Vijenac 544

Likovna umjetnost

Likovni globus

Marko Kružić

Kraljevićeva nova postaja

Dubrovnik – Nakon Požege, Zagreba, Venecije, Splita i Osijeka retrospektiva Miroslava Kraljevića, o stotoj obljetnici smrti, postavljena je u dubrovačkoj Umjetničkoj galeriji. Zvonko Maković, jedan od autora izložbe, piše kako najveća zasluga za hrvatsko slikarstvo leži u činjenici da se na Kraljevićevu djelu artikulirala generacija koja je dokraja razvila teze koje je on, zbog kratkoće života i efektivnoga stvaralaštva, uspio tek zacrtati. Dubrovačka retrospektiva bit će otvorena do 8. veljače. Više informacija potražite na www.ugdubrovnik.hr.

     

Recentni Keser

Osijek – Galerija Waldinger u Osijeku ugošćuje recentne radove Zlatka Kesera na izložbi Teleportacije. Nove Keserove slike ponavljaju karakteristični umjetnikov pristup, koji se u ovom ciklusu usredotočuje na prikaz lica i glave što ne odaju karakteristike portreta. U katalogu izložbe, koja će biti otvorena do 1. veljače, piše Igor Loinjak, Keser i ovom izložbom potvrđuje „bezevolutivni“ karakter svoje umjetnosti u kojemu je zapravo sadržan njegov cjelokupan razvoj utemeljen na početnoj „epskoj“ poziciji.

      

Varzićev Noir

Rijeka – Do kraja siječnja u riječkoj Galeriji Bruketa 2 otvorena je izložba Noir Eugena Varzića. Vinicije Lupis u predgovoru izložbe piše kako je melankolija koju osjećamo u Varzićevu ciklusu rezultat kritike društva, ispitivanja tradicijskih vrijednosti, sama sebe i traženja čvrstog oslonca. Mistični i fantastični nadrealizam njegova slikarstva poseban je u svojoj iskrenosti, nepoznat na suvremenoj hrvatskoj sceni, a rezultat je umjetnikova intenzivnog kontakta s brojnim umjetnicima iz susjednih zemalja, bez robovanja nacionalnim okvirima. Više na www.mala-galerija.hr.

    

Novi Meštart

Zagreb – Nova izložba u sklopu ciklusa Meštart u zagrebačkom Atelijeru Meštrović izložba je Dijalog I, II i III Ane Kuzmanić. Barbara Vujanović kaže kako se njezin dijalog s umjetnikom različite generacije, medija i spola ostvaruje u dijametralnoj suprotnosti njezinih videa, svjetlosnih i zvučnih radova te ženskoga iskustva i njegove čvrste materije, figurativne forme i muške pozicije, nadahnut neposrednim vlastitim iskustvom majčinstva. Umjetnički razgovor između Meštrovića i Ane Kuzmanić možete pogledati do 1. veljače.

      

Japodi po Europi

Girona – Nakon francuskog Montpelliera, izložba Japodi – nedovoljno poznat narod gostuje u Museu d'Arqueologia de Catalunya u katalonskoj Gironi. Autorica izložbe Lidija Bakarić kao cilj navodi prikazati široj publici tu slabo poznatu kulturnu i etničku skupinu koje kulturno bogatstvo nedvojbeno zaslužuje pažnju, tim više što Japodima nikad dosad nije bila posvećena velika tematska izložba. Sveukupno je predstavljeno više od dvjesto artefakata iz Arheološkog muzeja u Zagrebu. Izložba Japoda u Gironi traje sve do 1. ožujka. Više na www.mac.cat i www.amz.hr.

 

Vijenac 544

544 - 8. siječnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak