Vijenac 546

Izložbe

Likovni globus

Marko Kružić

Nove akvizicije

Zagreb – Do 22. veljače u zagrebačkoj Modernoj galeriji možete pogledati izložbu Nove akvizicije Moderne galerije 2009–2014: slike, skulpture, medalje. Kako javljaju iz Galerije, u proteklih pet godina galerijske zbirke obogaćene su s više od 370 prvorazrednih slikarskih i kiparskih djela, a ovim su izborom od njih stotinjak obuhvaćene sve generacije umjetnika hrvatske moderne baštine, od Vlaha Bukovca i Maksimilijana Vanke do Tomislava Buntaka i Anabel Zanze. Autorica je izložbe Lada Bošnjak Velagić, a ostale informacije potražite na www.moderna-galerija.hr.

      

Klifovi Portreti

Zagreb – Galerija događanja Centra KNAP postavila je izložbu Portreti Ivana Marušića Klifa, jednog od naših najintrigantnijih multimedijskih umjetnika. Kustosica Ivana Gabrić piše kako umjetnik pomoću 3D-kamere i vlastitog softvera iscrtava portrete prijatelja i kolega na osciloskopu koji izravno osvjetljava sliku na fotopapiru po principu klasične camera obscura. Specifičnost crno-bijelih fotouradaka jest da su svi originali, za razliku od fotografija koje mogu imati na tisuće kopija. Klifova je izložba na Peščenici otvorena do 13. veljače te na www.knap.hr.

    

Fijolić u Splitu

Split – U splitskoj Galeriji Kula otvorena je izložba Ivana Fijolića. Za tog je umjetnika, među ostalim, važan univerzalno prepoznatljiv motiv ili vizualni uzorak koji on dalje analizira, mijenja i interpretira vlastitim sredstvima. Dalibor Prančević piše kako, iako počesto iskoračuje u domenu humora i parodije, Fijolićev diskurzivni prostor uvijek ostaje ozbiljan i višeslojan. Fijolićeve radove možete pogledati do 26. veljače, a više informacija potražite na www.galerija-kula.hr.

    

Na vlastiti račun Iris Poljan

Zagreb – U Čitaonici i Galeriji VN otvorena je izložba Iris Poljan Na vlastiti račun. Izložba se sastoji od raznih računa koje je umjetnica skupljala i na koje je koncem našila lica, geste, pokrete ruku i nogu, predmete iz svakodnevice... Mirko Škoc prepoznaje kako Iris Poljan sugestivno nudi svoju privatnost te rekonstruira kretanje u vremenu i prostoru, gdje crtež koncem reflektira ideju proizašlu iz iščitavanja računa kao nekog dnevničkog fragmenta. Otvoreno do 7. veljače te na www.kgz.hr.

     

Wonderful Things will Happen

Rijeka – Izložba Wonderful Things will Happen umjetničkog dvojca Damira Žižića i Kristijana Kožula otvorena je u riječkom Malom salonu. Kustosice Sabina Salamon i Ksenija Orelj kažu kako tandem kontinuirano mapira spektar faktora posttranzicijske stvarnosti u kojima se otkriva raskorak između ekonomsko-društvene stvarnosti i njezine prezentacije različitim mehanizmima marketinške industrije. O zanimljivoj se izložbi, koja će biti otvorena do 5. ožujka, možete informirati na www.mmsu.hr.

       

Nagrade UHA-e

Zagreb – Udruženje hrvatskih arhitekata dodijelilo je, uz izložbu koja je bila postavljena u Francuskom paviljonu, godišnje nagrade za ostvarenja u prošloj godini. O najboljima među šezdesetak prijavljenih odlučivao je Stručni savjet UHA-e, a nagradu za životno djelo dobio je Dragomir Maji Vlahović. Najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskoga djelovanja škola je i vrtić na zagrebačkoj Kajzerici. Sve nagrađene i nominirane u ostalim kategorijama možete pronaći na stranicama Udruženja www.uha.hr.

 

Vijenac 546

546 - 5. veljače 2015. | Arhiva

Klikni za povratak