Vijenac 545

Film

FILMSKI GLOBUS

Josip Grozdanić

Takva su pravila u kinima

Od 29. siječnja u redovitu kinodistribuciju kreće socijalna drama s elementima melodrame Takva su pravila Ognjena Sviličića, djelo o kojem je u Vijencu opširno pisano, a za ulogu u kojem je Emir Hadžihafizbegović u programu Horizonti prošlogodišnjega festivala u Veneciji nagrađen za najbolje glumačko ostvarenje. Film koji je u međuvremenu s uspjehom prikazan na nizu festivala te nagrađen na festivalima u Cottbusu, Varšavi, Stockholmu i Minsku realiziran je u produkciji MaXima filma i HRT-a te u suprodukciji s kućama iz Francuske, Srbije i Makedonije. Priča okvirno temeljena na istinitim događajima i smještena u efektan socijalni kontekst prati sredovječne roditelje zagrebačkoga tinejdžera koji se nakon sinova noćnog premlaćivanja suočavaju sa sviješću o iracionalnom nasilju i njime uzrokovanom obiteljskom tragedijom.

Snima se Čovjek u kutiji

Na lokacijama u austrijskom Tirolu tijekom prosinca odrađen je zimski dio snimanja četvrtoga dugometražnog filma Arsena Antona Ostojića, drame Čovjek u kutiji temeljene na istoimenom debitantskom romanu američkoga prozaika Thomasa Morana. Projekt se realizira u britansko-hrvatskoj suprodukciji, hrvatski je producent tvrtka GripFilm d. o. o., sufinanciran je i sredstvima HAVC-a, a u glavnim ulogama nastupaju John Bell (trilogija Hobit), Martina Gedeck (Život drugih), Thomas Kretschmann (Hitler: Konačni pad) i Celine Buckens (Put rata). Vrijeme radnje posljednja je godina Drugog svjetskog rata, a protagonist tinejdžer Nikki čija će zadojenost nacističkom ideologijom biti poljuljana kad otkrije da njegovi roditelji u staji skrivaju bjegunca. Proračun čitavog projekta je 40 milijuna kuna, snimatelj je Slobodan Trninić, montažer Miran Miošić, a snimanje se nastavlja u svibnju i lipnju.

Naši filmovi u Göteborgu

U sklopu 38. međunarodnog filmskog festivala u Göteborgu, jednog od najprestižnijih skandinavskih filmskih festivala koji se održava od 23. siječnja do 2. veljače, bit će prikazana i humorna egzistencijalna drama Zagrebački cappuccino, debitantski dugometražni igrani film redateljice Vanje Sviličić. Osim priče o borbi protiv osamljenosti i životne tjeskobe Zagrepčanke Petre (Nela Kocsis) i njezine najbolje prijateljice, Berlinčanke Kristine (Mila Elegović), u Göteborgu će biti prikazana i većinski hrvatska produkcija Otok ljubavi redateljice Jasmile Žbanić, romantična komedija suscenarista Aleksandra Hemona koja prati mladi bračni par različitih nacionalnosti uvučen u neobični ljubavni trokut. Hrvatski producent je tvrtka Živa produkcija Leona Lučeva, koji u filmu tumači važnu sporednu ulogu.

A.D.A.M. u Clermont-Ferrandu

Na 37. međunarodnom festivalu kratkometražnog filma koji se od 30. siječnja do 7. veljače održava u Clermont-Ferrandu, u posebnom programu posvećenu 3D-filmovima bit će prikazan eksperimentalni film A.D.A.M. suscenarista i redatelja Vladislava Kneževića. Naslov označava kodni naziv bespilotne letjelice kojom se prati rudarsko istraživanje asteroida, a koja tijekom filma počinje stjecati vlastitu svijest te autonomno djelovati i odbijati komunikaciju s ljudima. Suscenarist je Hrvoje Pukšec, fotografiju potpisuje Igor Zirojević, animaciju i stereografiju Mario Kalogjera a produkciju Bonobostudio uz sufinanciranje HAVC-a.

Vijenac 545

545 - 22. siječnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak