Vijenac 545

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Mirta Špoljarić

Gostovanje Kvarteta Jeruzalem

ZAGREB – Gudački kvartet Jeruzalem osnovan 1993. gostovat će u Zagrebu u sklopu ciklusa Svijet glazbe Koncertne direkcije Zagreb, a u povodu Međunarodnoga dana sjećanja na holokaust. Koncert će prirediti 27. siječnja u KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati, a na programu će biti odabrani kvarteti Wolfganga Amadeusa Mozarta, Béle Bartóka i Roberta Schumanna. Prihod od prodaje ulaznica namijenjen je Centru za odgoj i obrazovanje Dubrava.

Samoborska camerata u gostima

SLAVONSKI BROD – Camerata Cantilly, puhački ansambl utemeljen u Samoboru 2014, čiji je umjetnički voditelj klarinetist Mihael Paar, gostovat će prvi put u Slavonskom Brodu u sklopu koncertne sezone Kazališno-koncertne dvorane Ivana Brlić-Mažuranić. Koncert će prirediti 28. siječnja u Dvorani Glazbene škole Slavonski Brod u 19.30 sati. Svirat će skladbe Wolfganga Amadeusa Mozarta, Franza Krommera, Josefa Myslivečeka i Josepha Haydna.

Gitaristički recital

ZAPREŠIĆ – Gitarist Krešimir Bedek, školovan u Zagrebu u klasi Darka Petrinjaka i u Haagu u klasi Zorana Dukića, održat će 31. siječnja solistički recital u Muzeju Matija Skurjeni u Novim dvorima u Zaprešiću. Koncert organizira Koncertna direkcija Zagreb u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem iz Zaprešića, a Krešimir Bedek predstavit će svoje svirački umijeće izvedbama djela Štepána Raka, Nikite Koškina, Miguela Llobeta, Gordana Tudora i Nelle Milottija.

Gust raspored za Zagrebačke soliste

MARIBOR/ZAGREB/RAVENNA – Ovoga siječnja pred Zagrebačkim je solistima niz koncertnih događanja. Dana 23. siječnja nastupit će u Dvorani Union u Mariboru, u sklopu orkestralnog ciklusa Narodnog doma Maribor, te će s violinisticom Tanjom Sonc među ostalim izvesti Schubertov Rondo i Čajkovskijev Valse Scherzo. Potom će u zagrebačkom Hrvatskom glazbenom zavodu nastupiti 27. siječnja u redovitom ciklusu, pri čemu će im se pridružiti violinistica Mai Suzuki u izvedbi Bachova Koncerta za violinu u E-duru. Iste večeri praizvest će novo djelo Silvija Foretića naslova Solisti. A zatim ih još 2. veljače očekuje putovanje u Ravennu, u čijem će Teatru Alighieri, uz djela Scarlattija, Poppera i Čajkovskog, izvesti Boccherinijev Koncert za violončelo br. 7, u kojemu će solističku ulogu ponijeti Kian Soltani.

Novi koncertni ciklus

ZAGREB – Hrvatska radiotelevizija pokreće novi koncertni ciklus naziva Bajsić u 8. Prvi koncert Bjelinski dirigira Bjelinskog bit će održan 29. siječnja u 20 sati u Studiju Bajsić, uz izravni prijenos na 3. programu Hrvatskog radija. „Obiteljska veza oca i sina, Brune i Alana Bjelinskog, proteže se i na koncertne podije: svestrani dirigent i čest gost Simfonijskog orkestra HRT-a Alan Bjelinski svakako je idealni tumač glazbe svojega oca. A da bogati opus Brune Bjelinskog nosi svevremenske kvalitete, svjedoče mladi izvođači: sopranistica Ivana Garaj Korpar i saksofonist Lovro Merčep, koji su njegova djela odavno uvrstili na svoj repertoar“, istaknuto je u najavi programa.

In memoriam Milanu Horvatu

ZAGREB – Istaknuta pijanistica Dubravka Tomšič-Srebotnjak izvedbom Beethovenova 3. klavirskog koncerta odat će počast velikom dirigentu, dragom suradniku i nekadašnjem šefu dirigentu Simfoničara – Milanu Horvatu. U večeri 5. veljače u KD Vatroslava Lisinskog godišnjicu maestrove smrti obilježit će i Brahmsova tužaljka Nänie u izvedbi triju amaterskih ansambla iz završnice prve sezone emisije Do posljednjeg zbora. Maestro Vladimir Kranjčević ravnat će Simfonijskim orkestrom HRT-a te također izvesti novootkrivena djela hrvatskih skladatelja Božidara Kunca (Svečana uvertira) i Borisa Papandopula (Sinfonia brevis).

Vijenac 545

545 - 22. siječnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak