Vijenac 545

Glazba

Ivan Zajc, Momci na brod, red. S. Banović, dir. Z. Juranić, Mala scena, Zagreb

Doličan obol Zajcu

Davor Schopf

Jedini prinos stotoj godišnjici smrti Ivana pl. Zajca (16. prosinca) nije dalo ni jedno od pet hrvatskih glazbenih kazališta, nego kazalište Mala scena, u suradnji s Muzičkom akademijom (MA). Kada već velike pozornice Zagrebačke opere, koju je Zajc stvorio, i riječkog HNK, čije ime nosi, nisu imale sluha za obljetnicu (ne računa se repertoarni Zrinjski), Mala je scena primila i više nego što može. Primila je orkestar, zbor i soliste, njih četrdesetak, i postigla nešto doista veliko – doličan obol velikom skladatelju kojemu se često nalaze slabosti, a teško ističu vrline.

 


Dirigent  Juranić oživio je lakoću Zajčeve melodike / Snimio Julio Frangen

 

Jednočina opereta Momci na brod jedno je od najpoznatijih Zajčevih djela. Nastalo i praizvedeno 1863. u Beču, donijelo mu je punu afirmaciju. Studenti MA-e, na čelu s dirigentom Zoranom Juranićem i redateljicom Snježanom Banović, u vedroj su, živoj scenskoj igri, u formi kazališta u kazalištu, donijeli tu dražesnu operetnu pričicu (u obradi libreta Vladana Švacova) koja nema drugih pretenzija negoli unijeti vedrinu u srca gledatelja. Ispričali su je na način današnje mladosti, potpomognuti nadahnjujućom koreografijom Ljiljane Gvozdenović, simpatičnim kostimima Dženise Pecotić i Emine Kušan, i u slikovitoj scenografiji Dinke Jeričević, sve na tri koraka prostora.


Pod budnim uhom našega barda zajcologa Juranića isijavala je – i u skladnoj svirci orkestra i u zvonkom zapjevu zbora – lakoća Zajčeve melodike, ovdje slivena u petnaestak glazbenih brojeva, koju će neštedimice dalje širiti svojim operama. Solisti na čelu s Antonijom Dunjko (Ema), Igorom Vlajnićem (Trifun) i Ivanom Šimatovićem (Marko), na izvedbi 19. siječnja, istaknuli su se pjevačkim odlikama, a sav pjevački korpus dinamičnim scenskim nastupom.

Jednu od predstava posjetila je Zajčeva praunuka Vera Wantur pl. Dolovčak, kao i priredbu posvećenu Zajcu u OŠ Mate Lovraka, pod vodstvom nastavnice Vesne Zaimović. I gospođa Wantur bila je oduševljena ostvarenjem mladih izvođača u slavu njezina dedeka.

Vijenac 545

545 - 22. siječnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak