Vijenac 545

Likovna umjetnost

LIKOVNI GLOBUS

Marko Kružić

Očko na Venecijanskom bijenalu

Zagreb / Venecija – Temeljem javnoga poziva Ministarstva kulture za predstavljanje Hrvatske na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu – 56. međunarodnoj izložbi vizualne umjetnosti, ocjenjivački sud u kojem su sjedili Branko Franceschi, Iva Rada Janković, Sunčica Ostoić, Berislav Šipuš i Nevena Tudor Perković, odlukom većine izabrao je projekt Damira Očka Studije drhtanja: treći stupanj u kustoskoj koncepciji Marca Bembekoffa, koja obuhvaća postojeće radove i novu filmsku produkciju. Bijenale ove godine traje od 9. svibnja do 22. studenog.

Deseta Noć muzeja

Hrvatska – Ovogodišnja, jubilarna, deseta Noć muzeja održat će se u petak 30. siječnja. Iz Hrvatskoga muzejskog društva javljaju da se, pod naslovom Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um, Noć muzeja konceptualno nadovezuje na prošlogodišnju manifestaciju uz želju za dodatnom afirmacijom velikih imena hrvatske kulture, umjetnosti i znanosti te njihovim interpoliranjem u programe kulturno-turističkih itinerara. Prošlu je Noć muzeja u stotinu hrvatskih gradova i više od dvjesto institucija pohodilo 360.000 posjetitelja. Info na www.nocmuzeja.hr.

Portreti Strossmayera

Zagreb – Prigodom 130. obljetnice otvaranja Strossmayerove galerije starih majstora, u Palači HAZU otvorena je izložba, kako piše Vladimir Marković, temeljena isključivo na portretima osnivača, donatora i pokrovitelja biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Među brojnim portretima biskupa tu su oni Franje Pfalza, Franje Mückea, Michelea Canzija, Amalie de Angelis, Lugija de Amicija, Vlaha Bukovca i Rudolfa Valdeca. Koncept izložbe koja je otvorena sve do 4. veljače, postavio je Borivoj Popovčak.

Slikotkanja Alme Dujmović

Rijeka – Izložba Slikotkanja Alme Dujmović otvorena je u Galeriji Juraj Klović riječkoga HDLU-a. Predstavljen je njezin recentni ciklus u kombiniranoj tehnici za kojega kustosica Višnja Slavica Gabout kaže kako se sastoji od naglašeno komunikativnih vizualno-taktilnih slika u kojima autorica propituje izražajne mogućnosti simbiotički sljubljenih medija i tehnika. Slikotkanja Alme Dujmović možete pogledati do 21. veljače, a više informacija potražite na hdlu-rijeka.hr.

Frangeš-Mihanović iz fundusa

Zagreb – Sedamdeset i petu obljetnicu smrti Roberta Frangeš-Mihanovića zagrebačka Moderna galerija obilježava izložbom njegovih djela iz vlastitog fundusa u Galeriji Josip Račić. Studijsku izložbu koja se sastoji od tridesetak radova našeg umjetnika koji je u svojim djelima sintetizirao impresionističke, secesijske i simboličke likovne izričaje možete pogledati do 1. veljače te se informirati na www.moderna-galerija.hr. Autorica izložbe i kataloga je Tatijana Gareljić.

Šantićeva Pažljiva kronika tišine

Dubrovnik – Do 8. je veljače u dubrovačkoj Galeriji Dulčić Masle Pulitika i Atelijeru Pulitika otvorena retrospektivna izložba Pera Šantića Pažljiva kronika tišine. Autorica teksta u katalogu Sonja Seferović piše kako je Šantić jedinstveni poetski realist koji za beskrajno dugih šetnji po stazama i pejzažima Konavala i Dubrovačkog primorja otkriva ljepotu robusnih suhozidnih međa... O izložbi čija je autorica Vesna Delić Gozze možete se informirati na www.ugdubrovnik.hr.

Vijenac 545

545 - 22. siječnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak