Vijenac 546

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Čakovec

Knjiga čakovečke novinarke Aleksandre Ličanin Dvije ljubavi i jedan rat Eve Panić Nahir svečano je predstavljena 23. siječnja. Uz autoricu, o knjizi o ženi koja je svojom životnom kalvarijom „zaradila“ titulu prve počasne građanke Grada Čakovca, dodijeljenu joj 2014. (u povodu 70. obljetnice odvođenja Židova iz Međimurja i okolice u nacističke logore), ali i općenito o položaju Židova u Međimurju davnih godina govorili su u ime nakladnika predsjednik OMH u Čakovcu Ivan Pranjić i predsjednik Židovske općine Čakovec Andrej Pal. Prvi je dao komentar iz struke i knjigu opisao kao „publicističku, s mjestimičnim beletrističkim bljeskovima, modernu, slojevitu i jedinstvenu“, dok je drugi istaknuo važnost suradnje MH i Židovske općine za našu povijest i kulturu.

 


Čakovec, 2015.

 

 

Okupljenima se putem Skypea obratio i Kristian Novak, recenzent knjige. Zahvaljujući modernoj tehnologiji, i Eva Panić Nahir u svojoj 97. godini života promociju je pratila u realnom vremenu i to čak iz Izraela, a društvo joj je pravio veleposlanik RH u Izraelu Pjer Šimunović. Junakinja priče pozdravila je tako punu dvoranu Doma sindikata vjerojatno posljednji put, jer je odlučila da se više neće vraćati u Čakovec zbog visoke životne dobi. (Andreja Rambrot)

Čitluk

Među brojnim izdanjima Ogranka Matice hrvatske u Čitluku svoje mjesto nedavno je našla i knjiga Međugorje: Gospini apostoli – Vicka svjedoči, autora Marija Vasilja, dekana Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti u Mostaru. Knjiga je osmišljena i koncipirana kao opsežan intervju s vidjelicom Vickom Ivanković Mijatović, kojoj se prema njezinu svjedočenju Gospa u njezinu domu u Međugorju svakodnevno ukazuje. Vidjelica u knjizi progovara o prvim danima ukazanja, iskustvima susreta s Gospom i tumači što ukazanja u Međugorju znače. Drugi dio knjige donosi razgovore s Vickinom majkom Zlatom, bratom Franjom te a fra Stankom Dodigom. Treći je dio knjige meditativno-molitveni, gdje autor donosi prigodne molitvene tekstove uz postaje Križnoga puta te uz Ružarij Gospine krunice. (G. G.)

Dubrovnik

Dubrovački ogranak Matice hrvatske predstavio je u 22. siječnja u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad četvrto izdanje časopisa Dubrovnik za 2014, priopćeno je iz ogranka.

 


Predstavljanje Dubrovnika br. 4/2014.

 

Vinicije B. Lupis iz rubrike studija predstavio je svoj rad o armenskim zlatarskim temama, odnosno pokušaju rekonstrukcije jednog izgubljenog fenomena periferijske umjetnosti. „Armenska povijest umjetnosti uistinu je složen kulturni fenomen u svjetskoj povijesti umjetnosti jer se posljednjih gotovo tisuću godina može govoriti o umjetnosti dijaspore, izvan središnjega nacionalnog prostora“, istaknuo je Lupis predstavivši i studiju Anite Zelić Tomaš o kanonizaciji u svjetskoj i hrvatskoj književnosti, odnosno kanoniziranja hrvatske književnosti u djelima likovnih umjetnika Bukovčeve epohe. Iz rubrike o baštini Nikša Violić osvrnuo se na svoj tekst o ljetnikovcima na području Gruža i Lapada, dok je akademik Luko Paljetak iz rubrike o drami istaknuo djelo Balada o bečkom šniclu Georgea Taborija, mađarskog Židova, koji se u Hollywoodu proslavio pisanjem scenarija i režiranjem filmova. Iz prozne rubrike Paljetak je istaknuo djela austrijskoga pisca Ericha Freida te Korčulanina Josipa Meštrovića, a iz poetske djela Vesne Aralice i Miroslava Pelikana. O studiji Mirjane Malovan Dubrovački trgovci Radulovići u Apuliji govorili su Vinicije B. Lupis i Jelena Obradović Mojaš. Antun Česko predstavio je prilog namijenjen ogledima, i to Slavice Stojan o Paljetkovu prijevodu Shakespeareove drame Romeo i Giulietta, ali i Ivana Pederina, Josipa Lisca, Đura Maračića, Fabijana Lovrića te svoj ogled na poeziju dubrovačkog slikara Josipa Škerlja. Promociju su izvedbom uveličali Sebastijan Vukosavić i mladi gitarist Lovro Barišić. (G. G.)

