Vijenac 545

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

Houellebecqov roman u knjižarama

FRANCUSKA – Nakon terorističkog napada na redakciju časopisa Charlie Hebdo u Parizu Michel Houellebecq, čiji je novi roman Soumission, koji je i prije nego što je stigao u knjižare doveo do političkih kontroverzi, prekinuo je promotivnu turneju knjige.

Prema navodima izdavačke kuće Flammarion, 56-godišnji autor privremeno se povukao iz javnosti kako bi prebrodio smrt prijatelja Bernarda Marisa. Poznati ekonomski novinar ubijen je kao jedna od dvanaest žrtava napada dvojice islamističkih atentatora u redakciji satiričkog lista, na čijoj je naslovnici u tadašnjem broju bila upravo karikatura Michela Houellebecqa. Jedini Houellebecqov nastup je 19. siječnja u Kölnu, planiran već ranije u sklopu književnoga festivala LitCologne. Radnja romana Soumission događa se u Francuskoj 2022. godine. Nakon što ni kandidat francuskih socijalista niti konzervativaca ne pobijedi u prvom krugu predsjedničkih izbora, te dvije stranke podupru kandidata umjerene muslimanske stranke, kako bi spriječili pobjedu Marine Le Pen, kandidatkinje ekstremne desnice. Knjiga je u Francuskoj i prije nego što je izašla izazvala oštre polemike, koje su se vodile oko pitanja širi li Houellebecq međuetničku mržnju ili jednostavno kritizira neučinkovitost francuskih parlamentarnih stranaka. U intervjuu listu The Paris Review Houellebecq je rekao kako se u knjizi poigrava strahovima građana i politike te da u svakom slučaju više vjeruje u mogućnost pobjede desnih ekstremista iz Front Nationala nego u stvaranje jake muslimanske stranke u Francuskoj.

     

Nagrada T. S. Eliota Davidu Harsentu

VELIKA BRITANIJA – David Harsent osvojio je Nagradu T. S. Eliota za poeziju za svoju jedanaestu zbirku Fire Songs.

Profesor kreativnog pisanja na Sveučilištu u Roehamptonu i pjesnik, Harsent je dobitnik brojnih pjesničkih nagrada, među njima Forward Prize 2005. i 2011, a već četiri puta bio je na užem popisu za uglednu pjesničku nagradu T. S. Eliota. Ove godine pobijedio je u jakoj konkurenciji u kojoj su bila i trojica prijašnjih dobitnika – John Burnside, Michael Longley i Hugo Williams. Nagrada vrijedna 20.000 funti ove je godine predana na 50. obljetnicu Eliotove smrti. Nagradu svake godine za najbolju zbirku nove poezije na engleskom jeziku predaje Poetry Book Society. Osnovana je 1993, a do smrti 2012. predavala ju je Eliotova udovica Valerie. Lani je nagradu dobila Sinead Morrissey za zbirku Parallax.

     

Ruth Rendell u kritičnom stanju u bolnici

VELIKA BRITANIJA – Britanska spisateljica bestselera Ruth Rendell u bolnici je nakon teškoga moždanog udara.

Stanje je 84-godišnje autorice kriminalističkih romana „kritično, ali stabilno“, javio je njezin izdavač Hutchinson–Penguin Random. Rendellova je u pet desetljeća dugoj karijeri objavila šezdesetak kriminalističkih romana, a njezine su knjige prevedene na 25 jezika. Postala je poznata kad je stvorila lik inspektora Reginalda Wexforda, koji se prvi put pojavio u romanu From Doon with Death (1964). Dobitnica je više nagrada za kriminalistički roman, među njima više puta i cijenjene nagrade Gold Dagger. Kći učitelja 1997. dobila je plemićku titulu i postala članica Doma lordova Britanskog parlamenta.

  

 

 

 

 

Vijenac 545

545 - 22. siječnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak