Vijenac 546

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

Helen Macdonald dobitnica Coste

VELIKA BRITANIJA – Britanska spisateljica Helen Macdonald dobila je u Londonu nagradu Costa za knjigu godine.

U utrci za cijenjenu nagradu, vrijednu 30.000 funti, pobijedila je s autobiografijom H Is For Hawk favorizirani roman Ali Smith How To Be Both. Ali Smith u finale je ušla kao pobjednica u kategoriji romana, dok je Emma Healey pobijedila u kategoriji prvog romana s Elizabeth Is Missing. Kate Saunders pobijedila je u kategoriji knjige za djecu s Five Children on the Western Front, a Jonathan Edwards u kategoriji poezije sa zbirkom My Family and Other Superheroes. U kategoriji kratke priče, uvedenoj 2012, u kojoj pobjednika bira publika, nagrađena je Zoe Gilbert za Fishskin, Hareskin. Helen Macdonald u autobiografiji koja se bavi temama ljubavi, obitelji i prirode opisuje svoju ljubav prema sokolarstvu, kojim se počela baviti kako bi preboljela očevu smrt. Knjiga je već nagrađena Nagradom Samuela Johnsona za publicistiku. Nagrada Costa, koja je do 2006. nosila ime Whitbread, najpoznatija je britanska književna nagrada nakon nagrade Man Booker. Predaje se u pet kategorija autorima iz Velike Britanije i Irske, a među petero pobjednika bira se zatim knjiga godine.

    

Jhumpa Lahiri dobitnica nagrade DSC

INDIJA – Američka spisateljica indijskoga podrijetla Jhumpa Lahiri dobitnica je najviše dotirane književne nagrade Azije za roman The Lowland.

Dobitnica Pulitzerove nagrade, koje se roman bavi ljevičarskom pobunom seljaka 1967. u indijskom selu Naxalbari, pobijedila je četvero finalista u borbi za nagradu vrijednu 50.000 dolara. Nagrada DSC za južnoazijsku književnost predana joj je na književnom festivalu u Jaipuru, na ceremoniji koju je zasjenila najava indijske kompanije DSC da se nakon pet godina povlači kao sponzor nagrade. Nakon što nagrada Man Asia nije uspjela pronaći novoga sponzora, DSC-ova je bila jedina azijska međunarodna književna nagrada. Jhumpa Lahiri, čiji je roman bio i među finalistima za Man Booker 2013, peta je dobitnica nagrade nakon što su je dobili indijski autori Jeet Thayil i Cyrus Mistryj, Shehan Karunatilka iz Sri Lanke i HM Naqvi iz Pakistana.

     

Izlazi novi nastavak Larssonove serije

ŠVEDSKA – Dugo nakon smrti švedskoga pisca Stiega Larssona, 27. kolovoza, izlazi četvrti dio njegove poznate kriminalističke serije Millennium.

Autor romana od oko 500 stranica je Šveđanin David Lagercrantz, poznat po biografiji Zlatana Ibrahimovića. Politički triler izaći će istodobno u 35 zemalja, rečeno je iz izdavačke kuće Norstedts Förlag. U Švedskoj će knjiga izaći pod naslovom Det som inte dödar oss (Ono što ne ubija). Larsson je 2004. umro u pedesetoj godini od posljedica srčanog udara, a nedugo nakon njegove smrti izašao je prvi dio trilogije koja je postala uspješnica u cijelom svijetu i po kojoj su snimljeni filmovi.

     

Nastavlja se potraga za Cervantesovim ostacima

ŠPANJOLSKA – U potrazi za posmrtnim ostacima Miguela de Cervantesa (1547–1616) španjolski su znanstvenici u jednoj crkvi pronašli dio sarkofaga s inicijalima M. C.

Forenzičar i antropolog Francisco Etxeberria rekao je na konferenciji za novinare u Madridu da je njegov tim pronašao i fragmente kostiju, ali da je još sve otvoreno te da potraga može potrajati. Tim je nakon višemjesečne stanke nastavio rad u kripti crkve u centru Madrida. Pisac Don Quijotea umro je u travnju 1616. u siromaštvu, a prema dokumentima iz tog vremena navodno je pokopan u crkvi.

 

 

 

 

 

Vijenac 546

546 - 5. veljače 2015. | Arhiva

Klikni za povratak