Klanjec

Ogranak Matice hrvatske u Klanjcu, uz obi­lje­žavanje povijesnih događaja i  
va­žnih ličnosti ima u svom Programu i posjet kulturnim događanjima grada, županije pa i šire. U povodu Noći muzeja 30. siječnja Ogranak je organizirao za svoje članove i njihove obitelji, simpatizere i članove Matice umirovljenika odlazak u našu metropolu – Zagreb. Tom prigodom posjetili su Umjetnički paviljon i razgledali izložbu Joan Miró: remek-djela iz fundacije Maeght. Članova se dojmila i druga izložba u Muzeju za umjetnost i obrt Guercino: svjetlo baroka. U nastavku večeri na programu je bio posjet Kazalištu Komedija, gdje su pogledali predstavu Cabaret. (Nikola Filko)

Lipovljani

OMH u Lipovljanima 23. siječnja jednoglasno je usvojio izvješće o radu u 2014. Djelovanje je bilo ispunjeno književnim temama, predavanjima, likovnim izložbama sve do akcija humanitarnog sadržaja. Predsjednica Melita Lenička podsjetila je na veze s matičnom školom, knjižnicom, KUD-om Lipa i Mješovitim pjevačkim zborom Lira, udrugama nacionalnih manjina. Uz Lipovljanske susrete OMH u slikovitom selu Piljenicama bio je zapaženi domaćin KUD-u Chorvatanka iz Hrvatskoga Groba u Slovačkoj. Osobito dobrom ocijenjena je suradnja sa susjednim ograncima iz Kutine i Novske. Potvrđeno je to i pozdravnim riječima iz spomenutih gradova. Uz usvojen ovogodišnji program vrijedi spomenuti već u završnoj pripremi za tisak pjesničku zbirku Lipovljanske lutalice. Njezini autori perom i ilustracijama članovi su OMH. Prvom predsjedniku Sjepanu Crnku, a sada dopredsjedniku OMH, iskazana je zahvalnost darivanjem likovnoga rada članice Vlatke Vidiček Dam. U glazbenom dijelu interpretacijama na glasoviru nastupili su mladi izvođači Jakov Hrmo i Tomislav Brebrić. Rad OMH potporom prepoznaje Općina Lipovljani, a u njezino ime skupštinu je pozdravila Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća. (Dragutin Pasarić)

Marija Bistrica

Projekt Noć pod zvijezdama Ogranka Matice hrvatske u Mariji Bistrici dobio je pohvalu kao najbolja akcija u 2014. na godišnjem Savjetovanju koordinatora akcija Gradovi i općine – prijatelji djece, održana u povodu 25. godišnjice Konvencije UN-a o pravima djeteta i 15 godina spomenute akcije. Godišnje savjetovanje prigoda je da se gradovima i općinama dodjeljuju povelje i pohvale za najuspješnije akcije provedene na dobrobit djece. Pohvalu za uzorno provedenu i originalnu najakciju Općini Marija Bistrica priskrbila su predavanja iz ciklusa Znanost za svakoga bistričkog OMH, i to u konkurenciji od 55 akcija iz 22 grada i općine. Noć pod zvijezdama kandidirana je za najakciju u Mariji Bistrici u 2014. prema izboru i preporuci nastavnika OŠ Marija Bistrica koji su upravo taj projekt ocijenili kao najoriginalniju i djeci najzanimljiviju aktivnost koja je u 2014. provedena u Mariji Bistrici. Za radionice Noć pod zvijezdama osobito je zaslužan student istraživačke fizike PMF-a Julio Car, ovogodišnji stipendist Zaklade Adris. (G. G.)

Murter

Ogranak Matice hrvatske u Murteru i tamošnja Narodna čitaonica i knjižnica 29. siječnja priredili su druženje i razgovor s novinarkom, sveučilišnom profesoricom i spisateljicom Carmen Verlichak. Teme o kojima se govorilo odnosile su se na autoričino dosadašnje stvaralaštvo te na život Hrvata u Argentini. Također, u nastavku serijala Putopisne priče 27. siječnja održana je večer s temom Turske. Predavanje i priču o Turskoj u Narodnoj čitaonici i knjižnici u Murteru ispričali su Mateja Šeneta Skračić, Mate Skračić i Slobodan Skračić. Organizaciju serijala potpisuju Narodna čitaonica i knjižnica Murter, Ogranak Matice u Murteru i Udruga Argonauta. (G. G.)

Osijek

U prostorijama Gradske i Sveučilišne knjižnice Osijek 23. siječnja u organizaciji ogranaka Matice hrvatske u Osijeku i Karlovcu predstavljena je debitantska zbirka pjesama mlade osječke pjesnikinje Maje Urban Urbane od A do Ž. Jubilarna se laureatkinja nagrade Zdravko Pucak, koju već 21. godinu dodjeljuju Grad Karlovac i karlovački OMH, u naslovu poigrala vlastitim prezimenom, naslovivši taj svojevrsni abecedarij Urbane od A do Ž. Riječ je o, kako i sam naslov sugerira, ludističkoj intervenciji u urbanu strukturu vlastite poetike kojom se mlada profesorica latinskog i mađarskog jezika predstavila publici u rodnom gradu. Na predstavljanju su, osim same autorice, govorili i članovi prosudbenog odbora nagrade Zdravko Pucak, književnik i publicist Stjepan Čuić, profesorica književnosti Neda Omrčen te urednica Draženka Polović. Omrčenova je istaknula kako je autoričina zbirka beskompromisan glas vlastite generacije, žestoka u izrazu, okarakteriziravši Urbaničine pjesme čudovišnima u njihovoj stvarnosnoj žestini. Mlada se pjesnikinja, protiv bezizgledne društvene zbilje, bori svim sredstvima; u tekstu je to sredstvo buntovna ironija kojom se autoričin subjekt zaodijeva prikrivajući na taj način tjeskobu pred očekivanjima okoline. Dodala je kako je upravo ironijski odmak od sveopće alijenacije i društvene apatije živo tkivo naracije nagrađene autorice. Stjepan Čuić u zaključnoj je riječi napomenuo kako je nagrada ostvarila puni potencijal i u ovom slučaju; naime, većina sada renomiranih literarnih imena, kao što su Tomislav Zajec, Lana Derkač te Ivan Herceg, prvim nagradama mogu pribrojiti i tu, složivši se tako s uvodnim riječima predsjednika Ogranka MH Karlovac Ivanom Pecojom kako je primarna namjera nagrade afirmacija mladih pjesničkih nada. Pri samu se kraju oglasila i autorica, zahvalivši povjerenstvu i mnogobrojnoj publici, koja je svoju sugrađanku nagradila višestrukim pljeskom. (Marija Završki)

Požega

U povodu godišnjice obnavljanja rada Ogranak Matice hrvatske u Požegi od 3. do 16. veljače organizira višednevnu manifestaciju Dani Matice hrvatske u Požegi, koja će Cesarićevu rodnom gradu darovati niz kulturnih sadržaja.

 

 


Vesna Vlašić i Marijana Ćorluka

 

 

Požeški OMH obnovljen je 5. veljače 2014, a u tom razdoblju matičari predvođeni Vesnom Vlašić ostvarili su niz aktivnosti te osnažili članstvo. „U godinu dana bilo je dvadesetak događanja, pozvali smo u goste brojne znanstvenike, književnike, novinare i umjetnike. Posebno smo ponosni na članstvo jer naslijedili smo ogranak s tri člana, a danas imamo 112 članova i nadamo se da će se u budućnost taj broj udvostručiti“, naglasila je Vesna Vlašić na konferenciji za novinare. Dani Matice hrvatske svečano su započeli 3. veljače blagoslovom obnovljenih prostorija u Ulici Antuna Kanižlića i predstavljanjem knjige Igora Zidića Rukopis oka: likovne teme i ogledi 1967–2013. u Županijskoj vijećnici, dok je promocija knjige Pohod milosti Ivana Goluba na programu bila 5. veljače. Vrlo korisna radionica Od ideje od projekta – kako do sredstava EU održat će se 7. veljače od 9 do 13 sati u Katoličkoj gimnaziji, a program Dana upotpunit će i književni susreti. Tako će 6. veljače u Gradskoj knjižnici gostovati književnica Sibila Petlevski, 9. veljače u istom prostoru gošća je ugledna jezikoslovka Nives Opačić, a završnoga dana manifestacije, 16. veljače, u Požegi gostuje Damir Karakaš. (G. G.)

