Vijenac 544

Druga stranica

Podstanarski problemi Duštva hrvatskih književnika

Književnici pred deložacijom?

Feđa Gavrilović

Društvo hrvatskih književnika u velikoj je neizvjesnosti i strahu. Grad Zagreb donio je odluku kojom urgira njihovu deložaciju iz kuće Kolmar na Trgu bana Jelačića, u kojoj Društvo djeluje od 1948. Tim povodom predsjednik DHK-a Božidar Petrač sazvao je novinarsku konferenciju 19. prosinca, na kojoj je uz njega govorila Željka Šaponja, glasnogovornica Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

Naime, kako je Petrač istaknuo na konferenciji, prostor na Jelačićevu trgu napola je u privatnom vlasništvu, a druga polovica dana je na upravljanje Gradu Zagrebu, koji je Društvu naplaćivao najamninu do prosinca 2013, a nakon toga gradska su potraživanja iz Društvu nepoznatih razloga prestala. Dana 5. prosinca 2014. doneseno je pravomoćno rješenje da je vlasnik druge polovice prostorija država, no dan prije, 4. prosinca, Grad Zagreb daje suglasnost za deložaciju Društva.

 


Božidar Petrač i Željka Šaponja

 

Božidar Petrač istaknuo je kako Društvo od 1997. pokušava postići dogovor s Republikom Hrvatskom kako bi se imovinski odnosi prostorija u kući Kolmar riješili u njihovu korist. U sporu s nasljednicima prostora predlaže državi da ih obešteti drugim nekretninama. Time bi država bila vlasnik cijeloga stana, koji bi mogao biti iznajmljivan Društvu. Petrač je istaknuo tradiciju Društva književnika na Jelačićevu trgu, istaknuo je kako su te prostorije desetljećima bile mjesto druženja mnogih umjetnika različitih vokacija i kako bi bilo šteta prekinuti tradiciju mjesta.

Grad Zagreb, u obrazloženju odluke o deložaciji, tvrdi da je on vlasnik polovine spornog prostora i kako Društvo nije uredilo odnose o najmu sa suvlasnicima nakon pravomoćne presude kojom je polovica stana vraćena nasljednicima, prema Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine. Zbog toga: „Punomoćnik suvlasnika poslovnog prostora […] zatražio je od Grada Zagreba suglasnost na postupak ispražnjenja predmetnog poslovnog prostora, navodeći da posao iseljenja u suvlasništvu predstavlja posao izvanredne uprave za koji je potrebna suglasnost svih suvlasnika.“ Međutim, Grad službeno više nema vlasnička prava. Po svemu sudeći DHK i država već su postigli sporazum, pa im je sada samo zatražiti odgodu deložacije i pokušati se dogovoriti sa suvlasnicima prostora. No pitanje je hoće li privatni vlasnici polovice stana pristati na takvu pogodbu, jer ih ništa na to ne obvezuje.

Vijenac 544

544 - 8. siječnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak