Vijenac 545

Druga stranica

Deset novih Gavranovih premijera u svijetu

Redakcija

U prva četiri jeseca ove godine, hrvatski književnik Miro Gavran imat će čak deset kazališnih premijera u Americi, Aziji i Europi. Bogati kazališni niz otpočeo je 10. siječnja u Los Angelesu gdje mu je Inner Circle Theatre izveo premijeru drame Lutka u režiji Matthew Hilla. Isti tekst će 27. siječnja izvesti Prithvi Theatre u Mumbaiu u Indiji u režiji Hidayat Sami. Ubrzo potom, već 1. veljače Gavrana očekuje još jedna premijera u Indiji, ovaj put je riječ o drami Sve o ženama koju će Teatar Jagriti izvesti u Bangaloreu u režiji redateljice Arundhati Raja. Gavranovu komediju Papučari izvest će premijerno dva teatra iz Moskve u razmaku od četiri dana: 2. veljače Teatar Art Partner xxxi u režiji Nikite Grinšpuna, te 6. veljače Teatar komedija u režiji Valery Sarkisova.

Ubrzo nakon toga Miro Gavran imat će svoju prvu premijeru na estonskom jeziku, a riječ je o drami Sve o ženama u režiji Kaili Viiadas, koju će 20. veljače premijerno izvesti Teatar Endla iz estonskog grada Parnu. Gavranova komedija Zabranjeno smijanje imat će svoju premijeru 28. veljače u Pragu u Teatru 3D u režiji Martina Vokouna.

Nova Gavranova komedija Pivo bit će praizvedena 5. ožujka u maloj dvorani Lisinski u Zagrebu u produkciji Teatra Gavran, a u režiji Helene Buljan. Početkom travnja Izraelski nacionalni teatar Habima iz Tel Aviva izvest će premijeru Gavranove popularne komedije Muž moje žene  u režiji Roni Pinchovitcha. Bit će to prva Gavranova premijera na hebrejskom jeziku. I na koncu: 30. travnja će Little Fish Theatre iz Los Angelesa premijerno izvesti Gavranovu dramu Lutka

Djela Mire Gavrana do sada su prevedena na 37 jezika, a po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od 250 premijera, koje je vidjelo preko 3 milijuna gledatelja diljem svijeta.

Vijenac 545

545 - 22. siječnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak