Vijenac 546

Druga stranica

Predstavljena nakladnička djelatnost HAZU-a u 2014.

Pet naslova tjedno

Goran Galić

O imperativu jačanja suradnje znanosti, gospodarstva i politike u Hrvatskoj se govori već dulje vrijeme. Da se u tom području bilježe i pozitivni pomaci, moglo se čuti na godišnjem predstavljanju nakladničke djelatnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 27. siječnja, gdje je predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić istaknuo Akademijinu uključenost u izradu nacionalne Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, strateškog dokumenta „nastala na temelju Akademijinih smjernica“.

Promotre li se 182 izdanja objavljena u 2014, što u nakladi HAZU (118), što u drugih izdavača potpomognutih Zakladom HAZU (64), može se doći do nekoliko glavnih zaključaka. Prvi je da Akademija problematizira ključne teme za razvoj zemlje. Tako je primjerice Akademijin Razred za društvene znanosti prošle godine objavio naslove Razvojni potencijali hrvatskog gospodarstva, Konstitucionalizacija demokratske politike, Novo uređenje obiteljskih sudskih postupaka i dr., zbornike sa znanstvenih skupova s ekspertizama vrsnih stručnjaka. Drugi zaključak ukazuje na prisutnost članova Akademije s različitih područja i na međunarodnoj znanstvenoj sceni. Bilo kroz periodiku koju razredi Akademije izdaju ili suizdaju, poput Rada HAZU-a (matematika), Collegium antropologicum (medicina, etnologija, antropologija), Arti musices (muzikologija), Nafta (tehnika) i dr., bilo kroz inozemne časopise. Tu treba istaknuti i knjige Razreda za medicinske znanosti PTC/CT – klinička primjena i Hipotireoza, koje prema riječima akademika Marka Pećine sadrže sve što se danas u svijetu zna o tim temama.

 


Akademici Pavao Rudan, Zvonko Kusić (predsjednik HAZU-a), Velimir Neidhardt i Marina Štancl

 

Akademija se od osnutka brine o hrvatskom nacionalnom identitetu, čega je temelj jezik, književnost te kulturna i umjetnička baština. Tako su u godini u kojoj je izabrano troje novih akademika u Razred za književnost književnici objavili četiri nova sveska časopisa Forum te zbornik o četiri desetljeća Hvarskog kazališta i Krležinim danima u Osijeku 2013. Razred za filološke znanosti uz nove brojeve časopisa Filologija i Folia onomastica Croatica objavio je novi svezak Rječnika hrvatskoga kajkavskoga književnog jezika (knj. 5, sv. 13), a u izradi je, kako je rekao akademik August Kovačec, Benešićev Rječnik hrvatskoga književnog jezika od preporoda do Ivana Gorana Kovačića. Razred za likovne umjetnosti objavio je među inim monografije Koste Angelija Radovanija, Dušana Džamonje i Josipa Vanište, a osobito je važna prošlogodišnja izložba i popratni katalog Riječ, pismo slika: iz riznice Orijentalne zbirke HAZU, najbogatije na ovim područjima.

Predsjednik Akademije ocijenio je 2014, s ukupno 350 događaja, jednom od „najaktivnijih godina u njezinoj povijesti“, dok je glavni tajnik akademik Pavao Rudan apostrofirao Ljetopis Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za godinu 2013. dodavši da je na nakladničku djelatnost lani utrošeno 1,7 milijuna kuna, od čega izravno iz državnog proračuna 89.000. Istaknuo je da je Akademija prosječno tiskala „4–5 naslova tjedno“, a predstavio je i novo glasilo namijenjeno široj javnosti Glasnik HAZU-a, koji će na hrvatskom i engleskom izlaziti dvaput godišnje.

Sva izdanja mogu se razgledati u atriju Akademijine palače na Zrinjevcu do 20. veljače.

Vijenac 546

546 - 5. veljače 2015. | Arhiva

Klikni za povratak