Split

U organizaciji splitskog OMH te izdavačkog poduzeća Alfa i Knjižnice Marka Marulića u Splitu 30. siječnja u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu priređena je kazališna večer s temom hrvatske drame o Domovinskom ratu. O hrvatskoj poratnoj drami govorili su Ingrid Poljanić iz Gradske knjižnice, Trpimir Jurkić, predsjednik splitskog Ogranka MH, Vlatko Perković, dramaturg, i Sanja Nikčević, profesorica na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Sanja Nikčević u povodu izlaska Antologije hrvatske poratne drame 1996–2011. (Alfa, Zagreb, 2014) kao autorica knjige govorila je o korpusu ratne i poratne drame te uz pomoć splitskih glumaca Trpimira Jurkića i Snježane Sinovčić te Vlatka Perkovića predstavila riječju, slikom i zvukom dvanaest iznimno zanimljivih drama. Istaknula je da korpus hrvatske drame s temom Domovinskog rata ukupno broji 112 naslova.

 

 


Večer o dramama s temom Domovinskog rata

 

 

U ime dvanaest autora zastupljenih u antologiji Vlatko Perković govoreći o važnosti ovakvih antologija kazao je kako će oni koji u nekom budućem vremenu požele proučavati kako su autori drame reagirali na stvaranje suvremene države uz ovakvu knjigu imati dragocjen uvid. U nastavku večeri Ingrid Poljanić, voditeljica programa kulturnih aktivnosti, otvorila je izložbu s popisom drama, knjiga, fotografija, plakata predstava i drama vezanih uz Domovinski rat iz fundusa knjižnice i privatnoga fundusa antologičarke Sanja Nikčević. Projekt je rezultirao i trima antologijama ratnih drama za koje antologičarka smatra da su važne i donose drukčiju sliku rata i naše stvarnosti od linije koja se nameće u glavnoj struji kazališta. (Ivica Luetić)

Trogir

Članovi Ogranka MH u Trogiru, trogirski dogradonačelnik Radovan Slade-Šilović i don Vinko Sanader, zajedno s Marijom Božić te članovima obitelji i prijateljima, okupili su se na gradskom groblju u Trogiru kako bi obilježili 25. obljetnicu smrti Ive Božića, prvoga predsjednika trogirskog OMH. Odali su počast čovjeku i liječniku koji je zajedno s kolegama Ogranak utemeljio 1971, prije toga trogirsku bolnicu, odnosno rodilište. Zajedno s don Vinkom Sanaderom okupljeni su se i pomolili za dr. Ivu Božića i sve preminule članove Ogranka Matice hrvatske u Trogiru.

Trogirski OMH organizirao je i suradnju s gradom i općinom Okrug i predstavljanje rječnika govora Okruga, odnosno Čiova, pa i Trogira (u Okrugu se govori starohrvatskim troakcentnim sustavom) Okruška rič – ričnik okruškoga govora, u kojemu je autorica Manuela Bareta Buličić Baretinka s nevjerojatnom akribijom donijela čak 6000 autohtonih riječi i izraza koji su se nekad duperali (upotrebljavali) te mudrih izreka, prezimena i toponima Okruga, sabrala sve ono što se može legitimirati kao genius loci tog djelića Dalmacije. Autorica je prepoznala zavičajnu posebnost te je altruistički, marno, sabrala okruške riječi sačuvavši ih tako od zaborava. Na predstavljanju je filmski glumac Ivo Prga, rođen u Okrugu, po naputku ričnika i urođenom refleksu izvornoga govornika kazivao okruška prezimena i nadimke tamošnjih rodova. Knjigu je predstavila Hicela Ivon, potpredsjednica splitskog OMH. (Danka Radić)

Vijenac 546

546 - 5. veljače 2015. | Arhiva

Klikni za povratak