Vijenac 546

Kazalište

Kazališni globus

Jasen Boko

Novozelandski ljubavnik gospođe Clinton

Auckland – O novozelandskom kazalištu Europa ili Amerika ne znaju baš ništa i rijetko i imaju priliku nešto saznati. Zato se novozelandska kazališna scena odlučila reprezentativno predstaviti Zapadu posloživši program od devet produkcija u izvedbi osam odabranih novozelandskih grupa i kazališta. Kako i treba, reprezentativni uzorak vrlo je širok, a Novozelandski festival novih izvedbi okupirat će u drugoj polovini ožujka poznati njujorški teatar LaMaMa. Država s kraja svijeta u namjeri da privuče američku pozornost predstavit će se nizom originalnih kazališnih produkcija. Novozelandski mediji već sad najavljuju događaj, a pokrenuto je i vrlo uspješno skupljanje donacija za gostovanje u New Yorku. U najzanimljivije produkcije sigurno pripada ona naslovljena O uvjetima i mogućnostima da me Hillary Clinton uzme za mladog ljubavnika po tekstu Geoffa Pinfielda i Arthura Meeka u kojem glumac kojega igra Meek tvrdi da Hillary ne samo da treba mladog ljubavnika nego jedino zahvaljujući takvu može pobijediti na predsjedničkim izborima 2016. A idealni kandidat za rečenoga ljubavnika i budućega prvog gospodina SAD-a, jasno, upravo je gospodin Meek.

 

Što se zbiva u glavi nogometaša?

San Francisco – Američki nogomet toliko fascinira Amerikance da često nalazi svoje mjesto i na kazališnoj sceni. No u produkciji naslovljenoj X i O pristup temi neočekivan je i temeljen na dokumentarizmu kao kazališnom modelu. Jenny Mercein, glumica i kći poznatog američkog nogometaša, zajedno sa spisateljicom K. J. Sanchez obavila je velik broj intervjua s poznatim igračima američkog nogometa i njihovim obiteljima o posljedicama popularnoga sporta na zdravlje. Izravan uzrok bilo je samoubojstvo Juniora Seaua, bivše poznate zvijezde NFL-a. Ono što je sve zainteresiralo jest činjenica da je bivši sportaš sebi pucao u prsa tražeći da se njegov mozak istraži kako bi se otkrile pogibeljne posljedice tog sporta na mozak. Komad koji je na kraju potpisala K. J. Sanchez, a u kojem igra Jenny Mercein, zajedno s glumcem i bivšim nogometašem, pobjednikom Super Bowla, Dwightom Hicksom, izazvao je zbog svega toga iznimno veliku pozornost. U režiji Tonyja Tacconea, umjetničkog ravnatelja kazališta Berkeley Repertory u kojem je održana premijera postao je prvorazredan društveni događaj.

Cabaretom o ratu

Moskva – Neopterećeni europskim kazališnim obilježavanjem sto godina od početka Prvoga svjetskog rata Rusi su svoje sjećanje na veliku svjetsku klaonicu obilježili s malim zakašnjenjem, ali u svom najpoznatijem kazalištu MHAT-u. Što se scenske forme obilježavanja tiče, ona bi mnoge mogla iznenaditi, jer, na prvi pogled kabaret nema ništa zajedničkog s ratom, ali, produkcija 19.14: Kabaret, redateljski debi mladog Aleksandra Moločnikova, s veoma mladom glumačkom podjelom, donio je svjež pogled na stari rat i probleme koje je otvorio. Kabaret se kao naizgled neobavezna forma pokazao kao odličan scenski ključ za tretman ozbiljnih problema, a osim o konkretnom ratu, o kojem nitko od onih u publici ni na sceni ne zna ništa iz prve ruke, produkcija progovara o svakom ratu i postaje univerzalna u izrugivanju ljudskoj gluposti. Autori su teksta zanimljivoga pogleda na Prvi svjetski rat Aleksander Arkipov i Vsevolod Benigsen, dok je songove napisao Dmitrij Bikov.

Radikalni Pogled s mosta

London – Tradicionalno, nagrade kritike za najbolje produkcije daju se na početku godine. Ovaj je put najbolje prošao Young Vic i produkcija Pogled s mosta po tekstu Arthura Millera za koju je Ivo van Hove nagrađen za najbolju režiju, dok je Mark Strong za ulogu Eddieja proglašen najboljim glumcem godine. Radikalna interpretacija Millerova klasika za mnoge je najbolja prošlogodišnja londonska predstava, a da je riječ o važnoj produkciji govori i transfer na komercijalni West End, koji slijedi upravo ovih dana.

 

 

Vijenac 546

546 - 5. veljače 2015. | Arhiva

Klikni za povratak