih interpreta, o čemu podrobnije u nekom od sljedećih brojeva Vijenca.

Vijenac 546

546 - 5. veljače 2015. | Arhiva

Klikni za povratak